Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Groźna choroba koło Polski. Wprowadzono już pierwsze obostrzenia
Alina Gałka
Alina Gałka 15.03.2025 10:32

Groźna choroba koło Polski. Wprowadzono już pierwsze obostrzenia

Zakaz sprowadzania mięsa
Fot. Getty Images/Canva

Najpierw Niemcy, teraz Węgry. Ledwo zniesiono kontrole na granicy z naszymi zachodnimi sąsiadami, już musimy ponownie bronić się przed pryszczycą. Teraz zagrożenie wykryto na Węgrzech. Polska wprowadza embargo na mięso.

Ognisko pryszczycy na Węgrzech

Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) poinformowała, że na Węgrzech stwierdzono pierwszy przypadek pryszczycy od 1973 r. Zachorowały zwierzęta w stadzie liczącym 1,4 tys. sztuk bydła. Ognisko choroby znajduje się w komitacie Gyor-Moson-Sopron, czyli na północnym zachodzie Węgier, przy granicy z Austrią i Słowacją. Dlatego embargo na produkty mięsne obejmuje również część Słowacji.

Przeczytaj: Zaraził się ptasią grypą od ssaka. Miał tylko jeden objaw


 

Sumy "mutanty", czarne żaby, wilki odporne na raka. Życie w Czarnobylu jest możliwe? Tym karmimy dzieci. W składzie pazury i sztuczne aromaty dla zabicia zapachu

Embargo nie tylko na mięso

Aktualnie Polska jest krajem urzędowo wolnym od pryszczycy. Po raz ostatni stwierdzono ją u nas w 1971 r. Teraz priorytetem jest zapobieganie jej ponownemu pojawieniu się w kraju. Zakazem przywozu z Węgier oraz z części obszaru Słowacji zostały objęte:

zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt; 
świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych (utrzymywanych i dzikich); 
mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych; 
produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne; 
słoma i siano.
Przeczytaj: To najgorszy rodzaj sera, a Polacy się nim zajadają. Dietetyczka przestrzega

Czym jest pryszczyca?

Pryszczyca to wysoce zaraźliwa choroba wirusowa, która atakuje zwierzęta parzystokopytne, zarówno domowe, jak i dzikie. Wywołuje ją wirus z rodzaju Aphthovirus, należący do rodziny Picornaviridae. Choroba charakteryzuje się występowaniem zmian pęcherzykowych w obrębie jamy ustnej, racic i wymienia, co powoduje silny ból i utrudnia poruszanie się zwierząt.

Pryszczyca jest poważnym zagrożeniem ekonomicznym dla hodowców, ponieważ jej występowanie prowadzi do masowej eliminacji zakażonych stad oraz ograniczeń w handlu zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego.

Przeczytaj: Które mleko do kawy jest zdrowsze? Krowie czy owsiane?

krowy-Getty Images-Canva
Pryszczyca to wysoce zaraźliwa choroba wirusowa parzystokopytnych, powodująca gorączkę i bolesne pęcherze na racicach oraz w jamie ustnej. Fot. Getty Images-Canva

Pryszczyca u ludzi

Pryszczyca rzadko przenosi się na ludzi, dlatego zaliczana jest do zoonoz o niskim ryzyku transmisji. Opisano kilkadziesiąt potwierdzonych przypadków zakażenia człowieka, głównie w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorymi zwierzętami lub spożycia niepasteryzowanego mleka.

Przeczytaj: Tymi pasożytami można się zarazić od psa i kota! Jakie są objawy zakażenia larwami?

Infekcja u ludzi zwykle przebiega łagodnie, z objawami takimi jak pęcherze na dłoniach, stopach i w jamie ustnej, gorączka, bóle mięśniowe oraz złe samopoczucie. Choroba ustępuje samoistnie po około dwóch tygodniach. Nie odnotowano przypadków śmiertelnych.

pryszczyca-Getty Images-Canva
U ludzi pryszczyca (foot-and-mouth disease, FMD) występuje rzadko i zwykle przebiega łagodnie, powodując gorączkę oraz pęcherze na dłoniach, stopach i w jamie ustnej. Fot. Getty Images/Canva

Ważnym aspektem epidemiologicznym jest fakt, że pryszczyca nie przenosi się z człowieka na człowieka, co ogranicza jej potencjalne zagrożenie dla zdrowia publicznego.

 

Przypis bibliograficzny:
1. Niedbalski W., Kęsy A., Erkiert-Polguj A., Polguj M., Pryszczyca jako zoonoza, Medycyna Weterynaryjna, 2006, 62(4), s. 374-376. 
2. „Ognisko pryszczycy na Węgrzech. Polska objęła embargiem produkty mięsne”, Fakt.pl, dostęp online: https://www.fakt.pl/pieniadze/ognisko-pryszczycy-na-wegrzech-polska-objela-embargiem-produkty-miesne/gb68494 [dostęp: 12.03.2025]. 
3. „Polska wprowadza zakaz importu z Węgier i części Słowacji. Powodem pryszczyca”, GazetaPrawna.pl, dostęp online: https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9753931,polska-wprowadza-zakaz-importu-z-wegier-i-czesci-slowacji-powodem-pry.html [dostęp: 12.03.2025].