Robią ci się zajady? To może być brak tej witaminy
Zajady uprzykrzają życie wielu ludziom. Uciążliwe czerwone pęknięcia pojawiają się najczęściej w kącikach ust i utrudniają jedzenie, picie, a niekiedy nawet mówienie. Warto pamiętać, że to nie tylko problem natury estetycznej, ale także ważny sygnał od organizmu, który może informować o braku jednej z witamin.
Zajady to często nawracający problem
Zajady, nazywane inaczej kątowym zapaleniem warg lub zapaleniem kątów ust, to problem, z którym zmagają się ludzie niezależnie od wieku. Często są mylone z opryszczką. Pęknięciom w kącikach ust towarzyszy uczucie swędzenia i ból. Niektórzy jednak bagatelizują wszelkie związane z nimi niedogodności i nie starając się ich zwalczyć, czekają aż same przejdą.
Nie wszyscy są świadomi, że powody zajadów mogą być związane z brakiem ważnej witaminy w organizmie. To cenny sygnał, którego nie powinno się bagatelizować, a spróbować dotrzeć do wywołującego go źródła i zadbać o to, by nie nawracały.
Te produkty mogą wchodzić w interakcję z lekami przeciwkrzepliwymi. Czego nie powinieneś jeść? Oszustwo na "refundację". Możesz stracić wszystkie pieniądzeMasz zajady? Tej witaminy może ci brakować
Zajady to nic innego jak nadżerki spowodowane przez grzyby i bakterie nagromadzone w kąciku ust, gdzie jest wilgotno i ciepło. Często są wywołane brakiem w organizmie witamin z grupy B, a zwłaszcza B12, oraz C. Niesłusznie myli się je z opryszczką, która wywołują wirusy. Można je odróżnić również patrząc na umiejscowienie. Popularne “zimno” pojawia się w okolicy ust, nie w ich kąciku.
Witamina B12, który spadek najczęściej powoduje pojawienie się zajadów, występuje głównie w mięsie, rybach, nabiale, jajach i skorupiakach. Dlatego o jej odpowiednią dawkę powinny zadbać zwłaszcza osoby przestrzegające diety wegańskiej lub wegetariańskiej.
Jak wyleczyć zajady?
Chcąc pozbyć się zajadów można skorzystać nie tylko ze środków dostępnych w aptece, ale także sprawdzonych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie sposobów. Kiedy pojawią się uporczywe pęknięcia w kącikach ust, warto pamiętać o nawilżaniu ust oraz nawadnianiu całego organizmu. Należy również wesprzeć organizm dostarczając mu witaminy C, w którą bogate są choćby cytrusy i kiszonki oraz dodać do diety produkty bogate w białko: mięso, przetwory mleczne i warzywa strączkowe, a także cynk: na przykład owoce morza, pestki dyni.
Do eliminacji zajadów przyczyni się również rezygnacja z kawy, alkoholu i pikantnych potraw, które mogą podrażniać powstałe w kącikach ust rany. Dobrym rozwiązaniem jest także smarowanie ich maścią z witaminą A dostępną w każdej aptece.