Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Te owoce to bomba antyoksydantów. Zielona herbata może się schować
Marta Uler
Marta Uler 13.06.2025 05:45

Te owoce to bomba antyoksydantów. Zielona herbata może się schować

śliwki
Te owoce to bogate źródło przeciwutleniaczy Fot. Canva/32gustavsson/Pixabay

Cenimy zieloną herbatę ze względu na zawarte w niej, cenne dla zdrowia, antyoksydanty. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu, i chronią komórki przed uszkodzeniami i działaniem stresu oksydacyjnego. A w efekcie – przeciwdziałają procesom starzenia oraz rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.

Nie każdy jednak lubi smak zielonej herbaty, który jest specyficzny – dość cierpki. Na szczęście ten napar nie jest jedynym źródłem antyoksydantów. Jeszcze więcej znajdziesz w kilku owocach.

  • Zielona herbata to cenne źródło antyoksydantów, ale istnieją produkty jeszcze bogatsze
     
  • Antyoksydanty z owoców wspierają odporność, serce i opóźniają starzenie się organizmu
     
  • Wśród liderów znajdują się borówki, porzeczki i jeżyny – jedz je na surowo lub w sałatkach

Wpływ antyoksydantów na zdrowie

Antyoksydanty to symbol związku między dietą a długowiecznością. Te substancje działają jak „czyściciele” organizmu – usuwają nadmiar wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek i mogą sprzyjać rozwojowi chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2., choroba Alzheimera czy nowotwory.

Jedna filiżanka zielonej herbaty może zawierać od 50 do 100 mg katechin – to one odpowiadają za jej przeciwutleniające działanie. Jednak zielona herbata nie jest jedyna. Istnieje wiele owoców, które przewyższają ją pod tym względem. Smakują znacznie przyjemniej, a przy tym dostarczają błonnika, witamin i smaku. Codzienna porcja owoców to nie tylko przyjemność, ale też skuteczna ochrona przed starzeniem i chorobami cywilizacyjnymi.

Przeczytaj też: Lekarz: Mamy wysyp zatorów. Opowiedział o nowej przyczynie

Borówki

Zawartość przeciwutleniaczy: 168–488 mg/100 g
Borówki to jeden z najmocniejszych graczy w świecie owoców. Zawierają antocyjany i kwercetynę, które wspierają zdrowie serca, mózgu i wzroku. Dodatkowo dostarczają witaminę K i mangan. Świetnie pasują do smoothie, owsianek, a nawet dań obiadowych – np. jako dodatek do mięsa.

Granat

Zawartość przeciwutleniaczy: 240 mg w 1/2 szklanki soku
Ten owoc słynie z dużej zawartości elagotanin – silnych antyoksydantów chroniących DNA komórek. Pestki granatu są też źródłem błonnika i potasu, wspierają trawienie, nawodnienie i pracę serca. Idealny do sałatek, jogurtów i jako dodatek do dań orientalnych.

Jeżyny

Zawartość przeciwutleniaczy: 151–426 mg/100 g
Zawierają antocyjany, witaminę C i kwasy fenolowe. Dzięki temu wspierają odporność, wzrok i zdrowie jelit. Są też cennym źródłem błonnika. Pasują do deserów, jogurtów, ale też wytrawnych dań – np. z kozim serem i rukolą.

Przeczytaj też: Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Zmniejszają działanie leków!

Jeżyny to bogactwo antocyjanów i witaminy C. Fot. Canva/igorr1/Getty Images

Śliwki

Zawartość przeciwutleniaczy: 132–242 mg/100 g
Bogate w kwasy fenolowe, witaminy A, C i K. Błonnik w nich zawarty poprawia trawienie (o czym wiemy nie od dziś!), a przeciwutleniacze wspierają zdrowie układu krążenia. Śliwki można jeść świeże, suszone lub jako składnik sosów do mięs, sałatek i wypieków.

Jabłka

Zawartość przeciwutleniaczy: 57–82 mg/150 g
Zawierają polifenole, w tym kwercetynę, i dużą dawkę witaminy C. Wspierają pracę jelit i układ odpornościowy. Świetnie sprawdzają się jako codzienna przekąska, dodatek do owsianki, sałatek lub zapiekane z cynamonem.

Czarna porzeczka

Zawartość przeciwutleniaczy: do 795 mg/100 g
To absolutny lider, jeśli chodzi o ilość antocyjanów i witaminy C. Ma silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność. Można ją dodawać do koktajli, dżemów lub jeść na surowo. Czarne porzeczki warto włączyć do diety szczególnie latem – to sezonowy skarb.

Przeczytaj też: "Zioło nieśmiertelności” działa lepiej niż zielona herbata. Spłyca zmarszczki, cofa czas, wzmacnia odporność

Wkrótce sezon na porzeczki. Nie żałuj ich sobie! Fot. Canva/modusviv/Getty Images
Takie paznokcie to powód do niepokoju. Mogą wskazywać na poważne choroby
Paznokcie u rąk mogą świadczyć o poważnej chorobie
Paznokcie Terry'ego to znak, że z sercem coś się dzieje
Choć zazwyczaj zwracamy uwagę na paznokcie pod kątem wyglądu, ich stan może zdradzać znacznie więcej niż tylko dbałość o manicure. Niepozorne zmiany mogą być objawem problemów zdrowotnych, których nie widać na pierwszy rzut oka. Czym są paznokcie Terry’ego i jakie choroby mogą zwiastować? Paznokcie Terry’ego charakteryzują się mlecznobiałą płytką paznokciową z wąskim różowobrązowym paskiem przy końcu. Mogą świadczyć o poważnych problemach ze zdrowiemPaznokcie Terry’ego nie są samodzielną chorobą, a objawem, dlatego kluczowe jest leczenie podstawowej przyczyny zmianW przypadku zmiany płytki paznokcia warto skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania diagnostyczne
Czytaj dalej
Wielka zmiana w wynagrodzeniach: aż 11 863 zł miesięcznie! Już od 1 lipca 2025
Podwyżki dla lekarzy
Najniższe wynagrodzenie wyniesie 11863 zł miesięcznie
Z początkiem lipca 2025 roku wzrosną minimalne wynagrodzenia w publicznej służbie zdrowia. Zmiany obejmą szeroką grupę zawodów medycznych, w tym lekarzy, pielęgniarki, diagnostów i ratowników medycznych. Najwyższa minimalna pensja, przewidziana dla najbardziej wykwalifikowanych specjalistów, wyniesie 11 863 zł brutto miesięcznie. Sprawdź szczegóły zmian i dowiedz się, kogo dokładnie dotyczą podwyżki. Najwyższa minimalna pensja dla lekarzy ze specjalizacją wzrośnie do 11 863 zł brutto — to o ponad 1400 zł więcej niż obecnieWzrost płac wynika z waloryzacji o średnie wynagrodzenie w gospodarce narodowej, które ogłosił GUSPodwyżki obejmą wszystkie grupy zawodowe w publicznej ochronie zdrowia, zgodnie z ustawowym współczynnikiem pracy
Czytaj dalej