Zmniejsza apetyt, usuwa nadmiar wody, reguluje cukier. Pij codziennie

Co pić, żeby pomóc sobie w odchudzaniu, albo przynajmniej zahamować przybieranie na wadze? Przede wszystkim dużo wody i żadnych napojów słodzonych. Jeśli jednak chcesz razem z napojem dostarczyć sobie energii i wielu cennych składników odżywczych, mamy dla ciebie jeszcze jedną propozycję.
Rozcieńczony ocet jabłkowy? Napój imbirowy? Woda z cytryną na czczo? Nie! Modne napoje-cud na odchudzanie odkładamy do lamusa.
Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej
Szałwia hiszpańska, znana szerzej jako chia, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Aztekowie uprawiali ją dla nasion, z których przygotowywali pożywne napoje i posiłki już 5500 lat temu! W tradycyjnej medycynie mieszkańców Ameryki Łacińskiej nasiona chia służyły również do wyrobu kosmetyków, lekarstw i w religijnych obrzędach.
Przeczytaj też: Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność
Moc składników odżywczych w okrągłych nasionkach
Według starożytnych Majów nasiona chia miały magiczną moc. Obdarowywali nimi wędrowców, by dodawały im sił w wymagających podróżach. Nasiona szałwii hiszpańskiej są rzeczywiście doskonałym źródłem energii, ale nie tylko. Dostarczają ciału wielu cennych składników odżywczych.
Jedzenie nasion chia przynosi nam rozmaite korzyści zdrowotne, pomagając m.in. w utrzymaniu zdrowego poziomu lipidów we krwi. Wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasu fenolowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeczytaj też: Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek

Sycący napój z nasion chia
Olbrzymią zaletą nasion chia jest zdolność do wchłaniania wody. Po namoczeniu tworzą żelową konsystencję, która wyglądem przypomina galaretkę. Wystarczy wsypać łyżkę nasion do szklanki wody i odczekać 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepsze jest jednak to, że napój wspomaga trawienie i przedłuża uczucie sytości. Czy coś ci to przypomina?
Jeśli na myśl przychodzi ci siemię lniane, to jesteś na dobrym tropie. Kleik z siemienia ma jednak zupełnie inny, dużo bardziej intensywny smak, daje nieco inne efekty, a jego przygotowanie wymaga zalania wrzątkiem.
Nasionka chia mają lekko orzechowy, dość neutralny smak, a ich spożywanie przynosi lepsze efekty w odchudzaniu. Natomiast kleik z siemienia warto stosować przy problemach z trawieniem, np. w przypadku zaparć. Przeczytaj też: Babka płesznik zawiera więcej błonnika niż siemię lniane. To ratunek na nadwagę

Zmniejsza apetyt i zbija cukier – pij ten napój codziennie
Szklaneczka napoju z nasionami chia o poranku to doskonały wybór dla osób, które chcą zadbać o linię i uniknąć nagłych skoków cukru we krwi. Dodatkowo nasionka szałwii hiszpańskiej są bogate w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wapń oraz przeciwutleniacze, co czyni je doskonałym elementem zdrowej diety.
Regularne spożywanie nasion chia wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, dodaje energii i wspiera zdrowie serca. Dzięki bogactwu składników odżywczych nasiona chia zyskały popularność na całym świecie jako jeden z najbardziej wartościowych superfoods. Przeczytaj: Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją
Chcesz włączyć chia do swojego jadłospisu? Możesz spróbować prostego przepisu na sycący napój (1 łyżka nasion na 1 szklankę wody) lub dodawać nasionka do jedzenia. Doskonale komponują się z jogurtem, smoothie czy owsianką. Możesz też posypać nimi sałatkę, a nawet dodawać je do wypieków.

Źródła:
Ali, N. M., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. BioMed Research International, 2012, 171956. [https://doi.org/10.1155/2012/171956].
Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of chia (Salvia hispanica L.): A review. Journal of Food Science and Technology, 53, 1750–1758. [https://doi.org/10.1007/s13197-015-1967-0].





































