Na piątkowy mecz Polska - Austria czekają wszyscy polscy kibice. To spotkanie może okazać się kluczowe w kontekście awansu naszej drużyny do kolejnej rundy mistrzostw Europy w Niemczech.Piątkowe starcie na boisku fani piłki nożnej będą oglądać zarówno w domach, ale też licznych pubach czy też “pod chmurką”. Wielu z nas sięgnie wtedy po przekąski. Choć chipsy, paluszki czy orzeszki należą do najpopularniejszych, są szalenie niezdrowe. Na szczęście mamy do wyboru znacznie zdrowsze i smaczne zamienniki. Po jakie zdrowe przekąski warto sięgnąć?
Sezon na czereśnie już się rozpoczął. Chociaż kosztują niemało, kuszą, bo są po prostu przepyszne. Słodkie, smaczne, lekko wiśniowe, ale nie tak kwaśne — czego chcieć więcej?Wiele mam zastanawia się, od kiedy dziecko może jeść czereśnie. W końcu to dość drobne owoce, ze skórką i oczywiście pestką. Czy ich podawanie dziecku jest na pewno bezpieczne?
Łosoś to jedna z naszych ulubionych ryb. Przyrządza się ją niezwykle łatwo, w dodatku szybko. Z kilkoma dodatkami na talerzu prezentuje się wręcz wykwintnie, więc jest idealnym daniem dla zapracowanych osób, które "na szybko” mogą wyczarować naprawdę smaczny, pożywny – i elegancki obiad.W dodatku w łososiu jest mało ości, więc to także ryba, którą chętnie podajemy dzieciom. Ładne, różowe kawałki, wyglądają zachęcająco i maluchy raczej nie grymaszą przed takim obiadem. Ale jest jedna rzecz, o której dobrze wiedzieć, kupując tę rybę. Zwłaszcza w przypadku dzieci i kobiet ciężarnych.
Nastolatki bywają bardzo kreatywne. Niestety, niektóre z ich pomysłów nie są dobre, a wręcz mogą być niezdrowe i niebezpieczne. O tym może świadczyć najnowszy trend, który pojawił się na TikToku. Dzieciaki postanowiły sięgnąć po tanią i łatwo dostępną substancję odurzającą. Jej zakup to nic trudnego, dostępna jest w każdym sklepie spożywczym, a co gorsza, w ogóle nie dostarcza negatywnych skojarzeń.
Siemię lniane to nasiona lnu pospolitego - niewielkie ziarenka o brązowej lub lekko złotej barwie. W związku z licznymi właściwościami prozdrowotnymi uchodzi za superfoods. I nic dziwnego, bo siemię lniane wykorzystywane jest we wspomagającym leczeniu licznych schorzeń układu pokarmowego czy sercowo-naczyniowego. Ponadto, znajduje zastosowanie w łagodzeniu suchego kaszlu. Nie każdy jednak może je stosować. Jakie są przeciwwskazania?
Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu, który doskonale sprawdzi się w towarzystwie mięsa, jak i warzyw. Poza tym posiada wiele witamin i składników mineralnych. Kasza obniża poziom cholesterolu, reguluje też ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.Kasza gryczana jest też bogata w witaminy z grupy B, które są dobre dla układu nerwowego. Posiada też znaczną ilość soli mineralnych, takich jak m.in. wapń, fosfor czy magnez, podnoszących odporność, ale też żelazo czy jod. Jak możemy wykorzystać kaszę gryczaną w kuchni?
2 maja przypada Dzień Grilla. To nie przypadek, że święto to wypada akurat w majówkę, kiedy to większość Polaków rozpoczyna sezon na grillowanie. Jednak nie wszędzie i nie zawsze można odpalić grilla. Są miejsca, w których można dostać mandat - dotyczy to także nawet naszych prywatnych balkonów!
103-letnia Pearl Taylor podzieliła się na Tok Toku swoim sekretem dotyczącym długowieczności. Seniorka dba o to, co je, a także - o to, by nie zasiedzieć się w domu. Ciągle jest aktywna, a w mediach społecznościowych odnosi coraz większy sukces - to za sprawą wnuczki, która postanowiła pokazać innym życie swojej babci, aby dać nam cenną lekcję.
Godzina jedzenia kolacji ma duże znaczenie dla jakości snu - jeśli masz problemy z zaśnięciem lub wybudzasz się w nocy być może popełniasz błąd związany właśnie z jedzeniem o niewłaściwej porze. Kiedy jeść kolację, żeby nie miała wpływu na sen? Lub inaczej - kiedy ją jeść, żeby nie przeszkadzała w zasypianiu?
Śniadanie powinno być pełnowartościowe i zapewniać od 25 do 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Musi zawierać w sobie sporo łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnik oraz białka i tłuszcze. Zdrowe śniadanie powinno dać energię na cały dzień.
Szparagi pojawiają się w sklepach już w kwietniu. Są wyjątkowe pod wieloma względami - nie tylko mogą być daniem głównym lub świetnym dodatkiem, ale także są bardzo zdrowe. Podpowiadamy, jak przygotować szparagi, aby w pełni cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami.
Źle przyrządzona kiełbasa z grilla zawiera więcej rakotwórczego benzopirenu niż paczka papierosów. I chociaż grillowanie może być zdrowe, trzeba to robić z głową.Zaczęła się długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią to, co wielu Polaków lubi najbardziej – sezon grillowy. W tym czasie, gdy kwitną drzewa i krzewy, wielu z nas spędza czas na zewnątrz, zajadając grillowaną kiełbasę i mięso. Jednak nim zaczniemy rozpalać grilla, powinniśmy poznać pewne zasady, dzięki którym grillowanie będzie zdrowsze.
Öko-Test zbadał 20 opakowań chipsów ziemniaczanych o smaku papryki, w tym siedem produktów ekologicznych. Niestety, badanie pokazało, że w popularnych przekąskach znajdują się rakotwórcze i mutagenne substancje. Powód, dla którego chipsy otrzymały tak złe oceny może zaskakiwać - wszystko przez źle przechowywane ziemniaki.
Można to jeszcze zjeść, czy lepiej wyrzucić do kosza? Bądźmy szczerzy, każdy z nas miał kiedyś taki dylemat. Boimy się pleśni i słusznie, bo wywołuje wiele chorób. Są jednak skuteczne sposoby na to, by opóźnić jej pojawienie się na warzywach i owocach. Oto one!Pleśń to bardzo szkodliwy związek, który przy długotrwałym spożywaniu, może wywołać nawet raka, a w krótszej perspektywie biegunkę i wymioty. Jak tego uniknąć? Dowiedz się, jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość na dłużej i dokładnie oglądaj je przed spożyciem – to jedyna droga.
Choć utarło się, że rosół jest idealną zupą, która pomaga naszemu organizmowi w chorobie i stawia na nogi, nie do końca tak jest. Zapytaliśmy dietetyczkę, ile prawdy jest w tym, że domowy rosół jest najlepszych lekarstwem. Nie miała dla nas dobrych wieści. Według dietetyków ten domowy posiłek nie dla wszystkich będzie dobrym rozwiązaniem, choć gdy pewne produkty zastąpi się innymi, będzie znacznie korzystniejszy dla zdrowia. Kto i dlaczego powinien unikać mięsnego rosołu?
Ci, którzy noszą protezę zębową, muszą wprowadzić do swojej diety pewne zmiany, gdyż na początku noszenia kłopotliwe może być gryzienie pokarmów. Jedzenie niektórych produktów może powodować dyskomfort, w związku z czym można, a nawet trzeba zadbać o odpowiednią dietę oraz to, w jaki sposób przygotowywane są dane posiłki.
Wiele osób nie je końcówki banana, ponieważ boi się, że jest trująca lub niezdrowa. Jest tak nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach, nie tylko Europy. A jaka jest prawda? Czy zjedzenie czarnej końcówki banana może skończyć się zatruciem, chorobą lub śmiercią? Oto co udało nam się ustalić.Czarną końcówkę banana można jeść bez obaw: nie ma w niej robaków, pasożytów, ani trucizn. Są jednak inne zagrożenia, które czyhają na nas w bananach i powinniśmy o nich wiedzieć.
Wszyscy wiemy, że fast foody i słodycze tuczą. Mają mnóstwo kalorii, cukru i tłuszczu i chociaż zwykle nam smakują, organizm nie ma z nich zbyt dużego pożytku. Dlatego ograniczamy je dzieciom do minimum.Okazuje się jednak, że w diecie naszych maluchów pojawia się coś, co ma ogromny wpływ na wagę. Rodzice nawet nie wiedzą, że dostarczają aż tyle cukru i kalorii. Chodzi o soki owocowe.
Afrodyzjaki to takie substancje, które w naturalny sposób pobudzają zmysły. Wzmagają popęd seksualny, potęgują doznania i sprawiają, że mamy jeszcze więcej przyjemności z seksu. Co to takiego? To mogą być przyprawy, a nawet zapachy. Wiele z nich mamy na wyciągnięcie ręki. Wystarczy otworzyć kuchenną szafkę, bo tam przecież jest chilli, imbir, czekolada. Nic, tylko brać i używać do woli!
Ciężko się pracuje, gdy burczy w brzuchu, prawda? Podobnie jest z nauką. Od dawna słyszeliśmy, że lepiej się uczy, gdy można zjeść porządny posiłek, ale teraz mamy na to dowody.Brytyjscy naukowcy sprawdzili, co się zmieni, gdy wszystkie dzieci w szkole będą dostawać darmowe posiłki. Wyniki tych badań zaskakują. Dzieci nie tylko uczą się lepiej, ale też są w dużo lepszej kondycji fizycznej i psychicznej.
Są takie dzieci, które po prostu lubią jeść. Czego by im nie podać, są zadowolone. Jedzą wszystko – zupki, mięsko, sosy, surówki. Ale umówmy się – to mniejszość. Zwykle dzieci mają z jedzeniem jakiś problem. Problem ma też wiele opiekunek w przedszkolach – wydaje im się, że dzieci MUSZĄ jeść.Bywa, że panie w przedszkolu siadają obok takiego „niejadka” i próbują na siłę wcisnąć mu choć kilka łyżek, chociaż dwa kęsy. A dziecko, ze łzami w oczach i nierzadko z odruchem wymiotnym, nie ma wyboru. Musi otwierać buzię. Ja się na to nie zgadzam!
Na stołówce szkolnej w Bydgoszczy chłopiec dostał talerz zupy. Zanim zacząć jeść, przyszła pani i talerz zabrała, tłumacząc, że mama nie zapłaciła za obiady. Szkoła przeprasza, ale takie sytuacje nie powinny się zdarzać.Bulwersujący incydent, do którego doszło w SP nr 25 w Bydgoszczy, opisuje Gazeta Wyborcza. Dyrekcja przeprosiła już, że do takiej sytuacji doszło. Mama wyjaśnia, jak to się stało.