Cudowna alternatywa dla chipsów. Działają cuda w jelitach

Jeśli lubisz chipsy, ale ich unikasz, bo wiesz, że nie mają nic wspólnego ze zdrowiem, to może być rozwiązanie dla Ciebie. Ten produkt również jest wspaniale chrupiący i również jest słony. Ale to nie wszystko. Najważniejsze jest to, że jest zdrowy i warto umieścić go w diecie nie tylko w roli przekąski.
Sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, a nawet do makaronów, ryżu i mięs. Czy wiesz, o co może chodzić?
Zamiast chipsów sięgnij po...
Okazuje się, że istnieją zdrowe chipsy! Czy to dla Ciebie dobra wiadomość? Jeśli jesteś fanem tego typu przekąsek – z pewnością. Nasza propozycja ma słodko-słony smak z nutą umami, a w kuchniach Irlandii, Kanady i Islandii od wieków wykorzystywana była w kuchni jako zamiennik soli, a także sposób na podkręcenie smaku dań i dodanie im cennych wartości odżywczych.
Mowa o dulse, czyli czerwonych algach, które rosną w chłodnych wodach północnego Atlantyku i północnego Pacyfiku, a znane są również jako Palmaria palmata. Mają nie tylko ciekawy smak i niezwykły kolor – niczym suszony burak – ale i moc cennych wartości odżywczych. Dulse to bogactwo białka (coś dla wegetarian!), błonnika i minerałów, takich jak: magnez, potas, czy jod, zawierają także sporo witaminy A i B12 (wegetarianie naprawdę powinni na stałe włączyć je do diety). Interesuje Cię temat zdrowych zamienników? Przeczytaj: Zdrowszy zamiennik białego cukru. Z nim kawa smakuje obłędnie
Bolące dziąsła pod protezą to powszechny problem. Seniorzy cierpią, a łatwo to naprawić Nowe świadczenia stomatologiczne na NFZ dla dzieci. To się należy za darmoWłaściwości zdrowotne dulse
Dulse to prawdziwa bomba odżywcza:
- dzięki wysokiej zawartości błonnika – dulse pomaga regulować pracę układu pokarmowego, sprzyja prawidłowej perystaltyce jelit i może zapobiegać zaparciom. Kto zmaga się z tym ostatnim problemem, wie, jak bardzo negatywnie może on wpłynąć na codzienne funkcjonowanie,
- chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym – dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych oraz nowotworów,
- jako źródło aminokwasów i białka – stanowi doskonałe uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej,
- wspiera prawidłową pracę tarczycy – z uwagi na jod,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego – ze względu na zawartość potasu i magnezu,
- witamina A wspiera zdrowie wzroku i skóry.
Przeczytaj też: Dodaj do kawy albo do obiadu. Hamuje apetyt na słodkie i wymiata złogi z tętnic

Jak gotować z dulse?
Dulse to niezwykle wszechstronny składnik kuchni. Można je spożywać na surowo jako chrupiącą przekąskę, ale także dodawać do różnych dań. Mogą być posypką do sałatek czy kanapek (zmielone), a po namoczeniu w wodzie stają się miękkie i mogą być również składnikiem sałatek, choć w innym charakterze, zup czy past kanapkowych. Świetnie komponują się z warzywami, ryżem, makaronem i jajkami.
Jeśli lubisz smażone przekąski, możesz spróbować podsmażyć dulse na patelni. W trakcie obróbki termicznej nabierają lekko orzechowego, niemal bekonowego smaku, co sprawia właśnie, że są tak dobrym zamiennikiem dla chipsów i chrupiących dodatków do dań. Możesz także skropić je oliwą i upiec, jak jarmuż.
Przeczytaj też: Totalny pogromca raka. Gdy zobaczysz w warzywniaku – od razu kupuj

Skąd wziąć ten przysmak?
Dulse nie jest jeszcze w Polsce zbyt popularne, jednak można kupić je w sklepach ze zdrową żywnością oraz w dobrze zaopatrzonych supermarketach i, oczywiście, przez internet. Dostępne jest zarówno w formie suszonych listków, jak i proszku, który można wykorzystać jako przyprawę do potraw. Warto zwrócić uwagę na jakość produktu i wybierać dulse pochodzące z ekologicznych, czystych akwenów, aby mieć pewność, że nie zawierają zanieczyszczeń.





































