Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To może być najzdrowsza zupa świata. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i raka
Daria  Siemion
Daria Siemion 08.07.2025 05:45

To może być najzdrowsza zupa świata. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i raka

zupa molokhia
Fot. Shutterstock / Mohammad Fox

Zupa molokhia, tradycyjny przysmak kuchni egipskiej, zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Uważana za jedną z najzdrowszych zup świata, wspiera odporność, dostarcza cennych witamin i może obniżać ryzyko nowotworów. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić ją do codziennego menu.

  • Zupa molokhia – bogactwo witamin (A, C, B, beta-karoten) i minerałów (żelazo, magnez, wapń, cynk)
  • Właściwości zdrowotne – silne działanie przeciwutleniające, wspomaga odporność, może obniżać ryzyko raka
  • Prosty przepis – liście molokhii, rosół, czosnek, kolendra, cytryna i przyprawy – zupa gotowa w 30 minut

Egzotyczna alternatywa dla rosołu

Polacy kochają zupy: rosół, barszcz czerwony, pomidorowa – mamy ich wiele. Coraz częściej poszukują jednak nowych smaków i zdrowszych opcji. Tutaj z pomocą przychodzi molokhia – pyszna zupa pochodząca z Egiptu. Jak wygląda? Jak smakuje?

Zupa ta charakteryzuje się lekko kleistą konsystencją i nieco gorzkawym, ale głębokim smakiem. Jej głównym składnikiem są liście molokhii, które można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub większych supermarketach.


Bazą molokhii jest natomiast mięsno-warzywny wywar – najlepiej z kurczaka, do którego dodaje się rozmrożone liście, czosnek, kolendrę i przyprawy. Całość doprawiana jest cytryną i pieprzem cayenne.
Zupa molokhia podawana z ugotowanym ryżem i mięsem z rosołu, stanowi pełnowartościowy posiłek.

liście molokhii
Liście molokhii można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub online Fot. Shutterstock / hanohiki 

Naturalna bomba witaminowa

To, co naprawdę wyróżnia molokhię spośród innych zup, to jej niezwykłe właściwości zdrowotne. Liście molokhii zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Są bogate w witaminy A, C oraz z grupy B, a także w beta-karoten – silny przeciwutleniacz wspomagający odporność i chroniący komórki.

Ponadto molokhia dostarcza organizmowi ważnych pierwiastków takich jak magnez, wapń, żelazo, cynk i potas, wspierając układ krążenia, poprawiając trawienie i przyczyniając się do lepszego funkcjonowania mózgu. Jej regularne spożywanie może także pozytywnie wpływać na stan skóry i włosów.

Nie bez znaczenia są też inne przypisywane jej właściwości – niektórzy twierdzą, że molokhia działa jak afrodyzjak, wspierając układ hormonalny i poprawiając samopoczucie. Czytaj także: Trudno uwierzyć, jakie jedzenie dają w szpitalu w Bydgoszczy! Pacjentka pokazała zdjęcia

molokhia
Molokhia ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami Fot. Shutterstock / Israa Elhusseiny

Zupa, która może chronić przed rakiem

Jednym z najważniejszych powodów, dla których molokhia zyskała miano jednej z najzdrowszych zup świata, są jej silne właściwości antyoksydacyjne.

Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że spożywanie tej zupy może pomóc w neutralizowaniu wolnych rodników – związków, które przyspieszają starzenie się komórek i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz miażdżycy.

"Istnieje wiele rodzajów nowotworów, jednak tym, co łączy je wszystkie, jest działanie wolnych rodników, które w znacznym stopniu przyczyniają się do inicjacji procesów nowotworzenia" – czytamy w opracowaniu Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. 

I dalej:

"Dlatego bardzo ważne jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu cząstek przeciwutleniających, które wykazują skuteczność zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu nowotworów".

Warto więc sięgnąć po ten specjał – nie tylko ze względu na niezwykły smak, ale również ze względów zdrowotnych. Czytaj także: Napar zakazany we Francji, w Niemczech tylko na receptę. Polacy kupują go w dyskontach

źródło: Skotnicka M., Golan M., Szmukała N., Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej / Role of natural antioxidants of plants in cancer prevention, Gdański Uniwersytet Medyczny, Zakład Towaroznawstwa Żywności