Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Pij zamiast oranżady. Za te zdrowe bąbelki jelita ci podziękują
Marta Uler
Marta Uler 18.07.2025 05:45

Pij zamiast oranżady. Za te zdrowe bąbelki jelita ci podziękują

kombucha
Ten napój to zbawienie dla jelit i całego organizmu. Fot. Canva/Blanaru/Getty Images

Lato rozgościło się na dobre, jest już bardzo ciepło, więc coraz chętniej sięgamy po coś zimnego do picia. Niestety, często wybieramy kolorowe, gazowane napoje, które – choć kuszące – zawierają mnóstwo cukru i sztucznych dodatków. A przecież istnieje zdrowsza, również musująca alternatywa, która nie tylko orzeźwia, ale i wspiera nasze zdrowie – zwłaszcza jelita. To kombucha – napój, który może zrewolucjonizować twoje letnie nawyki.

  • Kombucha to naturalny napój probiotyczny – wzmacnia jelita i odporność
     
  • Jest lekko gazowana, więc może zastąpić oranżadę czy colę
     
  • Ten napój zrobisz nawet samodzielnie w domu – to prostsze, niż myślisz

Czym właściwie jest kombucha?

Kombucha to fermentowany napój na bazie słodzonej herbaty – czarnej lub zielonej – do której dodaje się tzw. scoby, czyli symbiotyczną kolonię drożdży, bakterii kwasu octowego i bakterii kwasu mlekowego. To właśnie ten „grzybek” (choć z grzybem nie ma wiele wspólnego) odpowiada za proces fermentacji i powstawanie charakterystycznych bąbelków. 

Kombucha ma słodko-kwaśny smak, często przypominający musujące napoje, ale jest całkowicie naturalna, nie za bardzo słodka i, co najważniejsze, bez sztucznych dodatków.

Napój ten wywodzi się z Azji, a jego historia sięga co najmniej dwóch tysięcy lat. Dawniej uważano go za eliksir długowieczności i zdrowia – dziś wraca do łask jako zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów gazowanych.

Przeczytaj też: Jelita kochają ten napój. Piję go od tygodnia każdego dnia i już czuję różnicę

Właściwości kombuchy – dlaczego jelita ją kochają?

Jako produkt fermentacji, kombucha zawiera żywe kultury bakterii, które wspierają florę bakteryjną jelit. A jak wiadomo – zdrowe jelita to nie tylko sprawne trawienie, ale też lepsza odporność i samopoczucie. W końcu nie bez powodu jelita nazywane są już od dawna drugim mózgiem.

Kombucha to także:

  • kwasy organiczne (mlekowy, octowy, glukonowy) – które wspomagają detoks i metabolizm,
     
  • witamina C i witaminy z grupy B – dodają energii i wspierają układ nerwowy,
     
  • minerały – miedź, cynk i żelazo,
     
  • polifenole z herbaty – działają antyoksydacyjnie i pomagają zwalczać wolne rodniki.

Wstępne badania sugerują również, że regularne picie kombuchy może wspierać regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi, choć potrzebne są dalsze analizy, by to jednoznacznie potwierdzić.

Ze względu na swoje korzyści zdrowotne kombucha zyskała popularność i przyciągnęła uwagę zarówno konsumentów, jak i badaczy. Korzyści zdrowotne kombuchy przypisuje się głównie jej bioaktywnym związkom, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, probiotyczne i inne pozytywne efekty dzięki fermentacji – czytamy w pracy, do której link znajduje się pod artykułem.

Przeczytaj też: Kawa z masłem ghee, czyli bulletproof coffee. Wypij rano, a metabolizm ruszy z kopyta

Tak wygląda herbaciany grzybek scoby. Fot. Canva/esemelwe/Getty Images

Jak zrobić kombuchę samodzielnie?

Choć kombuchę można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w standardowych „spożywczakach”, nic nie przebije tej domowej – nie tylko ze względu na smak, ale i koszty. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • scoby + płyn startowy – kupisz w internecie, ale możesz też poprosić znajomego pasjonata kombuchy,
  • 1 litr wody,
  • 4-5 łyżek cukru,
  • 1 torebkę czarnej lub zielonej herbaty,
  • czysty słoik i ściereczkę.

Instrukcja krok po kroku:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj herbatę i zaparz przez ok. 10-15 minut,
     
  2. ostudź napar, przelej do wyparzonego słoika,
     
  3. dodaj scoby i szklankę płynu startowego,
     
  4. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 7-30 dni,
     
  5. sprawdzaj smak – im dłużej fermentuje, tym będzie bardziej kwaśna.

Bardzo ważne: Pamiętaj, by zawsze używać czystych naczyń. Jeśli zauważysz pleśń – niestety, musisz zaczynać od nowa. Ale gdy już opanujesz ten proces, możesz eksperymentować ze smakami: dodawać imbir, owoce, miętę czy sok z cytryny. Warto popróbować. Gdy uda ci się zamienić oranżadę na kombuchę, twoje jelita, ale i cały organizm, będą ci za to wdzięczne – nie tylko latem.

Przeczytaj też: Ten napój to bomba antyoksydantów. Piję od niedawna i już widzę różnicę

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40361629/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36660921/

Naukowcy są pewni: zbija odporność na 5 godzin. Jesz to codziennie
Zbija odporność na 5 godzin
Jesz to codziennie
Glukoza odgrywa kluczową rolę w metabolizmie i aktywacji komórek odpornościowych. Niestety jej nadmiar prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, dysfunkcji komórek odpornościowych i może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby autoimmunologiczne. Co to znaczy dla nas w praktyce?Jak pokazuje przegląd badań opublikowany w magazynie „Biotechnology and Applied Biochemistry”, wysoki poziom glukozy zakłóca działanie kluczowych mechanizmów odpornościowych – od aktywacji limfocytów T po produkcję cytokin i funkcjonowanie makrofagów. Wystarczy jeden słodki posiłek, by osłabić naturalną obronę organizmu na kilka godzin.Nadmiar cukru we krwi osłabia odporność nawet na 5 godzin po spożyciu, zwiększając podatność na infekcje Wysoka glukoza pobudza stan zapalny i zaburza pracę komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom przewlekłym Cukry proste z przetworzonej żywności działają najbardziej szkodliwie – ograniczając je, wzmacniasz naturalną obronę organizmu 
Czytaj dalej
Nowe świadczenie dla kobiet 45+. Ministerstwo Zdrowia ogłasza zmiany od 2026 roku
Izabela Leszczyna, minister zdrowia, Ministerstwo Zdrowia
Izabela Leszczyna Fot. Pawel Wodzynski/East News
Ministerstwo Zdrowia zapowiada prawdziwą rewolucję w podejściu do zdrowia kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Od początku 2026 roku kobiety powyżej 45. roku życia będą mogły skorzystać z nowego świadczenia finansowanego przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Izabela Leszczyna uważa, że menopauza do tej pory była temat tabuMinister zdrowia wprowadza nowe świadczenia dla kobiet w wieku menopauzalnymIch celem jest zwiększenie świadomości na temat przebiegu i łagodzenia objawów menopauzyW ramach świadczenia dostępna będzie bezpłatna porada informacyjna u położnej
Czytaj dalej