Zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki? Dietetyk obala znany mit

Schabowy, ziemniaki i surówka – to chyba najbardziej rozpoznawalny zestaw obiadowy w polskiej kuchni. Choć z pewnością nie brakuje mu miłośników, wielu z nas w dzieciństwie ubolewało nad koniecznością zjedzenia całej, niemałej porcji nałożonej przez troskliwą mamę lub babcię. Wtedy często słyszeliśmy kultowy już tekst „zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki”.
Czy mięso rzeczywiście jest lepszym wyborem żywieniowym niż ziemniaki? Na to pytanie na swoim TikToku niedawno odpowiedział znany dietetyk Michał Wrzosek.
Mięso nie może zostać na talerzu?
- Mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw (…) Zachęcano nas do zjedzenia mięska, bo ono jest droższe i bardziej obciążało budżet rodzinny i ewentualnie zostawienia ziemniaczków. Kiedy patrzymy na oba te produkty, oba mają mocne strony – wyjaśnia Michał Wrzosek.
Argument dietetyka wydaje się słuszny. Mięso, które dziś kojarzymy jako główny składnik kuchni polskiej, przez całe stulecia wcale nim nie był. Przeciwnie, w kuchni staropolskiej mogła cieszyć się nim głównie szlachta i arystokracja. Bogactwo mięsa we współczesnej diecie to efekt stuleci przemian społecznych i technologicznych, które wpłynęły na jego większą dostępność.
Zjedz wszystko, ale z umiarem
- (…) jeśli chodzi o wybór między mięsem a ziemniakami, ważne, żeby nie traktować ich jako przeciwników, ale raczej uzupełniające się elementy zdrowej diety – przekonuje dietetyk.
Zarówno mięso, jak i ziemniaki, mają swoje uzasadnione miejsce na talerzu. Mięso w diecie stanowi doskonałe źródło białka, będącego głównym budulcem mięśni i niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast warto zwracać większą uwagę na sposób przyrządzania mięsa. Kotlety smażone na tłuszczu i w grubej warstwie panierki są też źródłem kalorii i mocno obciążają układ pokarmowy.
Zupełnie inną rolę w diecie pełnią ziemniaki. Jedząc je, dostarczamy sobie węglowodanów, czyli łatwo dostępnego źródła energii oraz błonnika, który ma zbawienny wpływ na trawienie. Ziemniaki są też bogate w witaminy i minerały, niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zatem zdecydowanie nie warto ich zostawiać.
Najważniejszy składnik obiadu
Czego na pewno nie warto sobie odmawiać? Dużej porcji warzyw. Pamiętajmy, że to właśnie warzywa stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Nie bez powodu. Dostarczają nam najwięcej witamin, minerałów i błonnika, nie obciążając nas przy tym zbędnymi kaloriami. Jedzenie warzyw pozwala utrzymać zdrowie, przedłużyć młodość, a ułatwiając trawienie, wpływa pozytywnie na codzienne samopoczucie.
Zobacz także:
Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
3 najzdrowsze gatunki mięsa, które wzmacniają cały organizm. Jemy je zdecydowanie zbyt rzadko
To warzywo to witaminowa bomba. Zawiera związki sprzyjające redukcji masy ciała





































