Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł
Marta Uler
Marta Uler 12.09.2024 13:51

Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł

Syrop z pigwy - na odporność i przeziębienie
Fot. Canva

Wcale nie chodzi o cebulę zasypaną cukrem, ani o zakwas z buraków. Choć tym specjałom absolutnie nie można odmówić leczniczych właściwości – znane są wszak i wykorzystywane od pokoleń – tu jednak mowa o całkiem innym przepisie.

Jego bazą jest pigwa. Lub pigwowiec. To niezbyt popularne rośliny, a szkoda. W ogrodach świetnie sprawdzają się jako krzewy ozdobne, w dodatku dają owoce, których właściwości dla naszego organizmu są nie do przecenienia.

Pigwa czy pigwowiec?

Pigwa to duży krzew, właściwie drzewo – osiąga 3-5 m wysokości. Ma piękne kwiaty, którymi obsypuje się wiosną, mogą one przybierać czerwoną, pomarańczową oraz różową barwę. Jesienią z kolei pigwa daje spore owoce, przypominające gruszki lub jabłka, charakterystycznie "omszone”. Pojawiają się pod koniec września i przez kilka tygodni można je zbierać i rozważać – jak dobrze je wykorzystać. Pigwowiec zaś, jest małym krzewem, dorastającym maksymalnie do 2-3 m. Również jego owoce są małe, żółte i twarde. Wyglądają ozdobnie i dobrze prezentują się w zakamarkach ogrodów, np. wzdłuż płotów.

Niestety – ani owoce pigwy, ani pigwowca, nie nadają się do jedzenia, a przynajmniej nie w formie surowej, są bardzo cierpkie i twarde. Natomiast można je przerabiać. A nawet – należy. Posłodzone cukrem, a najlepiej miodem, nabierają lepszego smaku, i mogą okazać się wspaniałym dodatkiem do deserów, drinków i gorących napojów. Tu warto dodać, że nieco wdzięczniejsza w obróbce jest pigwa, ponieważ jest delikatniejsza i szybciej się rozpada podczas gotowania niż pigwowiec. Owoce te mają jednak podobne właściwości odżywcze.

Fot. Pixabay
Znana jest przyczyna śmierci Gabriela Seweryna. Nowe ustalenia w sprawie Misiek Koterski otworzył własną klinikę. Cena za leczenie? Lepiej usiądź

Pigwa i pigwowiec – właściwości odżywcze

Owoce pigwy i pigwowca nieznacznie tylko różnią się właściwościami prozdrowotnymi, cennymi dla nas. Zawierają:

  • witaminy – bogate są w witaminę C (pigwowiec ma jej nieco więcej), która wzmacnia układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie. Zawierają także witaminy z grupy B, szczególnie B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę) i B6, które wpływają na układ nerwowy oraz metabolizm. W pigwowcu znajdziemy także niewielkie ilości witaminy A,
     
  • minerały – takie jak potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a magnez wspiera funkcje mięśni, układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz kości,
     
  • błonnik – pigwa i pigwowiec są doskonałym źródłem błonnika, który reguluje trawienie, wspomaga perystaltykę jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samy chorób serca,
     
  • przeciwutleniacze – np. polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wspomagając walkę z procesami starzenia,
     
  • niski indeks glikemiczny – tu prym wiedzie pigwowiec – ma niskie IG, co sprawia, że może być odpowiedni dla osób z cukrzycą lub dbających o poziom cukru we krwi.

Syrop z pigwowca (albo pigwy) na odporność i przeziębienia

Sezon przeziębień jeszcze na dobre się nie zaczął, jednak można już zacząć się do niego przygotowywać. W kuchennej szafce warto mieć na tę okazję miksturę, która pomoże zarówno przy rozwijające się infekcji, jak i wspomoże naszą odporność, kiedy jeszcze jesteśmy zdrowi. Sposób jej przygotowania jest następujący:

  • owoce pigwowca – 1 kg,
  • 100-150 g korzenia imbiru,
  • 1/2 l płynnego miodu.

Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie kroimy na plasterki, podobnie jak wyczyszczony i obrany imbir. Wszystko mieszamy, łączymy z miodem i odstawiamy w ciemne miejsce. Co 2-3 dni mieszamy, w ten sposób owoce szybciej puszczą sok. Gdy już to się stanie, syrop przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. 

Uwaga: owoce należy upchnąć tak, by nie wystawały powyżej powierzchni płynu, bo mogą spleśnieć. Odkładamy w ciemne, chłodne i suche miejsce, np. do piwnicy lub lodówki.

Zobacz także:

Boli cię głowa? Zamiast łykać tabletkę, spróbuj naturalnych sposobów na ból

Czy glistnik jaskółcze ziele leczy kurzajki? Podolog odpowiada

Poprawi trawienie i pomoże w odchudzaniu. Zrób z niego napar