Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna! Zbierz owoce i wzmocnij odporność
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 13.09.2024 08:18

Ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna! Zbierz owoce i wzmocnij odporność

Owoce dzikiej róży
Fot. Canva

Pierwsze przeziębienia już się zaczynają, a jesienny atak wirusów i bakterii to tylko kwestia czasu. Wzmocnij swój organizm, korzystając z roślin wspierających układ odpornościowy.

Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i październiku. Są jadalne i dość smaczne, choć cierpkie w smaku. Można z nich przygotować konfitury, syropy i nalewki bogate m.in. w witaminy A, C i E, pektyny, przeciwstarzeniowe flawonoidy oraz karotenoidy. 

Zbieraj już teraz

Składniki dzikiej róży wykazują działanie antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, dodatkowo wspierają zdrowie układu trawiennego, naczyń krwionośnych, skóry i oczu. Ich stosowania nie musimy jednak ograniczać do sezonu jesienno-zimowego. Aby przyniosły nam jak najwięcej pożytku, zbierajmy je z dala od ruchliwych ulic czy parkingów

Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł Chorych na COVID-19 przybywa. Jak teraz objawia się infekcja koronawirusem?

Herbata z dzikiej róży z dodatkami

Suszone owoce doskonale nadają się do przygotowania zdrowej herbaty, idealnej w czasie grypy lub przeziębienia. Dla przełamania smaku, można je połączyć ze świeżym imbirem, miętą lub tymiankiem. Co ciekawe, gorąca woda, do ok. 85°C, nie niszczy zawartej w owocach witaminy C (jest jej nawet kilkanaście razy więcej niż w cytrynie!). 

Naturalny syrop z dzikiej róży

Syrop z dzikiej róży to zdrowy dodatek do herbaty, deserów czy nawet zwykłej wody. Przygotuj go z myślą o dzieciach, będą zachwycone! 
Do jego przygotowania użyj:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 500 g cukru
  • 1 litr wody
  • sok z 1 cytryny

Umyte i oczyszczone owoce pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż owoce się rozpadną. Przecedź wywar przez gazę lub drobne sitko, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gorący gotowy syrop przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków i szczelnie zamknij. Możesz przechowywać w lodówce lub w chłodnej piwnicy.

Zobacz także:

Nasze babcie nazywały to lekarstwem. Lekarze nazywają to trucizną. Kto ma rację?

Bosacka ostrzega przed produktem, który kupujemy dzieciom. „Uwaga mocne. Nie dajcie się zwieść opakowaniu” 

Kaszel budzi Cię w nocy? Ten syrop pomoże Ci zasnąć