Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Kasza, która jest wyjątkowa. Mogą jeść ją nawet cukrzycy
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 07.01.2024 11:07

Kasza, która jest wyjątkowa. Mogą jeść ją nawet cukrzycy

kasza bulgur
canva

Kasza to idealny dodatek do obiadu. Można również jeść ją na kolację. A ten rodzaj kaszy z pewnością polubią ją osoby stosujące dietę redukcyjną i wszyscy ci, którzy po prostu lubią zdrowe jedzenie. Jest także niedroga, stanowi bogate źródło witamin i minerałów i mogą ją jeść cukrzycy. Co ta za kasza?

Kasza bulgur – znana od tysięcy lat

Kaszę bulgur zaczęto doceniać już 4000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Wciąż jest ważnym elementem tamtejszej kuchni. Jej entuzjastami byli także Chińczycy. Powstaje z pszenicy durum, którą uważa się za najbardziej wartościową odmianę pszenicy. Ziarna najpierw się osusza, a później gniecie – od tego, jak silne będzie zgniecenie, zależy czy kasza będzie miała drobne, średnie czy grube ziarna. A każde z tych ziaren ma inne zastosowanie w kuchni np. kasze drobnoziarniste często używane są do zup i sałatek.

Na tle innych kasz kasza bulgur ma wiele cennych składników odżywczych. Zawiera:

  • potas,
  • magnez,
  • sód,
  • błonnik,
  • kwas foliowy,
  • witaminy z grupy B.

W kaszy bulgur znajdują się też witaminy A, E, K, cynk, fosfor, wapń, żelazo i antyoksydanty.

Projekt bez nazwy - 2024-01-06T200554.272.png

Dieta DASH - najzdrowsza dieta na świecie! Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem Dynia ma właściwości antyrakowe. Mamy na nią banalnie prosty przepis

Kasza bulgur korzystnie wpływa na zdrowie

Kasza zawiera wiele cennych składników odżywczych, dlatego też ma właściwości prozdrowotne. Kasza korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości potasu, wapnia, sodu i magnezu. Potas obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca, a magnez rozszerza tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. W bulgur znajduje się duża ilość błonnika, usprawniającego funkcjonowanie układu pokarmowego.

Ze względu na śladową ilość cukru kaszę bulgur mogą jeść cukrzycy – w 100 g kaszy znajduje się ok. 0,1 g cukrów prostych. Nie spowoduje więc gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.

To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym: po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze, szczególnie gruboziarniste, nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są osobom zmagającym się z insulinoopornością, cukrzykom i podczas diet redukcyjnych”. - powiedziała dietetyk Monika Stromkie-Złomiec.

Kasza bulgur nie jest polecana osobom nietolerującym glutenu i z celiakią – powodem jest to, że powstaje z pszenicy i zawiera dużo glutenu.

Idealna do dań orientalnych

Kaszę bulgur można łączyć z mięsem i warzywami. Stanowi świetny dodatek do potraw, w szczególności orientalnych. Jest także łatwa w przygotowaniu – wystarczy ją zalać lekko osolonym wrzątkiem. Na 1 porcję kaszy powinno przypadać 2,5 porcje wody. Kaszę gotujemy bez przykrycia ok. 7 minut. Po ugotowaniu dobrze jest ją przykryć i poczekać, aż spęcznieje.