Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To warzywo może zrujnować twoją wątrobę. Zachowaj umiar!
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 14.05.2025 14:02

To warzywo może zrujnować twoją wątrobę. Zachowaj umiar!

To warzywo może niszczyć wątrobę
Fot. Canva/SewcreamStudio

Uważaj, co pijesz dla zdrowia — niektóre popularne warzywa mogą mieć nieoczekiwane skutki uboczne. Jeden z najczęściej polecanych warzywnych soków może poważnie obciążyć Twoją wątrobę. Sprawdź, o które warzywo chodzi i dlaczego warto zachować umiar.

Sok z tego warzywa może poważnie zaszkodzić

Zdrowa i zbilansowana dieta opiera się przede wszystkim na balansie. Nawet najzdrowsze produkty mogą zaszkodzić, jeśli spożywane są w nadmiarze. Choć trudno w to uwierzyć, dotyczy to również soków warzywnych, które często podajemy dzieciom, osobom starszym oraz zmagającymi się z problemami zdrowotnymi. Jednym z nich jest popularny napój warzywny, który uchodzi za symbol zdrowia — sok z marchwi. Jak to możliwe? Już tłumaczymy.

Ten pomarańczowy napój uchodzi za prawdziwą bombę witamin. Poprawia samopoczucie, wspiera odporność i nadaje cerze promienny wygląd. Dodatek jabłek, śliwek czy banana tylko podbija jego wartości odżywcze, a dodatkowo sprawia, że smakuje nawet niejadkom. Jednak nawet tak zdrowa przekąska może stać się szkodliwa. Nadmiar beta-karotenu, który odpowiada za intensywny kolor marchwi, może prowadzić do zaburzeń pracy wątroby i nieestetycznego zażółcenia skóry (karotenemii).

Sprawdź też: Zawiera kolagen i odmładza o kilka lat. Sałatkę zrobisz z 3 składników

Zawiera kolagen i odmładza o kilka lat. Sałatkę zrobisz z 3 składników Wystarczy to jeść i kilogramy same spadają. 5 top produktów

Przykre konsekwencje przeciążenia witaminą A

Sok z marchwi to naturalna bomba witaminowa, która pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Zawiera dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspomaga wzrok, odporność oraz kondycję skóry. W jego składzie znajdziemy również witaminy z grupy B, niezbędne dla układu nerwowego i metabolizmu, a także witaminę C i K. Sok dostarcza też potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera serce. Niestety, łatwo z nim przesadzić, a konsekwencje mogą być dotkliwe.

Nadmiar beta-karotenu nie zostaje natychmiast wydalony z organizmu, zaczyna się gromadzić w tkance tłuszczowej. Jednym z pierwszych objawów jego nadmiaru jest pomarańczowe lub żółtawe zabarwienie skóry, zwłaszcza na dłoniach, podeszwach stóp i twarzy. To stan nazywany karotenemią — na szczęście niegroźny, ale wyraźnie pokazujący, że organizm ma już dość.

Jeszcze poważniejsze skutki może mieć długotrwałe przeciążenie witaminą A. Nadmiar tej witaminy jest toksyczny i może prowadzić do uszkodzenia wątroby — organu, który magazynuje witaminę A. Objawy przewlekłego przedawkowania są bardzo dotkliwe, a narażone są na nie szczególnie te osoby, które oprócz picia dużych ilości soku z marchwi przyjmują suplementy z witaminą A lub beta-karotenem.

Zobacz: Dodaj do mięsa i do fasoli. Ta przyprawa to największy wróg złego cholesterolu

Objawy nadmiaru witaminy A - znak, że wątroba wysiada

Długotrwałe przeciążenie organizmu witaminą A może mieć poważne skutki. Choć jest to związek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego nadmiar, zwłaszcza przyjmowany przez długi czas, staje się toksyczny. Witamina A jest magazynowana głównie w wątrobie, a kiedy jej zapasy przekraczają bezpieczny poziom, dochodzi do przeciążenia tego narządu, co może prowadzić do jego uszkodzenia. Dlatego w żadnym wypadku nie należy ignorować objawów, które temu towarzyszą! A są to:

  • przewlekłe zmęczenie, 
  • bóle głowy, 
  • suchość i swędzenie skóry, 
  • wypadanie włosów, 
  • bóle mięśni i stawów,
  • nudności,
  • utrata apetytu, 
  • uczucie rozbicia.

 W skrajnych przypadkach może dojść do poważnych zaburzeń pracy wątroby — od stłuszczenia, przez zapalenie, aż po niewydolność tego narządu. Zbyt duże stężenie witaminy A w organizmie może również wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie nerek, układu nerwowego, a nawet prowadzić do osteoporozy.

Przeczytaj też: Z tą witaminą nigdy nie łącz kawy. Tylko sobie zaszkodzisz

Jaka ilość soku z marchwii jest bezpieczna dla zdrowia?

Ze względu na niebezpieczne konsekwencje, należy pamiętać, by nawet te produkty, które uchodzą za zdrowe — jak sok z marchwi — spożywać z rozwagą. Jak pisaliśmy wyżej, długotrwałe spożywanie dużych ilości soku z marchwi, w połączeniu z suplementacją witaminą A, może prowadzić do groźnej kumulacji tej witaminy w organizmie, a co za tym idzie — problemów zdrowotnych. Na nadmiar witaminy A szczególnie wrażliwe są przede wszystkim dzieci, ponieważ ich organizmy są w fazie intensywnego rozwoju i mają mniejsze zdolności do przetwarzania oraz eliminowania jej nadmiaru. 

W związku z tym ważne, by sok z marchwi spożywać go z umiarem. Bezpieczna ilość soku z marchwi to:

  • dla zdrowych dorosłych — ok. jedna szklanka (200-250 ml) dziennie
  • dla dzieci i osób suplementujących witaminę A — do 100 ml dziennie.

Zachowanie równowagi w tym, co jemy na co dzień, oraz świadomość, że nawet zdrowe produkty mogą prowadzić do niepożądanych skutków, są kluczowe dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Polecamy też: Masz ochotę na słodkie po jedzeniu? Organizm próbuje ci coś powiedzieć