Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Nasi dziadkowie się nią zajadali, a my o niej zapomnieliśmy. Wspiera wątrobę i reguluje ciśnienie
Alina Gałka
Alina Gałka 11.07.2025 11:08

Nasi dziadkowie się nią zajadali, a my o niej zapomnieliśmy. Wspiera wątrobę i reguluje ciśnienie

Zapomniane warzywo
To zapomniane warzywo powinno wrócić do łask. Fot. Monkey Business Images/Canva

Lekko pikantna i gorzkawa, idealna do serów, sałatek i dań na gorąco. Dawniej – niezbędna w każdej kuchni; dziś – niemal zapomniana. Czas przypomnieć warzywo, które jeszcze pół wieku temu nie bez powodu było hitem na polskich stołach. Liczne właściwości zdrowotne uzupełniają niebanalny smak.

  • Cykoria to bogate w inulinę warzywo wspierające zdrowie jelit, metabolizm i układ odpornościowy
     
  • Związki gorzkie zawarte w cykorii wspomagają pracę wątroby, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne
     
  • Cykoria sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i na ciepło – np. zapiekana z serem pleśniowym i orzechami

Prawdziwa bomba wartości odżywczych

Cykoria – bo właśnie ona jest bohaterką tego tekstu – może pochwalić się imponującym składem bioaktywnym. Zawiera witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, w tym inuliny – prebiotyku, który wspiera zdrową florę jelitową.

Inulina odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawie trawienia, a jednocześnie sprzyja uczuciu sytości. Dzięki temu cykoria jest doskonałym składnikiem diety osób odchudzających się oraz zmagających się z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Co więcej, ma bardzo niski indeks glikemiczny, co czyni ją bezpiecznym wyborem dla diabetyków.

świeża cykoria Fot. margouillatphotos/Getty Images.jpg
Cykoria jest źródłem błonnika pokarmowego - inuliny, która zapewnia uczucie sytości na długo i wspiera odchudzanie. Fot. margouillatphotos/Getty Images
Ta ryba z Biedronki to złoto. Żyje w czystych wodach i ma mało ości, smakuje wybornie Burza po kampanii Ewy Chodakowskiej. Promowany pakiet badań wycofany, trenerka przeprasza

Dobra dla wątroby i na problemy z ciśnieniem

W tradycyjnej fitoterapii cykoria była stosowana jako środek wspomagający pracę wątroby i woreczka żółciowego. Badania potwierdzają, że zawarte w niej substancje gorzkie, takie jak laktony seskwiterpenowe (np. intybina), pobudzają wydzielanie żółci i wspomagają trawienie tłuszczów. Działają również ochronnie na komórki wątroby i mogą łagodzić stany zapalne tego narządu.

Co ciekawe, cykoria wykazuje też łagodne działanie moczopędne, co sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi. Obecność potasu pomaga z kolei w utrzymaniu równowagi elektrolitowej i wspiera pracę serca. Dodatkowo regularne spożywanie cykorii może poprawiać profil lipidowy – obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL, a podnosić HDL, czyli „dobry” cholesterol.

świeża cykoria Fot. cheche22/Getty Images.jpg
Cykoria wpływa zbawiennie na układ pokarmowy i krążenie. Fot. cheche22/Getty Images

Przeczytaj też: Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie

Do sałatek i nie tylko

Cykoria świetnie sprawdza się nie tylko na surowo, ale również w wersji pieczonej, duszonej czy grillowanej. Jej delikatna goryczka dobrze komponuje się z orzechami, cytrusami, serem pleśniowym, miodem czy szynką dojrzewającą.

Sprawdzony przepis: zapiekana cykoria z serem i orzechami włoskimi

Składniki:

• 4 główki cykorii,
• 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola),
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
• 1 łyżka oliwy z oliwek,
• 1 łyżeczka miodu,
• sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Cykorię przekrój na pół wzdłuż, usuń głąb, jeśli jest zbyt twardy.
2. Ułóż połówki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem.
3. Piecz przez 15 minut w 180°C.
4. Następnie na każdej połówce ułóż kawałek sera i posyp orzechami.
5. Zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ser się roztopi, a cykoria lekko skarmelizuje.
6. Po wyjęciu z piekarnika skrop całość odrobiną miodu.

To elegancka i zdrowa przystawka, która łączy wytrawny smak z delikatną słodyczą – idealna na ciepło, do kolacji lub jako dodatek do dania głównego.

 

Źródło: Chicory (Cichorium intybus) Herb: Chemical Composition, Pharmacology, Nutritional and Healthical Applications, April 2017, International Journal of Pharmacology 13(4):351-360, DOI:10.3923/ijp.2017.351.360
 

Tajemnicza choroba po zjedzeniu ryb nad Bałtykiem. Turyści przerażeni, już wiadomo co się stało
Tajemnicza choroba od ryb
Wiadomo, skąd się wzięła
Lato, wakacje i wypoczynek nad morzem – kolejnym naturalnym skojarzeniem są wszechobecne smażalnie. Jednak w tym roku turyści na polskim wybrzeżu Bałtyku niechętnie jedzą lokalne ryby. Powoduje nimi strach przed chorobą, która wiosną znienacka znów pojawiła się w kraju.Wiosną i latem 2025 r. na polskim wybrzeżu Bałtyku potwierdzono 10 przypadków choroby Zalewu Wiślanego Choroba rozwija się w ciągu 24 godzin od spożycia rybBadania próbek ryb i wody nie wykazały zanieczyszczeń toksykologicznych ani skażenia środowiskaSanepid poinformował, że od 20 maja nie odnotowano nowych zachorowań i nie ma przeciwwskazań do spożywania lokalnych ryb
Czytaj dalej
Alarm na granicy. W zbożu z Ukrainy grasowały robaki. Tony jedzenia na zmarnowanie
żywe szkodniki w zbożu z Ukrainy
Fot. Shutterstock / Bilanol żywe szkodniki w zbożu z Ukrainy
Do niepokojącego zdarzenia doszło kilka dni temu na wschodniej granicy. W transporcie zboża z Ukrainy wykryto żywe szkodniki. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) natychmiast zatrzymała skażoną partię, by nigdy nie trafiła do firm spożywczych i naszych domów.Na granicy zatrzymano 24 tony zboża z Ukrainy z żywymi szkodnikami, które mogły zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu w PolsceZakażone proso mogło trafić do produkcji kaszy, mąki i płatków, ale dzięki szybkiej reakcji IJHARS nie dostało się do obrotuTo nie pierwszy taki przypadek – IJHARS regularnie kontroluje żywność importowaną, chroniąc polskich konsumentów przed skażonymi produktami
Czytaj dalej