Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją
Alina Gałka
Alina Gałka 15.02.2025 19:03

Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją

Dla mózgu i serca
Fot. Lomb/Shutterstock

Niepozorne, a jednak niezwykle potężne. Mają moc wspierania umysłu, dbają o serce i chronią przed poważnymi chorobami. Jedzone regularnie mogą poprawić nastrój, zwiększyć koncentrację, a nawet zmniejszyć ryzyko nowotworów. Czym są te niezwykłe dary natury?

Każda garść to bogactwo składników odżywczych. Zdrowe tłuszcze, białko, błonnik oraz witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogactwo kwasów omega-3, przeciwutleniaczy oraz witaminy E. Te składniki czynią z nich prawdziwy eliksir zdrowia, który warto włączyć do codziennej diety. Pewnie już wiesz, o czym mowa. Jasne, to orzechy!

Mózg potrzebuje orzechów

Orzechy są doskonałym paliwem dla umysłu. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i fosfatydyloserynę – substancje, które wspomagają funkcje poznawcze, poprawiają pamięć i koncentrację. Badania wykazują, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko demencji oraz choroby Alzheimera. To naturalny sposób na utrzymanie ostrości umysłu przez długie lata.

Które orzechy jeść dla wsparcia funkcji poznawczych? Najlepsze będą pełne kwasu alfa-linolenowego orzechy włoskie, pełne witaminy E migdały oraz orzechy nerkowca – doskonałe źródło magnezu i cynku.

Zdrowszy zamiennik białego cukru. Z nim kawa smakuje obłędnie Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz

Strażnicy zdrowego serca

Serce kocha orzechy – zwłaszcza włoskie! Dzięki wysokiej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz przeciwutleniaczy orzechy obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą ten dobry (HDL). To z kolei zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych. Mała garść orzechów dziennie może działać jak naturalna tarcza ochronna dla układu krążenia.
orzechy-canva

Naturalna ochrona przed rakiem

Orzechy włoskie i brazylijskie są szczególnie bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki – substancje przyczyniające się do rozwoju nowotworów. Wysoka zawartość błonnika sprzyja zdrowiu jelit, co również zmniejsza ryzyko raka układu pokarmowego. Naukowcy odkryli, że osoby regularnie spożywające orzechy rzadziej zapadają na niektóre rodzaje nowotworów, w tym raka jelita grubego i piersi.

Antidotum na depresję

Nie bez powodu mówi się, że jedzenie wpływa na nastrój. Orzechy, a zwłaszcza włoskie, są bogate w tryptofan – aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Magnez zawarty w orzechach pomaga redukować stres i poprawiać jakość snu. A to znaczy, że dieta wzbogacona o te zdrowe przekąski może skutecznie przeciwdziałać depresji i wspierać zdrowie psychiczne.

nerkowce-canva

Dla poprawy nastroju warto też jeść orzechy nerkowca i pistacje. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też pełne magnezu, który pomaga w redukcji stresu i lęku. Orzechy nerkowca, bogate w cynk i witaminę B6, wspomagają produkcję neuroprzekaźników, a pistacje, dzięki witaminie B6 i antyoksydantom, poprawiają nastrój i wspierają zdrowie układu nerwowego.

Orzechy to nie tylko smaczna przekąska, ale również potężne wsparcie dla organizmu. Regularnie spożywane mogą poprawić pracę mózgu, wzmocnić serce, chronić przed nowotworami i poprawiać nastrój. Warto więc włączyć je do codziennej diety i czerpać pełnymi garściami z ich niezwykłych właściwości zdrowotnych.

 

Czytaj także:

Orzechy też mogą być niezdrowe. Tych unikaj jak ognia
Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawóz
3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!