Lidl masowo wycofuje ten produkt. Jeśli masz go w kuchni, pod żadnym pozorem nie otwieraj

GIS podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży popularnego produktu, ponieważ istnieje zagrożenie... rozsadzenia butelki. To duże niebezpieczeństwo dla konsumentów. Okazuje się, że wewnątrz doszło do wtórnej fermentacji. Jeśli masz w domu ten produkt, nie otwieraj go i obchodź się z nim bardzo ostrożnie, a najlepiej – zwróć do sklepu.
- Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu popularne piwo dostępne w sklepach Lidl
- W butelkach mogło dojść do wtórnej fermentacji - to bardzo niebezpieczna sytuacja
- Jeśli masz piwo objęte komunikatem GIS - zachowaj ostrożność, a najlepiej, zwróć produkt do sklepu
Wycofanie popularnego napoju
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z rynku popularne piwo dostępne w sieci Lidl. Jak czytamy w komunikacie, wewnątrz butelek mogła wystąpić wtórna fermentacja, co grozi wybuchem butelki, nawet bez jej otwierania:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wraz z producentem AleBrowar sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. „Piwo Mango Man Lassi Mango Sour Ale” z powodu możliwości wystąpienia wtórnej fermentacji powodującej wzrost ciśnienia w butelce, która może ulec uszkodzeniu (wybuchowi).
Przeczytaj też: GIF wycofuje popularny lek. Realne zagrożenie dla zdrowia
Dlaczego sięgamy po substancje psychoaktywne? Psycholożka: „Czasem to eksperyment, a czasem ucieczka” TYLKO U NAS! Prowokacja dziennikarska Pacjenci.pl: Czy nastolatek może kupić owocowe gumy nikotynowe w aptece?Jak mogło dojść do powstania tej wady?
Wtórna fermentacja w butelce to nieplanowany proces, który może wystąpić, gdy do produktu dostaną się drożdże lub inne mikroorganizmy zdolne do fermentacji. W przypadku tego piwa najprawdopodobniej doszło do niedostatecznej pasteryzacji lub zanieczyszczenia podczas rozlewu.
Ponadto, cukry zawarte w piwie, szczególnie w owocowych wariantach takich jak Mango Lassi, mogą stanowić pożywkę dla drobnoustrojów. W efekcie wewnątrz butelki powstaje dwutlenek węgla, który zwiększa ciśnienie. Jeśli ciśnienie przekroczy wytrzymałość szkła, butelka może po prostu eksplodować.
Przeczytaj też: Czy piwo bezalkoholowe jest bezpieczne dla młodzieży? To, co mówi lekarz, może zaskoczyć

Co to oznacza dla konsumentów?
GIS podał w komunikacie, że: „nie należy otwierać i spożywać produktu. Zaleca się ostrożne obchodzenie się z produktem ze względu na ryzyko rozsadzenia butelki”.
Dla konsumentów oznacza to realne niebezpieczeństwo. Butelka, w której trwa niekontrolowana fermentacja, może rozpaść się w dłoni lub nawet na półce, bez żadnego kontaktu. Odłamki szkła mogą powodować skaleczenia lub poranić oczy.
Jeśli więc posiadasz już ten produkt, bądź bardzo ostrożny, nie wkładaj go do lodówki ani nie próbuj otwierać. Najlepiej zabezpiecz butelkę i oddaj ją do sklepu, zgodnie z zaleceniami Lidla.
Przeczytaj też: Po tym poznasz, że alkohol uszkodził Twoją wątrobę. Wcale nie trzeba się upijać
O jakie piwo chodzi w komunikacie GIS?
Oto szczegóły dotyczące wadliwego produktu:
- Nazwa produktu: Piwo Mango Man sort. Lassi Mango Sour Ale
- Numer partii: 35/V/19/25
- Data minimalnej trwałości: 16.04.2026
- Dystrybutor: Lidl Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
- Producent: Alebrowar Sp. z o. o. ul. Pionierów 13, 84-300 Lębork

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39264169/




































