Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie
Alina Gałka
Alina Gałka 09.07.2025 15:12

Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie

Idealna ryba z Biedronki
Mało znana ryba zachwyca jakością mięsa i smakiem. Fot. Ventdusud/Getty Images

Ciągle jesz dorsza i mintaja, na łososia nie zawsze cię stać, a panga i miruna budzą w tobie obawy? Wachlarz dostępnych opcji jest na szczęście szerszy. Podczas najbliższej wizyty w Biedronce poszukaj w zamrażarce innej – pysznej, czystej i zdrowej – lokalnej ryby. Skosztujesz raz, a na pewno wrócisz po więcej.

O tej pysznej rybie, która występuje również w polskich wodach, mówi się zdecydowanie za mało. Choć można ją znaleźć w wielu sklepach spożywczych, jej nazwa jest wciąż słabo rozpoznawalna i stąd może rezerwa, z jaką podchodzą do niej konsumenci. Jej smak cenią najwięksi smakosze, a nie mniej ważną zaletą jest łatwość usuwania ości.

  • Miętus to niedoceniana, lokalna ryba o delikatnym, lekko słodkawym smaku – smaczniejsza niż dorsz i prawie bez ości
     
  • Żyje tylko w czystych wodach, więc jego mięso jest wolne od mułowego posmaku i zanieczyszczeń
     
  • To lekkostrawne, bogate w białko i omega-3 mięso, idealne dla dzieci, seniorów i osób aktywnych
     
  • Filet z miętusa łatwo przyrządzić – wystarczy kilka minut na patelni, w piekarniku lub na grillu

Smaczny filet w kilka chwil

Miętus – bo o nim mowa – to nie tylko odświeżający cukierek i bohater „Ferdydurke”. To również smaczna ryba, którą coraz częściej można znaleźć w sklepowych zamrażarkach, często w bardzo atrakcyjnej cenie.

Miętus pospolity (Lota lota) to słodkowodna ryba, która zamieszkuje tylko czyste wody – stąd nie trzeba obawiać się nieprzyjemnego posmaku mułu czy zanieczyszczeń. Jego olbrzymią zaletą jest łatwość filetowania – miętus ma niewiele drobnych ości, które można szybko usunąć.

miętus Fot. CCat82/Getty Images.jpg
Miętus żyje w rzekach z czystą i szybko płynącą wodą oraz żwirowatym dnem. Fot. CCat82/Getty Images
To może być najzdrowsza zupa świata. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i raka Napar zakazany we Francji, w Niemczech tylko na receptę. Polacy kupują go w dyskontach

Miętus w kuchni i na talerzu

Mięso miętusa jest jasne i delikatne. Przypomina dorsza, ale jest jeszcze bardziej kruche. Subtelny, słodkawy smak nie potrzebuje wielu przypraw – lekko podsmażony lub duszony filet z miętusa można podać w podstawowej wersji z odrobiną soli, cytryną lub masełkiem.

Miętus jest niezwykle wdzięczny w obróbce – nie tylko ze względu na niewiele małych ości. Jego mięso po usmażeniu nie wysycha, lecz zachowuje soczystość i z łatwością przyjmuje aromat przypraw. 

Zjadaj miętusa dla zdrowia

Nie mniej ważne są właściwości odżywcze miętusa. Ta wyjątkowa ryba zawiera wysokiej jakości, łatwo przyswajalne białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. To doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie, dzieci w okresie wzrostu oraz rekonwalescentów.

Choć zawartość tłuszczu w miętusie jest stosunkowo niska (ok. 1–2%), to występujące w nim kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) mają korzystny wpływ na:

• pracę układu sercowo-naczyniowego,
• obniżenie poziomu trójglicerydów,
• wsparcie pracy mózgu i poprawę koncentracji.

Miętus dostarcza ciału również szeregu ważnych składników, w tym:

witaminę D – wspiera zdrowie kości i odporność,
witaminę A – wpływa korzystnie na wzrok i kondycję skóry,
witaminę B12 – kluczową dla układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek,
fosfor i selen – ważne dla metabolizmu i ochrony antyoksydacyjnej.

Miętus to doskonały wybór dla osób dbających o linię i zdrowie układu pokarmowego. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny (ok. 80–100 kcal/100 g) i nie zawiera dużych ilości tłuszczu.

Jak jeść miętusa?

Żeby przygotować miętusa nie trzeba mieć wielkich zdolności kulinarnych. Jak wspomnieliśmy już wcześniej – wystarczy odrobina soli, pieprzu i masła, żeby przyrządzić pyszne danie rybne. Filet z miętusa usmażysz w zaledwie 10 minut. Jeśli szukasz opcji dietetycznej – upiecz go w folii. Mięso pokrojone w kostkę możesz też dodać do aromatycznej zupy.

zupa rybna z miętusa Fot. lvinst/Getty Images.jpg
Miętusa można smażyć, dusić, grillować, a nawet ugotować na nim zupę rybną. Fot. lvinst/Getty Images

W sezonie letnim warto wykorzystać miętusa również podczas weekendowego grillowania. Kilka plastrów cytryny, odrobina ziół i czosnku – tak zamarynowane mięso ryby będzie świetną i znacznie zdrowszą alternatywą dla kiełbasy czy karkówki. Przeczytaj też: Ta ryba jest smaczna i zdrowa, choć... może też być toksyczna, niczym jad węża. Jak jej nie jeść?


Źródła: planeta.pl
 

Tajemnicza choroba po zjedzeniu ryb nad Bałtykiem. Turyści przerażeni, już wiadomo co się stało
Tajemnicza choroba od ryb
Wiadomo, skąd się wzięła
Lato, wakacje i wypoczynek nad morzem – kolejnym naturalnym skojarzeniem są wszechobecne smażalnie. Jednak w tym roku turyści na polskim wybrzeżu Bałtyku niechętnie jedzą lokalne ryby. Powoduje nimi strach przed chorobą, która wiosną znienacka znów pojawiła się w kraju.Wiosną i latem 2025 r. na polskim wybrzeżu Bałtyku potwierdzono 10 przypadków choroby Zalewu Wiślanego Choroba rozwija się w ciągu 24 godzin od spożycia rybBadania próbek ryb i wody nie wykazały zanieczyszczeń toksykologicznych ani skażenia środowiskaSanepid poinformował, że od 20 maja nie odnotowano nowych zachorowań i nie ma przeciwwskazań do spożywania lokalnych ryb
Czytaj dalej
Zapalenie płuc od klimatyzacji? Lekarka przestrzega przed zgubnym nawykiem
klimatyzator
Jak prawidłowo używać klimatyzacji?
Gdy za oknem skwar, a asfalt zdaje się topić pod nogami, marzymy tylko o jednym – by jakoś się schłodzić. Tę upragnioną ulgę daje klimatyzacja. Z drugiej strony – bywa zgubna. Jeśli używamy jej bez umiaru, albo w niewłaściwy sposób, może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. Coraz częściej nieprzemyślane chłodzenie pomieszczeń i samochodów kończy się... zapaleniem płuc.Latem gwałtowne zmiany temperatury i złe serwisowanie klimatyzacji mogą prowadzić do groźnych infekcji Pulmonolożka przestrzega przed ustawianiem zbyt niskiej temperatury w klimatyzowanych pomieszczeniach Legionella, suche powietrze i grzyby to niewidzialne zagrożenia czyhające w źle konserwowanych urządzeniach
Czytaj dalej