Ta kasza to źródło białka, magnezu i żelaza. Sprawdź, co możesz przygotować z niej w kuchni
Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu, który doskonale sprawdzi się w towarzystwie mięsa, jak i warzyw. Poza tym posiada wiele witamin i składników mineralnych. Kasza obniża poziom cholesterolu, reguluje też ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Kasza gryczana jest też bogata w witaminy z grupy B, które są dobre dla układu nerwowego. Posiada też znaczną ilość soli mineralnych, takich jak m.in. wapń, fosfor czy magnez, podnoszących odporność, ale też żelazo czy jod. Jak możemy wykorzystać kaszę gryczaną w kuchni?
Kasza gryczana to źródło zdrowia
Kasza gryczana jest tania, bardzo łatwa w przygotowaniu, pyszna, a przy tym zawiera mnóstwo właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Kasza gryczana otrzymywana jest z nasion gryki zwyczajnej.
Bogata jest w białko; zawiera go od 10 do 16 proc, im cieplejszy klimat, tym jest go więcej. Kasza bogata jest też w unikatowe aminokwasy egzogenne, zwłaszcza w lizynę, której organizm sam nie wytwarza, tylko trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Lizyna niezbędna jest m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach oraz kościach.
Zaszczepił się AstrąZenecą. Lekarze walczyli o jego życie trzy miesiące To wczesny zwiastun demencji. Zauważysz go po oczachKto nie może jeść kaszy gryczanej?
Kasza gryczana polecana jest do stosowania w zdrowej i zróżnicowanej diecie. Poza cennymi składnikami mineralnymi i witaminami, zawiera flawonoidy, czyli związki wykazujące działanie antyoksydacyjne. Jak pokazują badania, regularne spożywanie kaszy gryczanej może zapobiegać rozwinięciu nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, dyslipidemii oraz może też przyczyniać się do zmniejszonego poziomu glukozy we krwi.
Czy wszyscy mogą jeść kaszę gryczaną? Ze względu na to, że gryka jest naturalnym produktem bezglutenowym, kasza gryczana będzie dobrym wyborem dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Odpowiednia będzie również dla tych, którzy chorują na cukrzycę. Warto też wspomnieć, że kasze gruboziarniste polecane są też osobom, cierpiącym na zaparcia oraz stłuszczenie wątroby.
Kasza nie jest polecana wszystkim tym, którzy mierzą się m.in. z refluksem żołądkowo-przełykowym, przewlekłym zapaleniem trzustki, choroby wrzodowej. Kasza gryczana nie jest też dla tych,, którzy cierpią na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Co przygotować z kaszy gryczanej?
Kasza gryczana to pyszny, tani i prosty dodatek do obiadu. Aby przyrządzić ją na sypko, poleca się ją ugotować w proporcjach z wodą 1:2 (na szklankę kaszy gryczanej trzeba użyć do gotowania dwóch szklanek wody). Kasze trzeba wrzucić dopiero do gotującej się wody, a następnie zaczekać chwilę, aż znowu dojdzie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Do wody można dodać odrobinę soli.
Kasza gryczana sprawdzi się jako dodatek do obiadów w wersji z mięsem, sosami czy warzywami. Dobrze smakuje też w połączeniu z grzybami, pierogami oraz naleśnikami. Kaszy używa się też do przyrządzania zapiekanek czy jako farsz do gołąbków. Sprawdzi się też w przypadku faszerowanych warzyw, m.in. faszerowanej papryki. Z kaszy gryczanej można też przyrządzać placuszki z dodatkiem cukini, kotleciki oraz sałatkę.
Czytaj też:
Ta kasza to źródło witamin i minerałów. Kiedyś jadana w każdym domu
Kasza, która jest wyjątkowa. Mogą jeść ją nawet cukrzycy
Pięć powodów, dla których warto jeść kaszę – nawet każdego dnia