Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Polacy kochają tę rybę. To prawdziwy pakiet związków rakotwórczych
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 23.08.2025 10:14

Polacy kochają tę rybę. To prawdziwy pakiet związków rakotwórczych

MAKRELA
Fot. Shutterstock

Polacy kochają wędzoną makrelę: jest łatwa do kupienia, niedroga i pełna smaku. Ma jednak drugie oblicze – dym, który nadaje jej aromat, „dokłada” rakotwórcze związki, sól oraz metale ciężkie. Czy to oznacza, że trzeba z niej całkowicie zrezygnować? 

  • Makrela dostarcza cennych kwasów omega-3, ale w procesie wędzenia kumuluje wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).
  • Nawet 70 % WWA trafia do organizmu z jedzeniem; część producentów wciąż przekracza unijny limit 5 µg/kg benzo[a]pirenu.
  • Dietetycy radzą: wybieraj świeżą lub pieczoną rybę, a po wędzoną sięgaj sporadycznie – najlepiej raz w tygodniu i bez skóry.

Ryba rybie nierówna

Ryby, zwłaszcza tłuste gatunki morskie, są filarem zdrowej diety. Dostarczają pełnowartościowego białka, witamin A, D, E oraz jodu i selenu. Największym skarbem są jednak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA i EPA), które wspierają serce, mózg i profil lipidowy.

Problem zaczyna się, gdy po zdrową z natury makrelę sięgamy w wersji wędzonej. Tradycyjne wędzenie drewnem zwiększa stężenie WWA – związków o potwierdzonym działaniu genotoksycznym i kancerogennym.

Czytaj też: Tyle trzeba spacerować, żeby schudnąć. Kluczowy jest jeden warunek

Co się dzieje z rybą w czasie wędzenia?

Proces wędzenia sprawia, że do mięsa przenikają toksyczne substancje. Mowa o:

  • WWA i benzo[a]piren – podczas niecałkowitego spalania drewna powstają dziesiątki związków, z których WWA są najbardziej toksyczne. Szacuje się, że 70% tych substancji pochodzi z żywności, a wędzone ryby należą do głównych „dostawców”.
  • Sól, puryny i metale ciężkie – wędzona makrela to nawet 3–5 g soli w 100 g produktu (średnio 4,5 g wg brytyjskich danych opakowaniowych) oraz puryny nasilające ataki dny moczanowej. W wybranych partiach wykrywa się podwyższone stężenia rtęci i kadmu.

Unijne limity!

Prawo określa maks. 5 µg/kg benzo[a]pirenu i 30 µg/kg tzw. PAH4 w mięsie ryb. Państwa członkowskie, w tym Polska, mogą dopuścić wyższe wartości dla produktów „tradycyjnie wędzonych”, lecz wyłącznie na rynek lokalny. 

Polskie i europejskie zalecenia żywieniowe rekomendują 2–4 porcje ryb tygodniowo, z czego tylko niewielka część powinna pochodzić z produktów wędzonych. Dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci specjaliści sugerują całkowitą rezygnację lub maksymalnie jedną małą porcję co kilka tygodni.

Jakie ryby wybierać?

Wybieraj świeże ryby! Można je przygotować w procesie gotowania na parze, pieczenia lub duszenia - w ten sposób zachowasz omega-3 bez nadmiaru WWA. Smażenie sprawi z kolei, że ryba będzie tłusta, a więc dla zdrowia - nienajlepsza.

W przypadku chęci zakupu wędzonej ryby, należy kupować te z certyfikatem HACCP. Pamiętaj, aby zawsze zdejmować skórę ryby - to tam kumulują się zanieczyszczenia! 

Osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć wędzonki do minimum, podobnie jak pacjenci z problemami nerkowymi – wysoka zawartość puryn może nasilać objawy dny moczanowej i chorób nerek. 

WZW D przyspiesza raka i marskość. Ta choroba to bezwzględny zabójca
wirusowe zapalenie wątroby typu D
Wirusowe zapalenie wątroby typu D: przyczyny, objawy, leczenie
Wirusowe zapalenie wątroby kojarzy się głównie z typami A, B i C, tymczasem to właśnie rzadko omawiany typ D najszybciej prowadzi do marskości oraz raka wątroby. W lipcu 2025 r. Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie zaliczyła HDV do najwyższej klasy czynników rakotwórczych. Sprawdź, jak dochodzi do zakażenia, jakie objawy łatwo przeoczyć i na czym polega nowoczesne leczenie, które może spowolnić chorobę.WHO alarmuje, że HDV (WZW D) zwiększa ryzyko raka wątroby nawet sześciokrotnie w porównaniu z samym HBVOkoło 15 mln osób na świecie – 5 proc. nosicieli HBV – żyje z wirusowym zapaleniem wątroby typu DJedyną profilaktyką pozostaje szczepienie przeciwko WZW B, a w terapii przewlekłej dostępny jest już bulevirtide
Czytaj dalej
Stosowanie Ozempiku widać na zębach. Dentyści od razu rozpoznają
jama ustna
Skutki uboczne Ozempiku
Leki, takie jak Ozempic i Wegovy, pomogły wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy, ale coraz częściej akcentuje się fakt, że cena za szczupłą sylwetkę może być wysoka. Zauważają to nawet dentyści: zmiany w jamie ustnej są tak charakterystyczne, że stomatolog już przy pierwszej wizycie potrafi rozpoznać, kto stosuje semaglutyd.Semaglutyd zmniejsza wydzielanie śliny, powodując suchość w jamie ustnej i sprzyjając rozwojowi bakterii Wymioty wywołane przez lek niszczą szkliwo od wewnętrznej strony zębów Coraz częściej pacjenci skarżą się na biały nalot na języku i nieprzyjemny zapach z ust Kobiety są dwukrotnie bardziej narażone na skutki uboczne, zwłaszcza nudności i wymioty Część zmian w jamie ustnej ma charakter nieodwracalny, nawet po odstawieniu leku
Czytaj dalej