Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zatrzymali 12 ton lodów z Ukrainy. Oto co znaleźli w środku
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 29.07.2024 08:40

Zatrzymali 12 ton lodów z Ukrainy. Oto co znaleźli w środku

Transport lodów zatrzymany - są niebezpieczne dla zdrowia?
Fot. Canva

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Lublinie zabroniła wjazdu ponad 12 ton lodów do naszego kraju. To już kolejna decyzja dotycząca zakazu transportu produktów z Ukrainy do Polski. 

Lody z Ukrainy nie wjadą do Polski

Dr Tomasz Białas, dyrektor Biura Strategii i Kontroli Wewnętrznej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych powiedział w rozmowie z WP Finanse, że "od 1 stycznia do 30 czerwca 2024 r. inspekcja wydała 167 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu".

Tym razem decyzja dotyczy lodów z Ukrainy o łącznej masie 12 261,6 kg, czyli ponad 12 ton. 

Czy można spać z psem w łóżku? Lekarz mówi wprost Śmierć małżonka to ogromny cios, ale nie wszystkim przysługuje renta wdowia. Te osoby jej nie dostaną

Dlaczego zakazano wjazdu lodów z Ukrainy?

Powodem były błędy, które pojawiły się na opakowaniach. Inspektorzy dopatrzyli się m.in. "stosowania dwóch różnych nazw smaku tego samego produktu na jednej etykiecie oraz błędnie podanych nazw dodatków do żywności".

Najczęstsze przyczyny cofania produktów na granicy

Wśród najczęstszych przyczyn cofania produktów przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) znajdują się wyraźne oznaki zepsucia produktów, obecność pasożytów, a także nieprawidłowości co do zgodności w zakresie znakowania np. bezprawne użycie deklaracji "bez GMO", całkowity brak oznakowania w języku polskim, błędy w zakresie wartości odżywczej.

Zatrucie pokarmowe - co robić?

Lody, a także produkty na bazie mleka, mogą okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia, zwłaszcza gdy są niewłaściwie przechowywane. W Polsce najczęstszą przyczyną zatruć jest bakteria Salmonella, ale w żywności spotkać można także bakterie gronkowca. Do objawów zatrucia Salmonellą zaliczamy wodnistą biegunkę, silny ból brzucha, mdłości i wymioty oraz wysoką gorączkę. Pojawić się mogą także ból głowy i uczucie ogólnego rozbicia. Objawy ustępują po 2-3 dniach, ale chory nadal czuje się osłabiony i powinien uważać na swoją dietę. 

Z kolei zakażenie gronkowcem złocistym manifestuje się gwałtownymi wymiotami, bólem brzucha oraz biegunką. Pojawić się może także gorączka. Jeśli objawy nie ustępują lub się nasilają, należy zasięgnąć pomocy lekarskiej. 

Zatrucia pokarmowe są szczególnie niebezpieczne latem, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na odwodnienie. Do pierwszych objawów odwodnienia zalicza się senność, osłabienie, ciemny kolor moczu o zapachu acetonu oraz wysuszenie błon śluzowych. Odwodnienie jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych. W przypadku podejrzenia odwodnienia należy pić elektrolity, a jeśli stan chorego pogarsza się - udać się do szpitala, gdzie wdrożone zostanie stosowane leczenie.

Zobacz też:

Czy mycie jaj ochroni przed salmonellą? Lekarka zwraca uwagę na inny nawyk

Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach

To, jakie lody lubisz, mówi prawdę o twoim charakterze. Psychiatra wyjaśnia