Ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna! Zbierz owoce i wzmocnij odporność
Pierwsze przeziębienia już się zaczynają, a jesienny atak wirusów i bakterii to tylko kwestia czasu. Wzmocnij swój organizm, korzystając z roślin wspierających układ odpornościowy.
Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i październiku. Są jadalne i dość smaczne, choć cierpkie w smaku. Można z nich przygotować konfitury, syropy i nalewki bogate m.in. w witaminy A, C i E, pektyny, przeciwstarzeniowe flawonoidy oraz karotenoidy.
Zbieraj już teraz
Składniki dzikiej róży wykazują działanie antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, dodatkowo wspierają zdrowie układu trawiennego, naczyń krwionośnych, skóry i oczu. Ich stosowania nie musimy jednak ograniczać do sezonu jesienno-zimowego. Aby przyniosły nam jak najwięcej pożytku, zbierajmy je z dala od ruchliwych ulic czy parkingów.
Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł Chorych na COVID-19 przybywa. Jak teraz objawia się infekcja koronawirusem?Herbata z dzikiej róży z dodatkami
Suszone owoce doskonale nadają się do przygotowania zdrowej herbaty, idealnej w czasie grypy lub przeziębienia. Dla przełamania smaku, można je połączyć ze świeżym imbirem, miętą lub tymiankiem. Co ciekawe, gorąca woda, do ok. 85°C, nie niszczy zawartej w owocach witaminy C (jest jej nawet kilkanaście razy więcej niż w cytrynie!).
Naturalny syrop z dzikiej róży
Syrop z dzikiej róży to zdrowy dodatek do herbaty, deserów czy nawet zwykłej wody. Przygotuj go z myślą o dzieciach, będą zachwycone!
Do jego przygotowania użyj:
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 500 g cukru
- 1 litr wody
- sok z 1 cytryny
Umyte i oczyszczone owoce pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż owoce się rozpadną. Przecedź wywar przez gazę lub drobne sitko, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gorący gotowy syrop przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków i szczelnie zamknij. Możesz przechowywać w lodówce lub w chłodnej piwnicy.
Zobacz także:
Nasze babcie nazywały to lekarstwem. Lekarze nazywają to trucizną. Kto ma rację?
Kaszel budzi Cię w nocy? Ten syrop pomoże Ci zasnąć