Ten chleb jest jak opatrunek dla jelit. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy i nowotworów
Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez kromki chleba. Warto jednak zwracać uwagę na to, co jemy, ponieważ nie każde pieczywo jest pełnowartościowe i zdrowe. Zdaniem specjalistów to właśnie po ten rodzaj chleba powinniśmy sięgać najczęściej.
Chleb, który jest nazywany opatrunkiem dla jelit, to chleb na zakwasie. Niektórzy twierdzą, że ma zbyt specyficzny smak i zapach, by mógł smakować, jednak są i tacy, którzy zajadają się nim w najlepsze. Jedno jest pewne – jego jedzenie może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ma o wiele więcej właściwości niż chleb pszenny.
Chleb na zakwasie zmniejsza ryzyko chorób
Jeśli nie możemy obejść się bez chleba, sięgajmy po chleb na zakwasie. To o wiele zdrowsza propozycja niż tradycyjne białe pieczywo. Jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz kwasu foliowego. Dietetyk Damian Parol na swojej prywatnej stronie wyjaśnił, że większa ilość folianów (ich syntetyczną formą jest właśnie kwas foliowy) to efekt wspomnianej już fermentacji.
Chleb na zakwasie zawiera również cenne antyoksydanty, które odpowiadają za „wymiatanie” wolnych rodników, które mają wpływ na starzenie się organizmu i wywołanie różnych chorób. W 2019 roku w czasopiśmie naukowym "Aging Clinical and Experimental Research" opublikowano badania, z których wynikało, że u osób, które jedzą chleb na zakwasie, mniejsze jest ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i nowotworów.
Nerwica u seniora. Psychiatra radzi, jak rozładować napięcie u ludzi starszych Ile powinni spać seniorzy? Po tylu godzinach snu będziesz wypoczęty- Podczas fermentacji zboża bakterie kwasu mlekowego wytwarzają bioaktywne peptydy, które mają właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zdolność do zmiatania wolnych rodników może być w takim chlebie nawet 10-krotnie większa - wyjaśnia dietetyk.
Jedz chleb na zakwasie, a jelita ci za to podziękują
Dietetyk Dominik Parol wskazuje również, że to bardzo dobry chleb, ponieważ nie powoduje gwałtownych skoków i spadków glukozy we krwi, co ułatwia kontrolowanie poziomu cukru. Taki chleb ma też niski indeks glikemiczny.
Z badań naukowych, które pojawiły się w magazynie "Cell" w 2021 roku, wynika też, że chleb na zakwasie pomaga utrzymać jelita w dobrej kondycji.
- Kiedy spożywamy sfermentowaną żywność, układ trawienny łatwiej wchłania ważne minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo, które są kluczowe dla utrzymania zdrowych kości – informuje dietetyk Jinan Banna, cytowany przez serwis Health Digest.
Jaki chleb jest najzdrowszy?
Najzdrowszy chleb wypiekany jest z mąki pełnoziarnistej nieoczyszczonej. W jego składzie jest wiele ziaren, ale również spore ilości błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin (głównie z grupy B). Wybierając chleb w sklepie, warto zwracać uwagę na skład – im prostszy, tym lepszy produkt kupimy.
Zobacz też:
Popularny lek na przeziębienie wycofany. GIF wydał pilny komunikat
Ten napój jest zakazany przy przeziębieniu. Gdy chorujemy, pijemy go na potęgę
Przy nadciśnieniu ten produkt powinien być zakazany. Chorzy jedzą go na potęgę