Przy tych chorobach nie jedz czereśni. Mogą poważnie zaszkodzić

Powoli zaczyna się sezon na czereśnie. Te pyszne owoce bogate w witaminę C często goszczą na stołach Polaków. Można z nich przygotować kompot, wypieki, a także musy. Niestety, nie wszyscy mogą jeść. Dobra wiadomość jest taka, że lista przeciwskazań do jedzenia czereśni nie jest długa.
- Alergia na czereśnie może pojawić się na każdym etapie życia
- Przeciwskazaniem do jedzenia czereśni jest uczulenie na salicylany
- Osoby z wysokim potasem powinny unikać czereśni
- Należy zachować ostrożność przy chorobach nerek
Alergia na czereśnie istnieje
Alergia na czereśnie jest rzadka, ale istnieje. U osób uczulonych zjedzenie nawet garści czereśni może wywołać uciążliwe objawy, takie jak wysypka, zaczerwienienie i swędzenie – zwłaszcza wokół ust. Ponadto czereśnie i alergików mogą wywołać podrażnienie przełyku i dawać objawy podobne do zgagi. W skrajnych przypadkach mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny, który zagraża życiu.
Uczulenie na salicylany – przeciwskazanie do spożywania czereśni
Również osoby uczulone na salicylany powinny uważać. Ich zjedzenie może wywołać przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym ból brzucha, zaparcia, biegunki, wymioty czy gazy. Jeżeli po zjedzeniu czereśni zauważysz u siebie niepokojące objawy, poświęcić temu szczególną uwagę – alergie mogą pojawić się na każdym etapie życia.

Dieta uboga w potas a jedzenie czereśni
Jest pewna dieta, na której nie zaleca się jedzenia czereśni – mowa o diecie ubogopotasowej. Czereśnie to owoce, które w 100 g zawierają aż 220 mg potasu. Taka dieta jest stosowana u chorych z niewydolnością nerek oraz przy hiperkaliemii, czyli podniesionemu poziomowi potasu we krwi. Czytaj także: Po tym poznasz, że wysiadają Ci nerki. Lekarz zdradza najczęstsze objawy

Nadciśnienie, cukrzyca – przy tych chorobach jedz czereśnie bez obaw
Czereśnie zawierają kwas foliowy, niacynę oraz cenne witaminy C, A, E i K. Są bardzo zdrowe i przy wielu chorobach mogą wręcz pomóc. Dobrym przykładem jest nadciśnienie, przy którym zaleca się dietę bogatą w potas. Czereśnie są również dobre na zaparcia – są bogatym źródłem błonnika, który ułatwia trawienie. Zaleca się je również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Czytaj także: To najlepszy sposób na zaparcia. Specjalista chorób jelit zdradza, co przynosi szybką ulgę
źródła: Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku





































