Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka choroby cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Te nawyki rujnują Twoją wątrobę! Poznaj trzech jej największych wrogów
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 21.04.2023 09:07

Te nawyki rujnują Twoją wątrobę! Poznaj trzech jej największych wrogów

wątroba
canva.com

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów, biorący udział w wielu procesach, bez których organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Aby mogła nam jak najlepiej służyć, warto zadbać o jej zdrowie. Przedstawiamy trzech największych wrogów wątroby. Artykuł powstał dzięki współpracy ze specjalistą dietetykiem klinicznym Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.

Jaką rolę pełni wątroba?

Wątroba pełni rolę metaboliczną, detoksykacyjną, filtracyjną i magazynującą. Jej najważniejszą funkcją jest oczyszczanie i filtrowanie krwi z substancji toksycznych wytwarzanych przez organizm oraz dostarczanych z zewnątrz. 

Funkcje wątroby: 

  • neutralizowanie toksyn (alkoholu i innych używek oraz niektórych leków)
  • przetwarzanie składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych) na związki potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania
  • wytwarzanie żółci, która jest niezbędna w procesie trawienia i wchłaniania tłuszczów w przewodzie pokarmowym
  • magazynowanie podstawowych składników odżywczych, witamin: A, D, B12 i ferrytyny (białka, które magazynuje żelazo w organizmie)
  • udział w procesach kluczowych w metabolicznej aktywacji witaminy D
  • produkcja i rozkład cholesterolu
  • wspieranie odporności organizmu

Projekt bez tytułu - 2023-04-20T235748.429.png

Tego najbardziej nie lubi Twoje serce. 5 czynników zwiększających ryzyko zawału serca Co powoduje przykry zapach z ust? Jak się go pozbyć?

Regularne spożywanie alkoholu prowadzi do alkoholowej choroby wątroby

Etanol, będący składnikiem napojów alkoholowych jest metabolizowany głównie w wątrobie, dlatego w trakcie spożywania alkoholu to właśnie wątroba ma „najwięcej roboty”. Podczas procesu metabolizowania alkoholu powstają szkodliwe substancje, które mogą powodować trwałe uszkodzenie wątroby. 

Regularne spożywanie alkoholu sprawia, że wątroba jest permanentnie uszkadzana, co prowadzi do rozwoju alkoholowej choroby wątroby, która przebiega w trzech etapach: 

  • etap I - alkoholowe stłuszczenie wątroby
  • etap II - alkoholowe zapalenie wątroby
  • etap III - alkoholowa marskość wątroby

Warto dodać, że każda ilość alkoholu jest szkodliwa dla zdrowia.  Alkohol zazwyczaj gości na naszych stołach podczas świąt i spotkań rodzinnych, często jako remedium na trawienie. Okazuje się jednak, że jego spożycie przynosi skutek odwrotny od zamierzonego. “Pamiętajmy, aby nie przesadzać z alkoholem w święta, ponieważ w tym okresie nasza wątroba ma już wystarczająco dużo do roboty. Szkoda więc dokładać jej jeszcze kolejnego problemu z metabolizmem alkoholu. Warto powstrzymać się przed zbyt dużym jego spożywaniem, a najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. Aktualnie stanowisko WHO jest takie, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu, czyli żadna ilość alkoholu nie jest korzystna dla zdrowia.” - powiedziała Magdalena Kartasińska - Kwaśnik, dietetyk kliniczny.

Nieprawidłowa dieta prowadzi do niealkoholowego stłuszczenia wątroby

Niezdrowa dieta bogata w szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe prowadzi do pogarszania się czynności wątroby, dlatego należy zwrócić uwagę na nasze nawyki żywieniowe. 

Żywność najbardziej szkodliwa dla wątroby to między innymi: 

  • smażone i tłuste potrawy
  • produkty z dużą zawartością tłuszczów trans 
  • produkty zawierające dużą ilość cukru
  • produkty z dużą ilością soli i glutaminianu sodu 

Szczególnie niebezpieczne dla wątroby są tłuszcze trans, powstające w procesie uwodornienia olejów roślinnych. Znajdziemy je w takich produktach, jak między innymi: wyroby cukiernicze, słone przekąski, margaryna, zupy i sosy w proszku, kostki bulionowe. Ich nadmierne spożycie działa cholesterogennie i może prowadzić do wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Schorzenie to dotyczy przede wszystkim osób otyłych i jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ może prowadzić do włóknienia i marskości wątroby oraz raka wątrobowokomórkowego.

Nierozważne stosowanie leków prowadzi do polekowego uszkodzenia wątroby

W zasadzie nie istnienie lek, który nie byłby obojętny dla wątroby, jednak do jej uszkodzenia dochodzi w sytuacji nadużywania leków lub też przyjęcia ich zbyt dużej dawki. Nadmierne spożywanie środków farmaceutycznych może prowadzić do polekowego uszkodzenia wątroby. Ku zaskoczeniu, jedne z najbardziej szkodliwych leków dla wątroby są te dostępne bez recepty, zawierające paracetamol i ibuprofen. Uszkodzenia wątroby mogą być skutkiem nadużywania antybiotyków. Warto dodać, że wątrobie bardzo szkodzi łączenie leków z alkoholem. Nawet jeśli między danym lekiem a alkoholem nie zachodzi interakcja, jest to dla wątroby bardzo obciążająca mieszanka.