Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Ta dieta ochroni nerki i obniży ciśnienie. Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 14.08.2024 09:41

Ta dieta ochroni nerki i obniży ciśnienie. Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości

Dieta, warzywa, owoce
Fot. Freepic

Od dziecka słyszymy, że powinniśmy jeść dużo owoców i warzyw, gdyż pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie. Trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem, a ostatnie badania pokazują, że tak właśnie jest.

Badania opublikowane na łamach “The American Journal of Medicine” wykazały, że zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz lepszą pracę nerek i serca u tych osób, które mają problem z nadciśnieniem tętniczym.

 

Tak jedzenie owoców i warzyw wpływa na nasze zdrowie

Pisaliśmy, czego nie jeść, gdy mamy nadciśnienie. Jednym z zakazanych produktów są frytki, tak bardzo lubiane przez wszystkich, lecz koszmarnie niezdrowe. Tym razem naukowcy postanowili zbadać korzyści, jakie niesie ze sobą jedzenie warzyw i owoców u pacjentów chorujących na nadciśnienie tętnicze. Warto podkreślić, że nierzadko jest ono powiązane z innymi schorzeniami, w tym przewlekłą chorobą nerek.

Oczywiście już wcześniej uczeni wykazali, że dieta zakwaszająca, czyli oparta głównie na produktach zwierzęcych szkodzi nerkom, natomiast zasadotwórcza - czyli bogata w warzywa i owoce wskazywała dość pozytywny wpływ na ich pracę. Inne badania z kolei potwierdzały, że jedzenie warzyw i owoców może polepszyć kondycję serca.

1355.jpg
Fot. Freepic

 

Epizod psychotyczny może mieć każdy. Psychiatra o tym, jak go rozpoznać To najczęstsze objawy zatorowości płucnej. Lekarz tłumaczy, na co zwrócić uwagę

Co wykazało badanie naukowców?

Zdaniem naukowców hipoteza jest taka, że dobroczynny wpływ tych produktów na obydwa narządy może wynikać z tego, że zmniejszają one ilość kwasów w diecie, którą nerki muszą usunąć z naszego organizmu. By to jednak zweryfikować, przeprowadzono randomizowane pięcioletnie badanie kontrolne u 153 osób chorujących na nadciśnienie. Uczestnicy mieli stwierdzoną makroalbuminurię,  - co oznacza bardzo wysoki poziom wydalania albumin (rodzaj białka) z moczem. 

Ten stan obecny jest w nadciśnieniu tętniczym i stanowi wczesny wskaźnik w niewydolności nerek. Pojawia się również przy cukrzycy, choć trzeba podkreślić, że w przypadku tego badania żaden z uczestników nie cierpiał na tę chorobę. Najpierw pacjenci zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwsza z nich poza zwykłą dietą dostawała 2-4 szklanki zasadotwórczych owoców i warzyw. Druga z kolei otrzymywała dwa razy dziennie po 4-5 tabletek NaHCO3 ( redukującego kwasowość wodorowęglanu sodu, czyli sody oczyszczonej. Natomiast trzecia została objęta standardową opieką medyczną.

 

Jak wpływają owoce i warzywa na zdrowie nerek?

Owoce i warzywa podobnie jak NaHCO3 wpływały pozytywnie na zdrowie nerek. Obniżone ciśnienie krwi i mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych odnotowano tylko wśród osób, które jedzą owoce i warzywa, a nie NaHCO3. Jeden z autorów badania, który został zacytowany przez PAP, dr Maninder Kahlon z Dell Medical School - University of Texas w Austin, podkreślił, że te korzyści udało się osiągnąć mimo stosowania niższych dawek leków na obniżenie ciśnienia krwi, ale również zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Jak wyjaśnia jeden z autorów badania, owoce i warzywa powinny być podstawowym leczeniem dla pacjentów z nadciśnieniem, gdyż dzięki nim osiągamy wszystkie trzy cele. Chodzi tutaj o zdrowie nerek, niższe ciśnienie krwi oraz zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Co ważne, zazwyczaj leczenie pacjentów z nadciśnieniem w pierwszej kolejności opiera się na lekach. Dopiero potem włączana jest odpowiednia dieta. 

“Interwencje dietetyczne w leczeniu chorób przewlekłych często nie są zalecane, a jeszcze rzadziej wykonywane ze względu na liczne trudności w nakłonieniu pacjentów do ich wdrożenia. Niemniej jednak są skuteczne, a w tym przypadku chronią nerki i układ sercowo-naczyniowy. Musimy zwiększyć nasze wysiłki, aby włączyć je do leczenia pacjentów i szerzej, uczynić zdrową dietę bardziej dostępną dla populacji o zwiększonym ryzyku chorób nerek i układu sercowo-naczyniowego” - wyjaśnia główny autor badania dr Donald E. Wesson z Dell Medical School.

Czytaj też:

Przy nadciśnieniu ten produkt powinien być zakazany. Chorzy jedzą go na potęgę

Jak prawidłowo mierzyć ciśnienie krwi? Lekarz mówi, co zaburza pomiar

Pacjenci z tymi schorzeniami skorzystają z darmowego sanatorium. Za pobyt zapłaci ZUS