Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Mocarz, który regeneruje zmęczoną imprezami wątrobę. Miej zawsze pod ręką
Daria  Siemion
Daria Siemion 16.06.2025 13:54

Mocarz, który regeneruje zmęczoną imprezami wątrobę. Miej zawsze pod ręką

czarny czosnek
Reneruje stłuszczoną i nadwerężoną wątrobę. Miej zawsze pod ręką Fot. Shutterstock / pada smith stockphoto

Żyjąc w pośpiechu często zapominamy, jak ważną rolę odgrywa wątroba – organ odpowiedzialny za filtrowanie toksyn, metabolizm tłuszczów i wiele procesów, bez których nie da się żyć. Gdy zaczyna szwankować, skutki mogą być poważne. 

Na szczęście natura oferuje składnik, który może wspomóc jej regenerację i ochronę – czarny czosnek. Coraz częściej uznawany za "superfood”, może być wsparciem dla osób z obciążoną, uszkodzoną alkoholem lub stłuszczoną wątrobą. Sprawdź, dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką.

  • Nawet 25 proc. Polaków cierpi na stłuszczenie wątroby
  • Oprócz leczenia pomóc może zdrowa dieta i unikanie alkoholu
  • Czarny czosnek zawiera substancje regenerujące wątrobę
     

Czarny czosnek – jak powstaje?

Czarny czosnek to nie osobna roślina, ale efekt specjalnego procesu fermentacji zwykłego, białego czosnku. W kontrolowanych warunkach temperatury (40–90°C) i wilgotności (60–90%) przez okres od 10 do nawet 90 dni, dochodzi do głębokich przemian – nie tylko zmienia się kolor i konsystencja czosnku, ale przede wszystkim jego skład chemiczny.

Fermentacja sprawia, że czosnek zyskuje czarną barwę, miękką konsystencję i łagodniejszy, lekko słodkawy smak, pozbawiony ostrej woni. Jest przyjaźniejszy dla wrażliwego żołądka, nie powoduje zgagi ani nieprzyjemnego zapachu z ust – to duży atut dla osób, które nie tolerują lub nie lubią zwykłego czosnku. Jednak to, co naprawdę czyni go wyjątkowym, to jego bogaty skład. Czytaj także: Nieprzyjemny zapach z ust (halitoza) - przyczyny, objawy i leczenie

czarny czosnek
Czarny czosnek powstaje z białego czosnku  Fot. Shutterstock / mnimage

Czarny czosnek a wątroba

To właśnie wątroba korzysta najbardziej z regularnego spożywania czarnego czosnku. Zawarte w nim substancje, takie jak S-allyl cysteina i naturalne polifenole, wykazują silne działanie przeciwutleniające. Neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki wątrobowe, a tym samym wspomagają ich regenerację.

Badania na zwierzętach pokazały, że ekstrakt z czarnego czosnku może chronić wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi alkoholem, toksynami, a nawet niektórymi lekami, np. paracetamolem.

Czarny czosnek a wątroba – to związek, który zyskuje coraz większe zainteresowanie naukowców i dietetyków. Wykazano również, że może on ograniczać otłuszczenie wątroby, poprawiając profil lipidowy i aktywność enzymów wątrobowych.

Nie bez znaczenia jest także działanie przeciwzapalne. Czarny czosnek obniża poziom cytokin zapalnych, takich jak TNF-α i IL-6, co jest istotne w przypadku przewlekłych stanów zapalnych wątroby. Pomaga też w procesie detoksykacji, wspierając enzymy odpowiedzialne za neutralizację szkodliwych związków chemicznych i leków. Czytaj także: Te żyłki na brzuchu mówią jasno, że wątroba jest chora. Gdy je zobaczysz, natychmiast do lekarza

Właściwości czarnego czosnku

Nie tylko wątroba korzysta z dobrodziejstw czarnego czosnku. Jego wszechstronne właściwości zdrowotne sprawiają, że może być cennym elementem codziennej diety:

  • opóźnia procesy starzenia,
  • pomaga obniżać poziom "złego” cholesterolu (LDL), 
  • wspomaga krążenie,
  • reguluje ciśnienie krwi i poziom cukru,
  • poprawia odporność,
  • delikatniejszy dla układu pokarmowego niż biały czosnek.

Jak jeść i gdzie kupić czarny czosnek?

Czarny czosnek możesz jeść na surowo – jak jabłko – lub dodawać do potraw: sałatek, makaronów, dań mięsnych, a nawet smarować nim pieczywo. Wystarczy 1–2 ząbki dziennie, by wesprzeć cały organizm. 

Czarny czosnek można kupić w niektórych marketach (np. w Auchan czy Lewiatanie) oraz w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Cena czarnego czosnku to około 30 zł za 50 g – są to dwie spore główki. Czytaj także: 5 sposobów na regenerację wątroby. Narząd ci podziękuje

źródło: Polskie Towarzystwo Technologii Żywności

Te owoce to bomba antyoksydantów. Zielona herbata może się schować
śliwki
Źródła antyoksydantów - owoce
Cenimy zieloną herbatę ze względu na zawarte w niej, cenne dla zdrowia, antyoksydanty. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu, i chronią komórki przed uszkodzeniami i działaniem stresu oksydacyjnego. A w efekcie – przeciwdziałają procesom starzenia oraz rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.Nie każdy jednak lubi smak zielonej herbaty, który jest specyficzny – dość cierpki. Na szczęście ten napar nie jest jedynym źródłem antyoksydantów. Jeszcze więcej znajdziesz w kilku owocach.Zielona herbata to cenne źródło antyoksydantów, ale istnieją produkty jeszcze bogatsze Antyoksydanty z owoców wspierają odporność, serce i opóźniają starzenie się organizmu Wśród liderów znajdują się borówki, porzeczki i jeżyny – jedz je na surowo lub w sałatkach
Czytaj dalej
Przy tych chorobach nie jedz czereśni. Mogą poważnie zaszkodzić
czereśnie
czereśnie Fot. Shutterstock / Ivan Ladyguin
Powoli zaczyna się sezon na czereśnie. Te pyszne owoce bogate w witaminę C często goszczą na stołach Polaków. Można z nich przygotować kompot, wypieki, a także musy. Niestety, nie wszyscy mogą jeść. Dobra wiadomość jest taka, że lista przeciwskazań do jedzenia czereśni nie jest długa.Alergia na czereśnie może pojawić się na każdym etapie życiaPrzeciwskazaniem do jedzenia czereśni jest uczulenie na salicylanyOsoby z wysokim potasem powinny unikać czereśniNależy zachować ostrożność przy chorobach nerek
Czytaj dalej