Pacjenci.pl Żywienie Zmniejsza apetyt, usuwa nadmiar wody, reguluje cukier. Pij codziennie
Fot. Makistock/Shutterstock

Zmniejsza apetyt, usuwa nadmiar wody, reguluje cukier. Pij codziennie

18 marca 2025
Autor tekstu: Alina Gałka

Co pić, żeby pomóc sobie w odchudzaniu, albo przynajmniej zahamować przybieranie na wadze? Przede wszystkim dużo wody i żadnych napojów słodzonych. Jeśli jednak chcesz razem z napojem dostarczyć sobie energii i wielu cennych składników odżywczych, mamy dla ciebie jeszcze jedną propozycję.

Rozcieńczony ocet jabłkowy? Napój imbirowy? Woda z cytryną na czczo? Nie! Modne napoje-cud na odchudzanie odkładamy do lamusa.

Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska, znana szerzej jako chia, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Aztekowie uprawiali ją dla nasion, z których przygotowywali pożywne napoje i posiłki już 5500 lat temu ! W tradycyjnej medycynie mieszkańców Ameryki Łacińskiej nasiona chia służyły również do wyrobu kosmetyków, lekarstw i w religijnych obrzędach.

Przeczytaj też: Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Dbają o nasze serce i poziom cukru. Wystarczy zjeść trzy dziennie
Te nasiona działają na tłuszcz niczym gąbka. Jedz codziennie

Moc składników odżywczych w okrągłych nasionkach

Według starożytnych Majów nasiona chia miały magiczną moc. Obdarowywali nimi wędrowców, by dodawały im sił w wymagających podróżach. Nasiona szałwii hiszpańskiej są rzeczywiście doskonałym źródłem energii , ale nie tylko. Dostarczają ciału wielu cennych składników odżywczych.

Jedzenie nasion chia przynosi nam rozmaite korzyści zdrowotne, pomagając m.in. w utrzymaniu zdrowego poziomu lipidów we krwi . Wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasu fenolowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 . Przeczytaj też: Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek

nasiona chia-Getty Images-Canva
Nasiona chia są bogate w błonnik, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, dzięki czemu wspierają zdrowie serca, trawienie i poziom energii. Fot. Getty Images/Canva

Sycący napój z nasion chia

Olbrzymią zaletą nasion chia jest zdolność do wchłaniania wody. Po namoczeniu tworzą żelową konsystencję, która wyglądem przypomina galaretkę. Wystarczy wsypać łyżkę nasion do szklanki wody i odczekać 15 minut , od czasu do czasu mieszając. Najlepsze jest jednak to, że napój wspomaga trawienie i przedłuża uczucie sytości . Czy coś ci to przypomina?

Jeśli na myśl przychodzi ci siemię lniane , to jesteś na dobrym tropie. Kleik z siemienia ma jednak zupełnie inny, dużo bardziej intensywny smak , daje nieco inne efekty, a jego przygotowanie wymaga zalania wrzątkiem.

Nasionka chia mają lekko orzechowy, dość neutralny smak, a ich spożywanie przynosi lepsze efekty w odchudzaniu . Natomiast kleik z siemienia warto stosować przy problemach z trawieniem, np. w przypadku zaparć. Przeczytaj też: Babka płesznik zawiera więcej błonnika niż siemię lniane. To ratunek na nadwagę

siemię lniane-Canva
Kleik z siemienia lnianego działa osłaniająco na układ trawienny, wspomaga trawienie i łagodzi podrażnienia żołądka. Fot. Canva

Zmniejsza apetyt i zbija cukier – pij ten napój codziennie

Szklaneczka napoju z nasionami chia o poranku to doskonały wybór dla osób, które chcą zadbać o linię i uniknąć nagłych skoków cukru we krwi . Dodatkowo nasionka szałwii hiszpańskiej są bogate w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wapń oraz przeciwutleniacze, co czyni je doskonałym elementem zdrowej diety .

Regularne spożywanie nasion chia wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, dodaje energii i wspiera zdrowie serca . Dzięki bogactwu składników odżywczych nasiona chia zyskały popularność na całym świecie jako jeden z najbardziej wartościowych superfoods. Przeczytaj: Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją

Chcesz włączyć chia do swojego jadłospisu? Możesz spróbować prostego przepisu na sycący napój (1 łyżka nasion na 1 szklankę wody) lub dodawać nasionka do jedzenia. Doskonale komponują się z jogurtem, smoothie czy owsianką . Możesz też posypać nimi sałatkę, a nawet dodawać je do wypieków.

deser chia-Getty Images-Canva
Nasiona chia doskonale sprawdzą się jako składnik zdrowych deserów. Fot. Getty Images/Canva


Źródła:
Ali, N. M., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. BioMed Research International, 2012, 171956. [https://doi.org/10.1155/2012/171956].
Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of chia (Salvia hispanica L.): A review. Journal of Food Science and Technology, 53, 1750–1758. [https://doi.org/10.1007/s13197-015-1967-0].

Dodaj łyżkę do owsianki. To śniadanie obniży cukier i ciśnienie
Ten „żywy ocet” to hit w Japonii. Odmładza, chroni wątrobę, zbija cholesterol
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko