Myślimy, że to "najzdrowsza przyprawa". Niektórym może poważnie zaszkodzić

Cynamon to przyprawa uwielbiana przez Polaków – dodają ją do ciast, napojów i jabłek. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi i pięknemu zapachowi, ale również właściwościom prozdrowotnym. Są jednak osoby, którym nadmierne spożycie cynamonu może zagrażać.
Czy cynamon jest zdrowy?
Cynamon to naturalna przyprawa pozyskiwana kory drzew cynamonowców. Najpopularniejsze odmiany cynamonu stosowane w kuchni to cynamon cejloński i chiński – ten drugi jest znany również jako kasja (cassia). Wiele osób jest zdania, że cynamon jest bardzo zdrowy. Czy się mylą? Niekoniecznie.
Cynamon zawiera eugenol, który posiada właściwości przeciwzapalne i znieczulające. Ta przyprawa nie nie bez powodu stała się popularnym dodatkiem w dietach odchudzających, ponieważ może wspierać regulację poziomu cukru we krwi i minimalizować "ochotę na słodkie".
Przyprawa ta wykazuje również działanie rozgrzewające – przyspiesza metabolizm, zwiększając produkcję ciepła w organizmie i zużycie kalorii.

Cynamon a leki
Nie każdy wie, że aromatyczny składnik wielu deserów i napojów może wpływać na działanie leków. Według badań opublikowanych w "Food Chemistry: Molecular Science”, aldehyd cynamonowy – główny składnik aromatyczny przyprawy – może przyspieszać metabolizm niektórych leków w wątrobie. W efekcie, preparaty są szybciej wydalane z organizmu, zanim zdążą skutecznie zadziałać.
Dodatkowo cynamon kasja zawiera znaczne ilości kumaryny, która posiada właściwości przeciwzakrzepowe. Dla osób przyjmujących leki na rozrzedzenie krwi, takich jak warfaryna, może to stanowić poważne zagrożenie. Zbyt duże ilości przyprawy mogą zwiększyć ryzyko krwawień, zakrzepów i zatorów. Czytaj także: Po tym poznasz, że w nodze robi się zator. Reaguj, nim będzie za późno

Cierpisz na te choroby? Uważaj z cynamonem
Cynamon, choć naturalny i powszechnie uznawany za zdrowy, nie jest obojętny dla każdego organizmu. Osoby z chorobami przewlekłymi – takimi jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby wątroby, astma, depresja, AIDS czy nowotwory – powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem tej przyprawy do codziennej diety.
Szczególną ostrożność muszą zachować pacjenci cierpiący na kamicę żółciową oraz inne zaburzenia funkcjonowania pęcherzyka żółciowego. Cynamon wpływa na wydzielanie żółci i może nasilać objawy.
Co więcej, przyprawa ta bywa silnym alergenem – zarówno pokarmowym, jak i kontaktowym – i u osób wrażliwych może powodować wysypki, swędzenie czy stany zapalne skóry, zwłaszcza w okolicach ust, dłoni i dziąseł. Czytaj także: Pierwsze objawy kamicy nerkowej. Jak rozpoznać i leczyć chorobę?





































