Wszyscy pędzimy. Praca – dom – praca. Mamy mało czasu, a dużo spraw do załatwienia. Doba staje się coraz krótsza. Bywa, że brakuje nam nawet chwili na to, by przygotować dla rodziny zdrowy obiad. A nasze dzieci? Myślimy: „Dobrze, że chociaż one mogą zjeść sobie ciepły posiłek w szkole”. Czyżby?Niestety, coraz bardziej popularne wśród młodych ludzi stało się wpadanie po lekcjach do Żabki. Tam mogą kupić hot-doga. Ta przekąska, która powinna stanowić rodzaj sporadycznego ratunku dla głodnego, gdy naprawdę nie ma lepszej alternatywy, stała się obowiązkowym punktem dnia dla wielu dzieci. Jakie mogą być tego konsekwencje?
Insulinooporność najczęściej jest wynikiem niezdrowego stylu życia powodującego otyłość. Nieleczona prowadzi do wystąpienia stanu przedcukrzycowego, a ostatecznie do cukrzycy. Stan przedcukrzycowy może pojawić się także u osoby bez insulinooporności. W jaki sposób insulinooporność prowadzi do cukrzycy? Jakie są typowe objawy insulinooporności i cukrzycy? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: dr n. med. Patrycją Wachowską-Kelly, diabetologiem, specjalistą chorób wewnętrznych i leczenia otyłości oraz mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Zdrowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną i rezygnacją ze złych nawyków może pomóc szybciej zajść w ciążę. Sprawdź, co jeść, a czego unikać, kiedy starasz się o dziecko?Kiedy starasz się o dziecko, potrzebujesz właściwej dawki składników odżywczych, aby stworzyć odpowiednie warunki dla poczęcia. Oto przewodnik po diecie, która pomoże ci w osiągnięciu tego celu.
Dieta przyszłej mamy jest niezwykle ważna dla dziecka, które rozwija się w jej brzuchu. Dbając o swój jadłospis, możemy zrobić dla niego bardzo wiele dobrego. Doradzamy, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu menu.undefinedDieta przyszłej mamy. Nie powinno w niej zabraknąć kilku kluczowych elementówundefinedKobieta w trakcie ciąży powinna dbać o swoją dietę w szczególny sposób. Nie zawsze bowiem, to co jest wystarczające dla niej samej, pokrywa się z potrzebami dziecka. Specjaliści zalecają, aby dieta przyszłych mam była uzupełniona o kilka podstawowych elementów.Pierwszym z nich jest kwas foliowy. Niedobór tego składnika może powodować wady cewy nerwowej u płodu. Kluczowy jest szczególnie na pierwszych etapach ciąży. Przez pierwsze 12 tygodni zalecane jest przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego na dobę.Bardzo ważny dla rozwoju dziecka jest też jod. Kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie 150-200 μg na dobę. Nie bez znaczenia są też kwasy DHA. Zalecane jest przyjmowanie od 400 do 600mg na dzień. Kobiety w ciąży powinny układać swój jadłospis w sposób zróżnicowany i zrównoważony. Najlepiej oprzeć go o produkty zbożowe, warzywa, owoce, mięso, jaja i tłuszcze roślinne. Bardzo ważne, aby produkty pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Do prawidłowego rozwoju kości dziecka niezbędny jest wapń. Najlepszym jego źródłem jest nabiał. Kobiety w ciąży powinny zatem sięgać po produkty mleczne.Nie możemy również nie wspomnieć o tym, że w ciąży absolutnie nie powinno się spożywać alkoholu oraz palić papierosów. Alkohol negatywnie wpływa na rozwój płodu i może przyczyniać się do powstania poważnych wad, z którymi nasze dziecko będzie musiało zmagać się całe życie. Palenie również może prowadzić do powstania poważnych wad rozwojowych oraz znacznie zwiększa ryzyko poronienia. Oprócz alkoholu i papierosów kobiety w ciąży nie powinny również jeść surowego mięsa i surowych jaj. Niektórzy dietetycy odradzają także spożywanie serów pleśniowych.Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:Powrót dzieci do szkół. Minister Zdrowia przekazał bardzo ważne informacjeMama podczas brania prysznica usłyszała rozpaczliwe szczekanie psa. Gdy dotarła do pokoju dziecka, wryło ją w ziemięNie dawaj ich swoim dzieciom. Produkty reklamowane są jako zdrowe, rzeczywistość jest zupełnie innaŹródło: parenting.pl
Poród jest ciężkim wyzwaniem dla organizmu. Jeżeli chcesz szybko odzyskać energię, musisz pamiętać o zdrowym odżywianiu się. Bardzo ważne jest dobranie odpowiednich składników odżywczych w zbilansowanej diecie.