Te owoce to bomba antyoksydantów. Zielona herbata może się schować

Cenimy zieloną herbatę ze względu na zawarte w niej, cenne dla zdrowia, antyoksydanty. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu, i chronią komórki przed uszkodzeniami i działaniem stresu oksydacyjnego. A w efekcie – przeciwdziałają procesom starzenia oraz rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.
Nie każdy jednak lubi smak zielonej herbaty, który jest specyficzny – dość cierpki. Na szczęście ten napar nie jest jedynym źródłem antyoksydantów. Jeszcze więcej znajdziesz w kilku owocach.
- Zielona herbata to cenne źródło antyoksydantów, ale istnieją produkty jeszcze bogatsze
- Antyoksydanty z owoców wspierają odporność, serce i opóźniają starzenie się organizmu
- Wśród liderów znajdują się borówki, porzeczki i jeżyny – jedz je na surowo lub w sałatkach
Wpływ antyoksydantów na zdrowie
Antyoksydanty to symbol związku między dietą a długowiecznością. Te substancje działają jak „czyściciele” organizmu – usuwają nadmiar wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek i mogą sprzyjać rozwojowi chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2., choroba Alzheimera czy nowotwory.
Jedna filiżanka zielonej herbaty może zawierać od 50 do 100 mg katechin – to one odpowiadają za jej przeciwutleniające działanie. Jednak zielona herbata nie jest jedyna. Istnieje wiele owoców, które przewyższają ją pod tym względem. Smakują znacznie przyjemniej, a przy tym dostarczają błonnika, witamin i smaku. Codzienna porcja owoców to nie tylko przyjemność, ale też skuteczna ochrona przed starzeniem i chorobami cywilizacyjnymi.
Przeczytaj też: Lekarz: Mamy wysyp zatorów. Opowiedział o nowej przyczynie
Jak naprawdę wygląda oddział psychiatryczny? Dr hab. n. med. Grzegorz Opielak mówi wprost "to nie więzienie" Niepozorne objawy, groźna choroba. Neurochirurg lek. med. Marek Zdeb tłumaczy, jak zaczyna się guz mózguBorówki
Zawartość przeciwutleniaczy: 168–488 mg/100 g
Borówki to jeden z najmocniejszych graczy w świecie owoców. Zawierają antocyjany i kwercetynę, które wspierają zdrowie serca, mózgu i wzroku. Dodatkowo dostarczają witaminę K i mangan. Świetnie pasują do smoothie, owsianek, a nawet dań obiadowych – np. jako dodatek do mięsa.
Granat
Zawartość przeciwutleniaczy: 240 mg w 1/2 szklanki soku
Ten owoc słynie z dużej zawartości elagotanin – silnych antyoksydantów chroniących DNA komórek. Pestki granatu są też źródłem błonnika i potasu, wspierają trawienie, nawodnienie i pracę serca. Idealny do sałatek, jogurtów i jako dodatek do dań orientalnych.
Jeżyny
Zawartość przeciwutleniaczy: 151–426 mg/100 g
Zawierają antocyjany, witaminę C i kwasy fenolowe. Dzięki temu wspierają odporność, wzrok i zdrowie jelit. Są też cennym źródłem błonnika. Pasują do deserów, jogurtów, ale też wytrawnych dań – np. z kozim serem i rukolą.
Przeczytaj też: Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Zmniejszają działanie leków!

Śliwki
Zawartość przeciwutleniaczy: 132–242 mg/100 g
Bogate w kwasy fenolowe, witaminy A, C i K. Błonnik w nich zawarty poprawia trawienie (o czym wiemy nie od dziś!), a przeciwutleniacze wspierają zdrowie układu krążenia. Śliwki można jeść świeże, suszone lub jako składnik sosów do mięs, sałatek i wypieków.
Jabłka
Zawartość przeciwutleniaczy: 57–82 mg/150 g
Zawierają polifenole, w tym kwercetynę, i dużą dawkę witaminy C. Wspierają pracę jelit i układ odpornościowy. Świetnie sprawdzają się jako codzienna przekąska, dodatek do owsianki, sałatek lub zapiekane z cynamonem.
Czarna porzeczka
Zawartość przeciwutleniaczy: do 795 mg/100 g
To absolutny lider, jeśli chodzi o ilość antocyjanów i witaminy C. Ma silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność. Można ją dodawać do koktajli, dżemów lub jeść na surowo. Czarne porzeczki warto włączyć do diety szczególnie latem – to sezonowy skarb.
Przeczytaj też: "Zioło nieśmiertelności” działa lepiej niż zielona herbata. Spłyca zmarszczki, cofa czas, wzmacnia odporność






































