Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Ten składnik wyraźnie poprawia słuch. Koniecznie wprowadź go do swojej diety
Marta Uler
Marta Uler 16.03.2025 07:00

Ten składnik wyraźnie poprawia słuch. Koniecznie wprowadź go do swojej diety

dieta na dobry słuch
Fot. Canva/Casa Norte/Pexels

Nie dziwi fakt, że są takie składniki odżywcze, które pomagają w problemach ze stawami, w chorobach kardiologicznych, czy przy kłopotach ze wzrokiem. Jak się okazuje, w ten sam sposób możemy poprawić sobie nawet słuch. Niewiarygodne?

A jednak – za procesy związane ze słyszeniem, są np. odpowiedzialne komórki rzęsate. I właśnie odpowiednia dieta jest w stanie je chronić i utrzymywać w dobrym stanie. A o jakie składniki chodzi?

Jak zbudowany jest aparat słuchu?

Narząd słuchu jest jednym z najbardziej skomplikowanych w ludzkim ciele. To, że odbieramy i interpretujemy dźwięki z otoczenia, jest wprost fascynujące i warto wiedzieć, jak ten proces przebiega. Zacznijmy od tego, jak zbudowane jest ludzkie ucho:

  • ucho zewnętrzne: obejmuje małżowinę uszną i przewód słuchowy zewnętrzny – te struktury zbierają fale dźwiękowe i kierują je do błony bębenkowej,
     
  • ucho środkowe: zawiera błonę bębenkową oraz trzy kosteczki słuchowe (młoteczek, kowadełko i strzemiączko), które odbierają drgania dźwiękowe, wzmacniają je i przekazują do ucha wewnętrznego,
     
  • ucho wewnętrzne: znajduje się tu ślimak, w którym umieszczony jest narząd Cortiego (właściwy narząd słuchu), spiralna struktura wypełniona płynem. Za odbiór dźwięków w narządzie Cortiego odpowiedzialne są zaś komórki rzęsate. Przekształcają drgania mechaniczne fal dźwiękowych na sygnały elektryczne, które są następnie przesyłane do mózgu, umożliwiając odbiór dźwięków. Komórki rzęsate są bardzo delikatne. Pod wpływem hałasu, starzenia się, infekcji lub niedoboru składników odżywczych, witamin i minerałów, mogą zostać nieodwracalnie zniszczone.

Przeczytaj też: Zatkany nos, niedosłuch? Tak może zaczynać się rak gardła

Test na krew utajoną zamiast kolonoskopii. To dobra wiadomość dla wielu pacjentów Nadchodzi rewolucja w L4. Pracowników czekają duże zmiany

Składniki odżywcze wspierające słuch

Aby zadbać o komórki rzęsate i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie narządu słuchu, warto wprowadzić do diety następujące składniki:

  • antyoksydanty (przeciwutleniacze) – neutralizują wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki słuchowe. Do głównych antyoksydantów należą witaminy C i E, beta-karoten oraz selen,
     
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – poprawiają przepływ krwi w uszach, co wspiera funkcjonowanie komórek rzęsatych,
     
  • witaminy z grupy B (B6, B12, kwas foliowy) – wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, co jest istotne dla prawidłowego przekazywania sygnałów dźwiękowych,
     
  • magnez – chroni komórki rzęsate przed uszkodzeniami spowodowanymi hałasem i wspomaga ich regenerację,
     
  • cynk – ogólnie wspiera układ odpornościowy i może zapobiegać infekcjom ucha, które w konsekwencji prowadzą do pogorszenia słuchu.

Być może zainteresuje Cię również: Używasz patyczków do czyszczenia uszu? Po tym, co pokazał laryngolog, przestaniesz

Fot. Canva/Katarzyna Bielasiewicz/Getty Images

Produkty bogate w te składniki

Zatem wprowadzenie do codziennej diety produktów bogatych w wyżej wymienione składniki, może naprawdę wpłynąć na poprawę i utrzymanie dobrego słuchu. Pamiętajmy, że zdrowe odżywianie wspiera nie tylko nasz słuch, ale i ogólne funkcjonowanie organizmu. Aby dostarczyć organizmowi istotnych w tym kontekście substancji, warto sięgać po następujące produkty:

  • antyoksydanty owoce jagodowe (truskawki, borówki), warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), orzechy, nasiona oraz ryby,
     
  • kwasy omega-3 tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki), siemię lniane, orzechy włoskie,
     
  • witaminy z grupy B zielone warzywa liściaste (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, jaja, mięso drobiowe, produkty pełnoziarniste,
     
  • magnez banany, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, gorzka czekolada,
     
  • cynk – ostrygi, mięso czerwone, nasiona dyni, orzechy, rośliny strączkowe.

Przeczytaj też: Obchody Światowego Dnia Słuchu 2025: koncert muzykoterapeutyczny i spotkanie w Senacie RP

 

Fot. Canva/Marcela Ryty Romero

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38440452/