Rano wsyp do maślanki i pij. Zbijesz cukier i wzmocnisz stawy
Niektórzy czytelnicy być może pamiętają ubijanie masła przez swoje mamy lub babcie. Niektóre gospodynie jeszcze teraz sięgają czasami po maselnice – zwłaszcza jeśli mają dostęp do wiejskiej śmietanki. Produktem ubocznym pracochłonnego procesu ubijania masła ze słodkiej śmietanki jest maślanka.
Jak powstaje maślanka?
Maślanka to orzeźwiający, fermentowany napój mleczny, który w swojej tradycyjnej wersji powstaje jako efekt uboczny ubijania masła . Obecnie maślanka dostępna w sklepach powstaje w procesach przemysłowych, które wykorzystują fermentację bakteriami mlekowymi .
Maślanka sprawdza się doskonale jako napój, ale znajduje też liczne zastosowania w kuchni; używa się jej do marynowania mięsa, wypieków i jako dodatek do chłodników i koktajli .
Przeczytaj: Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęcia
Pij maślankę na zdrowie
Maślanka to nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy napój, który warto włączyć do codziennej diety . Dzięki obecności naturalnych probiotyków wspiera zdrowie jelit i poprawia trawienie .
Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak wapń, białko oraz witaminy z grupy B , które wzmacniają kości i poprawiają metabolizm. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna , toteż sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Dodatkowo pomaga nawodnić organizm i świetnie sprawdzi się np. po zatruciu pokarmowym z biegunką. Przeczytaj: Co jeść i pić przy biegunce? Wybierz to, a szybciej ci przejdzie
Regularne
picie maślanki przynosi wiele korzyści
zdrowotnych:
• dzięki bakteriom probiotycznym, które poprawiają florę jelitową,
wspomaga układ trawienny
,
• jest bogata w
wapń
i fosfor, dlatego
wzmacnia kości i zęby
,
•
pomaga w odchudzaniu
, ponieważ daje uczucie długotrwałej sytości, a jest niskokaloryczna,
•
reguluje ciśnienie krwi
dzięki zawartości potasu, który wspiera zdrowie serca,
•
łagodzi podrażnienia żołądka
po ciężkostrawnych posiłkach.

Maślanka z cynamonem – obłędny smak, mocniejsze wsparcie dla zdrowia
Aromatyczny cynamon dodaje maślance nie tylko wyjątkowego smaku , ale też wzmacnia jej właściwości zdrowotne.
Dostępne dowody z badań sugerują, że
cynamon
wykazuje działanie
:
• przeciwzapalne,
• przeciwbakteryjne,
• antyoksydacyjne,
• przeciwnowotworowe, a dodatkowo
• chroni serce,
• obniża poziom cholesterolu i
• reguluje prace układu odpornościowego.

Co ciekawe, cynamon może
wzmacniać aktywność działania insuliny, a nawet stymulować metabolizm glukozy
w komórkach. Połączenie właściwości prozdrowotnych maślanki i cynamonu czyni z nich
parę idealną, zwłaszcza dla osób starszych
oraz zmagających się z insulinoopornością. Przeczytaj:
Czy insulinooporność i cukrzyca to to samo? Lekarz tłumaczy
Szklanka zdrowia
Picie maślanki to dobry pomysł na każdą porę dnia. Jeśli jednak chcesz pobudzić trawienie i dodać sobie energii na długi poranek, wypij szklankę maślanki z cynamonem na czczo. Przeczytaj: Zdziwisz się, jakie mogą być skutki picia kawy na pusty żołądek
Wytrawny mleczny napój sprawdzi się także po ciężkostrawnym posiłku – dzięki maślance twój żołądek łatwiej i szybciej poradzi sobie z obciążeniem. Szklanka maślanki to również dobry sposób na dostarczenie sobie białka po wysiłku fizycznym , np. treningu lub pracy.
Jak przygotować maślankę z cynamonem?
To bardzo proste! Wystarczy kilka składników:
• 1 szklanka maślanki (ok. 250 ml)
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego dla lekkiej słodyczy/szczypta imbiru lub kardamonu dla głębszego aromatu
Przygotowanie:
1. Wlej maślankę do szklanki lub miski.
2. Dodaj cynamon i ewentualnie miód lub inne przyprawy.
3. Dokładnie wymieszaj: dla lepszej konsystencji można użyć trzepaczki, shakera lub blendera.
4. Podawaj schłodzoną lub lekko podgrzaną, ale nie gotowaną.
Źródła:
I Sodini, P Morin, A Olabi, R Jiménez-Flores. Compositional and functional properties of buttermilk: a comparison between sweet, sour, and whey buttermilk. J Dairy Sci. 2006 Feb;89(2):525-36. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72115-4.
Joerg Gruenwald, Janine Freder, Nicole Armbruester. Cinnamon and health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Oct;50(9):822-34. doi: 10.1080/10408390902773052.