Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Chemia w lubianych dżemach. Produkty z Lidla i Biedronki znów pod lupą
Marta Uler
Marta Uler 28.05.2025 14:48

Chemia w lubianych dżemach. Produkty z Lidla i Biedronki znów pod lupą

dżem
Fot. Canva/m.kucova

Jeśli lubisz dżemy, koniecznie to przeczytaj. Fundacja Pro-Test przebadała produkty od znanych i cenionych przez konsumentów firmy. Jeden z najbardziej popularnych dżemów zawodzi i to na całej linii. Wyniki nie napawają optymizmem…

Przebadano dżemy z polskich sklepów

Fundacja Pro-Test systematycznie bada produkty, które trafiają do naszych sklepowych koszyków. Tym razem pod lupę wzięła 10 dżemów truskawkowych, po które najchętniej sięgamy. Wynik tych testów jest taki, że powinniśmy poważnie zastanowić się nad odpowiedziami na poniższe pytania, jak sugeruje fundacja:

  • Czy marka świadczy o jakości?
     
  • Czy wieloletnia historia producenta i renoma dają gwarancję, że produkt jest bez zarzutu?

To, co wyszło z badań, niestety nie napawa optymizmem, a w niektórych przypadkach wywołuje wręcz niesmak. Pod lupę wzięto 10 produktów: osiem dżemów, frużelinę Allnutrition i produkt „typu” dżem z Auchan Pewni Dobrego. 

Przeczytaj też: Przebadali popularne jogurty. Przekroczono normy pestycydów

Szczęśliwa z menopauzą – jak naturalnie zadbać o siebie w tym czasie? Ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Wkrótce sezon

Co wyszło z badań?

Badanie na zawartość 451 pestycydów, w tym chloranów, na zlecenie Fundacji Pro-Test akredytowanymi metodami badawczymi przeprowadziło laboratorium – Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.

„Żaden z wykrytych w teście pestycydów nie przekraczał norm, jednak w jednym dżemie badacze znaleźli pozostałości aż 13 różnych pestycydów! W czterech dżemach znajdował się chloran – toksyczny związek, który w żywności w ogóle nie ma czego szukać. Szokujące jest także to, że w dwóch dżemach, których producenci zapewniają użycie polskich truskawek, wykryliśmy pestycydy niedozwolone w Polsce” – czytamy w raporcie.

Przeczytaj też: Tych warzyw i owoców lepiej unikać. To "brudna dwunastka" - mają najwięcej pestycydów

To są najgorsze dżemy

Ostatnie miejsce w badaniu Pro-Test zajęły produkt marki własnej Auchan – Pewni Dobrego oraz Łowicz dżem truskawkowy – chyba najbardziej lubiany przez Polaków produkt. Ufamy producentowi Łowicz, a tu taki zawód... 

Obaj producenci zamieścili na etykietach hasła mówiące o tym, że użyli truskawek z Polski. Jednak pestycydy, które znaleziono w ich dżemach nie są dozwolone w polskich uprawach.

„Tebukonazol, który wykryliśmy w produkcie Pewni Dobrego oraz karbendazym obecny w dżemie Łowicz, to pozostałości pestycydów, które są zakazane. Zostały wycofane w Unii Europejskiej lub nie mają zezwolenia do stosowania w uprawach truskawek. Skąd więc te pestycydy w dżemach Pewni Dobrego i Łowicz? Możliwości są dwie: albo polscy rolnicy nielegalnie stosowali zakazane pestycydy w swoich truskawkach, a producenci dżemów nieświadomie je kupowali i użyli w dżemach, albo użyte przez nich truskawki wcale nie pochodziły z Polski” – czytamy.

Przeczytaj też: Ten zapomniany owoc ma wiele właściwości odżywczych. Dlaczego warto jeść agrest?

Jak wypadły produkty z Lidla i Biedronki?

Lubimy robić zakupy w Lidlu i w Biedronce, często w związku z tym kupujemy produkty ich własny, wewnętrznych marek. Do takich należy dżem Rapsodia z Biedronki i Maribel z Lidla. Wykryto w nich niestety aż po 6 różnych pestycydów, a wśród nich niezwykle szkodliwy chloran. To związek chemiczny, który pochodzi najprawdopodobniej ze środków służących do czyszczenia i dezynfekcji linii produkcyjnych albo z truskawek, które były myte chlorowaną wodą, a następnie trafiły do dżemu.

Chloran może zaburzać funkcjonowanie tarczycy, ponieważ hamuje wychwytu jodu. Dla osób z chorobami tarczycy oraz z niedoborem jodu jest bardzo niewskazany, a szczególnie niebezpieczny jest dla dzieci. W żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci chloran nie może przekraczać 0,01 mg/kg. Ale w pozostałej żywności normy nie są tak restrykcyjne i np. „w dżemach Rapsodia z Biedronki, Herbapol i Maribel z Lidla ilości chloranu, jakie wykryliśmy, przekraczają wspomnianą normę 0,01 mg/kg. Również we frużelinie Allnutrition Frulove chloranu jest więcej, bo 0,025 mg/kg”. A dzieci lubią dżem, choć nie jest to produkt oznaczony jako żywność dla dzieci.

Najlepsze dżemy dostały ocenę tylko „dobrą”

Żaden z badanych dżemów nie dostał piątki, czyli oceny bardzo dobrej. Na zaledwie dobrą załapały się dwa produkty: Stovit i BiFix. Znaleziono w nich tylko po dwa pestycydy... Wszystko wskazuje na to, że żeby zjeść zdrowy dżem, trzeba samemu uprawiać owoce i robić z nich przetwory.

A pod tym linkiem znajdziesz pełną tabelę wyników badania Pro-Test.