Pacjenci.pl Żywienie Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz
Fot. Konektus Photo/Shutterstock

Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz

29 stycznia 2025
Autor tekstu: Alina Gałka

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.

Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.

Najzdrowsze warzywa

Chcąc zadbać o swoje zdrowie, warto spożywać różnorodne warzywa i owoce, ponieważ każdy rodzaj dostarcza innych cennych składników odżywczych.

Wśród najzdrowszych dla człowieka warzyw wymienia się zielone liściaste , takie jak jarmuż, szpinak i rukola, będące bogatym źródłem żelaza, witaminy C i przeciwutleniaczy, a także kapustne , w tym kalafior i brokuły, które wspierają odporność i działają przeciwnowotworowo.

Warzywa korzeniowe , takie jak marchew i buraki dostarczają nam m.in. błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit. Fasola, soczewica i inne strączki są równie dobrym źródłem błonnika, a jednocześnie podstawowego budulca naszego organizmu, a więc białka. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych soczyste pomidory to absolutne bomby mineralno-witaminowe, po które warto sięgać dla zdrowia serca.

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Rozwiewamy wątpliwości
Rak nie znosi tego warzywa – jedz je kilogramami!

Niezastąpione owoce

Doskonałym źródłem witamin, a jednocześnie przyjemności z jedzenia, są słodkie owoce. Warto sięgać po nie zamiast przetworzonych przekąsek. Popularne zwłaszcza zimą cytrusy wspomagają układ immunologiczny m.in. dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Z kolei owoce jagodowe, więc borówki, truskawki i maliny mają w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają na dłużej zatrzymać młodość.

owoce-jagodowe-shutterstock

Rodzime jabłka i gruszki są nie tylko smaczne, ale bardzo pożyteczne. Włączając je do diety, zapewniamy sobie zdrowe trawienie. Również egzotyczne owoce mają swoje zalety. Banany są niezwykle pożywne i dostarczają organizmowi potasu, składnika niezbędnego dla zdrowia układu nerwowego. Z kolei awokado , pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma zbawienny wpływ na serce.

Jakich owoców i warzyw nie jeść zimą?

Przyjmuje się, że najwięcej korzyści zdrowotnych przynosi jedzenie świeżych, nieprzetworzonych warzyw i owoców. Okazuje się jednak, że ta zasada nie zawsze się sprawdza. Dlaczego?

Warzywa i owoce uprawiane poza sezonem są poddawane zabiegom, które umożliwiają im wzrost w nienaturalnym dla nich czasie. Oznacza to, że rośliny bywają opryskiwane substancjami, które nie powinny trafiać do ludzkiego organizmu. Ich jedzenie może prowadzić do reakcji alergicznych, a nawet problemów żołądkowo-jelitowych . W naszej szerokości geograficznej zimą warto wystrzegać się owoców jagodowych, a więc truskawek czy malin, a także niektórych warzyw, np. świeżego szpinaku i pomidorów .

Zamiast nich w tym okresie lepiej wybierać jabłka i gruszki , które zbierane są później i które lepiej znoszą przechowywanie. Ze świeżych warzyw godne polecenia są przede wszystkim korzeniowe i kapustne . Buraczki i brukselkę zimą można jeść do woli. Szczególnie korzystne w tym okresie będzie jedzenie marchwi. Zawarty w niej beta-karoten pomoże utrzymać ładny odcień skóry mimo braku słońca.

warzywa-korzeniowe-shutterstock

Zimą można odstąpić od zasady jedzenia głównie świeżych darów natury. Przetwory warzywne, a zwłaszcza kiszonki, będą doskonałym urozmaiceniem diety. Kiszonki są bogate w probiotyki, które wspierają zdrową florę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność . Dodatkowo zawierają cenne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie organizmu przed chorobami.

Czytaj także:

Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia
Te warzywa obniżają ciśnienie krwi. Najnowsze odkrycia naukowe
Te osoby nie powinny jeść borówek. Mogą im poważnie zaszkodzić

Miały być bio, a znaleźli w nich pestycydy. Jak tu ufać Lidlowi czy Biedronce?
WZW A w mrożonych borówkach! Sprawdź, czy nic ci nie grozi
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko