Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > To najzdrowszy rodzaj sera. Jest dobry dla serca, sprzyja odchudzaniu
Daria  Siemion
Daria Siemion 05.06.2024 12:31

To najzdrowszy rodzaj sera. Jest dobry dla serca, sprzyja odchudzaniu

Ser mozzarella
Fot. Freepik

Bądźmy szczerzy: ser to kaloryczna bomba, ale za to jaka smaczna! Pasuje do kanapek, sałatek, choć sam w sobie stanowi rarytas. Postawiony na desce na grillu lub przyjęciu, szybko znika. 

Niestety wiele osób usuwa go ze swojej diety w obawie przed kaloriami czy cholesterolem. Istnieje jednak rodzaj sera, który nie tylko jest zdrowy dla serca, ale i – ponieważ nie ma wielu kalorii – sprzyja odchudzaniu.

Mozzarella – najzdrowszy ser dla serca

Mozzarella to jeden z tych serów, który można włączyć do zdrowej dla serca diety. Zawiera mnóstwo białka, wapnia, a także wspierające pracę układu trawiennego probiotyki. Co więcej, mozzarella ma niską zawartość tłuszczów nasyconych (tych "złych") i o wiele niższą zawartość sodu niż inne sery. 

100 g mozzarelli dostarcza 24 g białka, 505 mg wapnia (51 proc. dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej), aż 354 mg fosforu i tylko 13,5 g tłuszczów nasyconych. 

Dieta uboga w sód i tłuszcze nasycone jest zdrowa dla serca – zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i ryzyko zawału. Z kolei dieta wysokobiałkowa, do której z powodzeniem można włączyć ser mozzarella, sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej oraz budowani mięśni, co powinny docenić osoby aktywne fizycznie.

Mozzarella na desce do krojenia, pomidorki, bazylia
Z mozzarelli można przygotować mnóstwo potraw Fot. Freepik
Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie. Ekspert tłumaczy Cholesterol LDL – zły cholesterol, jak go obniżyć?

Chcesz mieć zdrowe serce? Tych serów unikaj

Osoby, które chcą mieć zdrowe serce, powinny zminimalizować spożycie wysokoprzetworzonych serów, których jeden kawałek może zawierać prawie 400 mg sodu, przy czym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, aby ograniczyć spożycie sodu do do 2300 mg dziennie, a najlepiej do 1500 mg, zwłaszcza przy nadciśnieniu.


Jest też mnóstwo składników, których w składzie dobrego sera nie znajdziemy. Chodzi o wszelkiego rodzaju ulepszacze, konserwanty i barwniki, np. o azotan sodu (E251), azotan potasu (E252) i sztuczny emulgator i stabilizator (E452), którzy może zaburzać zdolność wchłaniania wapnia, zwiększając ryzyko osteoporozy.

Tych składników unikaj w serze:

  • tartrazyna, 
  • żółcień pomarańczowa,
  • czerwień koszenilowa,
  • błękit brylantowy,
  • błękit patentowy,
  • fiolet metylowy.

Jak wybrać ser dobry dla serca? Praktyczne wskazówki

Dobry dla serca ser zawiera:

  • dużo błonnika,
  • dużo białka,
  • mało tłuszczów nasyconych,
  • mało sodu.

Zobacz też:
Ma cenne właściwości, ale nie jest dla każdego. Kto powinien unikać sera żółtego?

Chroni przed utratą zębów. Płucz usta tym napojem, a unikniesz paradontozy

Patryk Vega schudł 57 kilogramów. Swoją dietę oparł na dwóch składnikach

Polecane