Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Wkładam na noc do lodówki. Owsianka nigdy nie była tak aksamitna
Daria  Siemion
Daria Siemion 25.02.2025 09:08

Wkładam na noc do lodówki. Owsianka nigdy nie była tak aksamitna

Owsianka z borówkami, nocna owsianka, aksamitna owsianka
Fot. Pixabay / iha31

Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka. 

Nocna owsianka – śniadanie, które robi się samo

Poranki bywają wyzwaniem – budzik dzwoni zbyt wcześnie, a lista porannych obowiązków nie ma końca. W tym codziennym pośpiechu łatwo zapomnieć o śniadaniu, które jest najważniejszym posiłek w ciągu dnia. Idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu, ale nie chcą rezygnować ze zdrowego stylu życia jest nocna owsianka. To śniadanie, które przygotowuje się samo – wystarczy kilka minut wieczorem, a rano czeka na nas pełnowartościowy posiłek.

Dzięki nocnemu namaczaniu płatków owsianych uzyskujemy wyjątkowo aksamitną konsystencję. Najważniejsze jest jednak to, że owsianka bez gotowania zachowuje więcej wartości odżywczych niż ta tradycyjna –  zawiera mnóstwo magnezu, potasu, cynku i żelaza, a także witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco, a możliwość eksperymentowania z dodatkami sprawia, że nigdy się nie znudzi.  Czytaj także: Wspomagają pracę trzustki. Jedz je codziennie

Dlaczego warto jeść nocną owsiankę? Zbawienny wpływ na zdrowie

Płatki owsiane to prawdziwy super-food. Są bogate w błonnik, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości na długie godziny. To idealne danie dla osób na diecie. Kluczowym składnikiem owsa są β-glukany – rozpuszczalna frakcja błonnika, która obniża poziom "złego cholesterolu" (LDL) i poprawia odporność.

płatki owsiane
Płatki owsiane to skarbnica minerałów i witamin Fot. Pixabay / martin_hetto

To jednak nie wszystko – owsianka dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Magnez wspomaga funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, żelazo zapobiega niedokrwistości (anemii), cynk dba o zdrową skórę i włosy, a fosfor wzmacnia kości i zęby. Co więcej, witaminy z grupy B poprawiają koncentrację i pomagają radzić sobie ze stresem – idealnie na początek ciężkiego dnia! Czytaj także: Prasuje zmarszczki jak żelazko. Jest w Lidlu, Biedronce i Dino
 

Jak przygotować idealną owsiankę nocną? To zajmie kilka minut

Przygotowanie nocnej owsianki jest banalnie proste. Wystarczy wsypać do miseczki (lub słoika) cztery łyżki płatków owsianych (najlepiej górskich, nie mogą być to płatki błyskawiczne), zalać je wybranym płynem – mlekiem, napojem roślinnym, jogurtem, maślanką, kefirem czy wodą – i wstawić do lodówki na noc. Przez te kilka godzin płatki napęcznieją, nabierając aksamitnej konsystencji. 

 
Dodatki do owsianki można dodać od razu lub dopiero rano. Świetnie sprawdzą się świeże owoce, orzechy, nasiona, masło orzechowe i miód, a jeśli chcesz, żeby Twoja owsianka była jeszcze zdrowsza, sięgnij po nasiona chia lub siemię lniane – dodadzą one zdrowych tłuszczów omega-3 i jeszcze więcej błonnika.  Czytaj także: Dodaję ten składnik do kawy. Kilogramy lecą w dół jak szalone

zestaw owsianka
Mój ulubiony zestaw do zimowej rozgrzewającej owsianki. Zamiast śliwek można dać jabłko lub pomarańcze – smakuje wybornie Fot. materiały własne


 

Przykładowy przepis na nocną owsiankę z borówkami i orzechami

Składniki:  

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 150 ml mleka (lub napoju roślinnego),
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • garść świeżych borówek,
  • 3 posiekane orzechy włoskie.

Przygotowanie:  
1. Do płatków owsianych dodaj mleko i nasiona chia. Następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj.  
2. Przelej mieszankę do miseczki lub plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na noc.
3. Rano dodaj borówki i posiekane orzechy. Taką owsiankę możesz jeść na zimno lub delikatnie podgrzać w mikrofali.

Smacznego!

Źródła:

  • ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 3 (70), 7 – 24
    Ewa Lange, “Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna”