Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Odkurzacz na złogi w jelitach. Dodaj do kefiru i zapomnij o zaparciach
Alina Gałka
Alina Gałka 24.06.2025 05:45

Odkurzacz na złogi w jelitach. Dodaj do kefiru i zapomnij o zaparciach

Wymiata złogi z jelit
Ta zdrowa mieszanka skutecznie likwiduje zaparcia. Fot. olepeshkina/Shutterstock

Zaburzenia pracy jelit, w tym zaparcia, to problem, który dotyka coraz więcej osób. Siedzący tryb życia, dieta uboga w błonnik oraz przewlekły stres to czynniki, które sprzyjają odkładaniu się resztek pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Istnieje jednak prosty, naturalny sposób na wspomaganie procesów trawiennych.

  • Siemię lniane w połączeniu z kefirem działa jak naturalny środek oczyszczający jelita 
     
  • Regularne spożywanie tej mieszanki wspomaga perystaltykę i łagodzi zaparcia bez chemicznych środków przeczyszczających
     
  • To prosta, bezpieczna i skuteczna metoda na wsparcie zdrowia układu pokarmowego

Nasiona lnu – małe ziarna, wielka moc oczyszczania

Siemię lniane od wieków znane jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.

Błonnik rozpuszczalny w kontakcie z wodą tworzy śluzowatą substancję, która delikatnie powleka ściany przewodu pokarmowego i wspomaga przesuwanie treści jelitowej. Natomiast błonnik nierozpuszczalny działa jak miotełka, mechanicznie usuwając złogi i wspierając perystaltykę jelit.

Oprócz błonnika siemię lniane zawiera również lignany – naturalne związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym – oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na błony śluzowe jelit i ogólną odporność organizmu.

siemie lniane Fot. Nikolay_Donetsk/Getty Images.jpg
Len zawiera mnóstwo błonnika, który wspomaga pracę jelit. Fot. Nikolay_Donetsk/Getty Images
Od jakiego wieku można wysłać dziecko samo na zakupy? Przepisy mówią jasno Jak rozpoznać raka jelita grubego? Bardzo łatwo go pomylić z czymś niegroźnym

Dlaczego warto łączyć siemię lniane z kefirem?

Kefir to naturalny napój fermentowany, który dostarcza cennych probiotyków – żywych kultur bakterii wspomagających równowagę mikroflory jelitowej. Gdy połączymy go z nasionami lnu, otrzymujemy synergiczne połączenie błonnika i probiotyków.

Regularne spożywanie tej mieszanki może przyczynić się do:

• poprawy perystaltyki jelit,
• łatwiejszego i regularnego wypróżniania,
• ograniczenia wzdęć i uczucia ciężkości,
• wspomagania procesów detoksykacyjnych organizmu.

Kefir działa łagodząco na błonę śluzową jelit, a siemię lniane – oczyszczająco i stymulująco. Taka kombinacja stanowi skuteczne wsparcie w walce z przewlekłymi zaparciami, a przy tym jest bezpieczna nawet dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym.

Oczyszcza jelita i przyspiesza odchudzanie
Kefir to doskonałe źródło probiotyków, które wspomagają mikroflorę jelitową. Fot. Madeleine Steinbach/Shutterstock

Przeczytaj też: Jaki jest związek błonnika w diecie z problemami z hemoroidami? Mamy opinię specjalisty

Jak stosować nasiona lnu z kefirem w codziennej diecie?

Aby uzyskać optymalne efekty, najlepiej stosować mielone siemię lniane – forma ta ułatwia wchłanianie składników odżywczych i poprawia skuteczność nasion. Wystarczy dodać 1–2 łyżki do szklanki kefiru, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż mieszanka lekko zgęstnieje. Najlepiej spożywać ją rano, na czczo, lub wieczorem przed snem. Przeczytaj: Siemię lniane spożywać rano czy wieczorem? Od tego zależy jego działanie

Dla uzyskania trwałych rezultatów warto pić kefir z siemieniem codziennie przez 2–3 tygodnie, pamiętając o odpowiednim nawodnieniu – błonnik wiąże wodę, dlatego przy jego zwiększonej podaży trzeba pić co najmniej 1,5–2 litry płynów dziennie.

 
Źródło:
Ekiert, K., & Dochniak, M. (2015). Superfoods–idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 5(4), 401-408.
 

Lekarz: Mamy wysyp zatorów. Opowiedział o nowej przyczynie
bol głowy
Lekarz wskazał nową przyczynę udarów niedokrwiennych
Udary mózgu należą do najczęstszych i najgroźniejszych przyczyn zgonów oraz trwałej niepełnosprawności na świecie. Spośród nich ogromną większość, bo aż 85 proc., stanowią udary niedokrwienne, czyli zatory. Do przyczyn zatorów można zaliczyć nieleczone nadciśnienie, otyłość i oczywiście miażdżycę. Coraz częściej lekarze wskazują na migrenę, jako czynnik ryzyka udarów niedokrwiennych.W Polsce rocznie dochodzi do około 90 tys. udarów. Coraz częściej chorują młode osoby, przed 40. rokiem życia Migrena – zwłaszcza z aurą – może zwiększać ryzyko udaru niedokrwiennego Sygnały ostrzegawcze udaru to m.in. opadanie kącika ust, problemy z mową i nagłe zaburzenia widzenia
Czytaj dalej
Jak boli śledziona? Po tym poznasz, że narząd błaga o pomoc
Ból śledziony. Po tym poznasz, że coś się dzieje
ból śledziony Fot. Shuttertsock / Emily frost
Śledziona to niedoceniany, ale niezwykle ważny narząd, który – gdy przestaje prawidłowo funkcjonować – może wysyłać niepokojące sygnały. Ból w jej okolicy może oznaczać poważne problemy zdrowotne, w tym nowotwór. Dowiedz się, jak rozpoznać, że coś jest nie tak.Śledziona oczyszcza krew i wspiera układ odpornościowy.Ból w lewym górnym brzuchu może świadczyć o jej powiększeniu.Śledziona może boleć z powodu infekcji, chorób krwi, a nawet nowotworów.W przypadku nieodwracalnych uszkodzeń konieczne bywa jej usunięcie. 
Czytaj dalej