Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tego mięsa nie powinny jeść ciężarne. Może uszkodzić płód
Daria  Siemion
Daria Siemion 17.04.2024 09:52

Tego mięsa nie powinny jeść ciężarne. Może uszkodzić płód

Kobieta w ciąży wybierająca w sklepie mięso
fot. Shutterstock / Ground Picture

Wątróbka uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Pomaga na anemię, poprawia funkcjonalnie układu nerwowego, wygląd włosów. Niestety niektórym osobom może poważnie zaszkodzić. Należą do nich przyszłe mamy i ich maleństwa.

Zjedzenie za dużej ilości wątróbki może spowodować u dziecka nieodwracalne wady rozwojowe, wodogłowie, a nawet doprowadzić do obumarcia płodu. Wszystko przez wysoką zawartość jednej z witamin. 

Wątróbka – co zawiera?

Wątróbka jest jednym z najlepszych źródeł witamin z grupy B: kobalaminy, ryboflawiny i niacyny. Witaminy te wspierają metabolizm. Ich niedobór może doprowadzić do zaburzeń układu nerwowego i problemów z trawieniem. Ponadto zwiększa poziom homocysteiny – substancji zwiększającej ryzyko chorób neurodegeneracyjnych mózgu  i sercowo-naczyniowych, np. choroby niedokrwiennej serca.


Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza – pierwiastka, od którego zależy transport i produkcja czerwonych krwinek, hemoglobiny. Kiedy w organizmie pojawia się jego niedobór, mamy do czynienia z anemią. W wątróbce znajdziemy też ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy oraz poprawiający kondycję włosów, skóry i paznokci cynk. Niestety w wątróbce są też składniki, które mogą zaszkodzić ciężarnym.


Wątróbka zawiera duże ilości witaminy A – jednej z najważniejszych witamin dla wzroku. W wątróbce jest jej tyle, że w zaledwie w 100 g znajdziemy 200 proc. dziennego zapotrzebowania. Dla kobiet w ciąży taka ilość witaminy A to przekroczenie normy, tym bardziej, że witaminę tę dostarczają inne produkty, m.in. czerwone mięso, masło, nabiał. Jej nadmierne spożycie może spowodować uszkodzenia płodu.
 

raw-meat-with-ingredients-cooking-meal.jpg
Wątróbka – mięso niebezpieczne dla płodu
Cała ciąża pokazana w 4 minuty. Rozwój dziecka ukazany od momentu poczęcia aż do porodu Niezwykły przypadek ciąży pozamacicznej. Miała płód w wątrobie

Wątróbka w ciąży – zagrożenie dla płodu

Wątróbka nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży ze względu na zagrożenia, jakie stwarza dla płodu. Zgodnie z zaleceniami lekarzy norma witaminy A dla ciężarnych wynosi 750 IU dziennie, co jest odpowiednikiem dwóch surowych marchewek, natomiast 100 g wątróbki dostarcza aż 17 997 IU, a więc prawie trzy razy więcej.


Nadmiar witaminy A dostarczonej wraz z wątróbką może doprowadzić do wad wrodzonych układu nerwowego, układu krwionośnego, wodogłowia, a nawet spowodować obumarcie płodu. Dotyczy to zwłaszcza pierwszego trymestru ciąży (12 tygodni po zapłodnieniu), kiedy płód jest najbardziej wrażliwy.

Inne źródła witaminy A:

  • masło,
  • jajka,
  • mleko,
  • niektóre tłuste ryby, 
  • podroby zwierzęce, 
  • słodkie ziemniaki,
  • jarmuż,
  • rzeżucha,
  • szpinak, 
  • dynia.

Należy jednak pamiętać, że niebezpieczny dla dziecka jest nie tylko nadmiar witaminy A, ale również jej niedobór, który może doprowadzić do poronienia, wydłużonego porodu lub śmierci matki w trakcie porodu – dlatego tak istotna jest dobrze zbilansowana dieta i trzymanie się zaleceń dietetyka/lekarza.

Mięso w ciąży – jakiego unikać oprócz wątróbki?

Ciężarne, oprócz wątróbki, nie powinny jeść w ciąży surowego i niedopieczonego mięsa, np. steków, tatara czy surowych wędlin: szynki parmeńskiej, salami. Takie mięso może spowodować zakażenie toksoplazmozą – chorobą pasożytniczą niebezpieczną zarówno dla matki, jak i płodu. Zakażenie pierwotniakiem Toxoplasma gondii  może doprowadzić m.in. do wodogłowia, ślepoty, obumarcia płodu.


Kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność w przypadku ryb. Choć są one wskazane dla ciężarnych ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, to należy unikać tych surowych, np. w postaci sushi oraz długożyjących i drapieżnych z wysoką zawartością rtęci: tuńczyka, rekina, miecznika. Przez zanieczyszczenia dioksynami niezalecane są też ryby z Bałtyku (śledzie, szproty).

Z czystym sumieniem można jeść natomiast drób, mięso królika, cielęcinę. Istotne jest to, żeby mięso pochodziło z zaufanych źródeł, było odpowiednio przechowywane i przygotowane. W razie jakichkolwiek podejrzeń co do jakości lub świeżości mięsa, lepiej odpuścić, by nie zagrażać sobie i dziecku. 

Zobacz też:

Badania przed ciążą – jakie, jakich specjalistów odwiedzić?

Pierwsze takie dziecko w Europie! W ciąży były dwie kobiety

Nadciśnienie w ciąży – je trzeba leczyć inaczej. Lekarz wyjaśnia