Pacjenci.pl Żywienie Rano wsyp do maślanki i pij. Zbijesz cukier i wzmocnisz stawy
Fot. Canva

Rano wsyp do maślanki i pij. Zbijesz cukier i wzmocnisz stawy

24 lutego 2025
Autor tekstu: Alina Gałka

Niektórzy czytelnicy być może pamiętają ubijanie masła przez swoje mamy lub babcie. Niektóre gospodynie jeszcze teraz sięgają czasami po maselnice – zwłaszcza jeśli mają dostęp do wiejskiej śmietanki. Produktem ubocznym pracochłonnego procesu ubijania masła ze słodkiej śmietanki jest maślanka.

Jak powstaje maślanka?

Maślanka to orzeźwiający, fermentowany napój mleczny, który w swojej tradycyjnej wersji powstaje jako efekt uboczny ubijania masła . Obecnie maślanka dostępna w sklepach powstaje w procesach przemysłowych, które wykorzystują fermentację bakteriami mlekowymi .

Maślanka sprawdza się doskonale jako napój, ale znajduje też liczne zastosowania w kuchni; używa się jej do marynowania mięsa, wypieków i jako dodatek do chłodników i koktajli .

Przeczytaj: Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęcia

Jadłospis od dietetyka na 28 dni za darmo - dla każdego
Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją

Pij maślankę na zdrowie

Maślanka to nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy napój, który warto włączyć do codziennej diety . Dzięki obecności naturalnych probiotyków wspiera zdrowie jelit i poprawia trawienie .

Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak wapń, białko oraz witaminy z grupy B , które wzmacniają kości i poprawiają metabolizm. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna , toteż sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Dodatkowo pomaga nawodnić organizm i świetnie sprawdzi się np. po zatruciu pokarmowym z biegunką. Przeczytaj: Co jeść i pić przy biegunce? Wybierz to, a szybciej ci przejdzie

Regularne picie maślanki przynosi wiele korzyści zdrowotnych:
• dzięki bakteriom probiotycznym, które poprawiają florę jelitową, wspomaga układ trawienny ,
• jest bogata w wapń i fosfor, dlatego wzmacnia kości i zęby ,
pomaga w odchudzaniu , ponieważ daje uczucie długotrwałej sytości, a jest niskokaloryczna,
reguluje ciśnienie krwi dzięki zawartości potasu, który wspiera zdrowie serca,
łagodzi podrażnienia żołądka po ciężkostrawnych posiłkach.

maślanka-2-Canva
Maślanka wspomaga trawienie, wzmacnia florę jelitową dzięki probiotykom, dostarcza wapń i białko, a także pomaga w nawodnieniu i regeneracji organizmu. Fot. Canva

Maślanka z cynamonem – obłędny smak, mocniejsze wsparcie dla zdrowia

Aromatyczny cynamon dodaje maślance nie tylko wyjątkowego smaku , ale też wzmacnia jej właściwości zdrowotne.

Dostępne dowody z badań sugerują, że cynamon wykazuje działanie :
• przeciwzapalne,
• przeciwbakteryjne,
• antyoksydacyjne,
• przeciwnowotworowe, a dodatkowo
• chroni serce,
• obniża poziom cholesterolu i
• reguluje prace układu odpornościowego.

cynamon-Canva
Cynamon posiada liczne właściwości zdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne oraz wspomagające regulację poziomu cukru we krwi. Fot. Canva

Co ciekawe, cynamon może wzmacniać aktywność działania insuliny, a nawet stymulować metabolizm glukozy w komórkach. Połączenie właściwości prozdrowotnych maślanki i cynamonu czyni z nich parę idealną, zwłaszcza dla osób starszych oraz zmagających się z insulinoopornością. Przeczytaj: Czy insulinooporność i cukrzyca to to samo? Lekarz tłumaczy

Szklanka zdrowia

Picie maślanki to dobry pomysł na każdą porę dnia. Jeśli jednak chcesz pobudzić trawienie i dodać sobie energii na długi poranek, wypij szklankę maślanki z cynamonem na czczo. Przeczytaj: Zdziwisz się, jakie mogą być skutki picia kawy na pusty żołądek

Wytrawny mleczny napój sprawdzi się także po ciężkostrawnym posiłku – dzięki maślance twój żołądek łatwiej i szybciej poradzi sobie z obciążeniem. Szklanka maślanki to również dobry sposób na dostarczenie sobie białka po wysiłku fizycznym , np. treningu lub pracy.

Jak przygotować maślankę z cynamonem?

To bardzo proste! Wystarczy kilka składników:
• 1 szklanka maślanki (ok. 250 ml)
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego dla lekkiej słodyczy/szczypta imbiru lub kardamonu dla głębszego aromatu

Przygotowanie:
1. Wlej maślankę do szklanki lub miski.
2. Dodaj cynamon i ewentualnie miód lub inne przyprawy.
3. Dokładnie wymieszaj: dla lepszej konsystencji można użyć trzepaczki, shakera lub blendera.
4. Podawaj schłodzoną lub lekko podgrzaną, ale nie gotowaną.


Źródła:
I Sodini, P Morin, A Olabi, R Jiménez-Flores. Compositional and functional properties of buttermilk: a comparison between sweet, sour, and whey buttermilk. J Dairy Sci. 2006 Feb;89(2):525-36. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72115-4.
Joerg Gruenwald, Janine Freder, Nicole Armbruester. Cinnamon and health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Oct;50(9):822-34. doi: 10.1080/10408390902773052.

Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół
Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko