Polska oliwa północy bije na głowę oliwę. Używaj codziennie, serce ci podziękuje

Nie bez powodu mówi się o nim, że to "oliwa północy". Jest bogatym źródeł zdrowych tłuszczy, które wspierają pracę serca i wzmacniają odporność. Mowa o oleju rzepakowym, który w Polsce kupimy za przysłowiowe grosze.
- Olej rzepakowy jest nazywany “oliwą północy” ze względu na swoje właściwości
- Zawiera więcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 niż klasyczna oliwa
- Zapobiega wielu chorobom, w tym miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy typu 2
Olej rzepakowy, czyli "oliwa północy"
Olej rzepakowy nie bez powodu jest nazywany "oliwą północy" – składem bardzo przypomina oliwę z oliwek. Co takiego w nim znajdziemy? Otóż olej rzepakowy jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym w kwas oleinowy oraz wielonienasycone: kwas omega-3 (olej ma go więcej niż oliwa) i kwas omega-6.
"Olej rzepakowy odznacza się optymalnym, zbliżonym do oliwy z oliwek składem kwasów tłuszczowych, co determinuje jego właściwości odżywcze. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) stanowią w nim 55%, wielonienasycone (PUFA, poliunsaturated fatty acid) około 30% (20% kwas linolowy, 10% kwas a-linolenowy), a kwasy nasycone (SFA) tylko 4%" – czytamy w opracowaniu naukowców z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Co istotne, średnia cena rynkowa oleju rzepakowego to 1-13 zł za litr, podczas gdy średnia cena oliwy to nawet 50-60 zł za litr.

Wpływ oleju rzepakowego na zdrowie
Olej rzepakowy słynie z wielu właściwości prozdrowotnych. Zapobiega chorobom cywilizacyjnym i poprawia pamięć – to jednak nie koniec!
Olej rzepakowy zapobiega:
- nadciśnieniu,
- miażdżycy,
- cukrzycy typu 2,
- chorobie wieńcowej,
- insulinooporności.
"Z uwagi na wysoką zawartość MUFA olej rzepakowy odgrywa pozytywną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym poprzez regulację stężenia lipidów i apolipoprotein, podatności na utlenianie LDL i insulinowrażliwości" – podkreślają naukowcy.
I dalej:
"Ponadto, olej rzepakowy jest dobrym źródłem witaminy E (3,0–30,7 mg/kg) i innych przeciwutleniaczy: karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli, kwasów fenolowych (sinapina), co determinuje pozytywny wpływ oleju na układ odpornościowy organizmu, jego zdolności antyoksydacyjne oraz właściwości przeciwzapalne, antyaterogenne i antynowotworowe".

Czytaj także: Ziemniaki a odchudzanie - czy ziemniaki tuczą? Dietetyk tłumaczy
Ile oleju rzepakowego spożywać dziennie?
To, że olej rzepakowy jest bardzo zdrowy nie oznacza, że należy go pić litrami – jedna łyżka oleju rzepakowego zawiera około 90 kcal, co może być dużym problemem dla osób na diecie odchudzającej, którym zależy na utrzymaniu deficytu kalorycznego. Jak napisali naukowcy:
"Food and Drug Administration (FDA) zaleca codzienną podaż 19 g oleju rzepakowego w zamian za tę samą ilość tłuszczu zwyczajowo stosowanego w diecie".
Olej rzepakowy trzeba więc traktować jako zdrowy dodatek – do mięs, sałatek, sosób i innych potraw. Optymalna ilość to około 2-3 łyżki dziennie do różnych dań. Oprócz oleju należy zadbać o dostarczenie organizmowi innych zdrowych źródeł tłuszczy, np. awokado czy orzechów i ograniczeniu tych niezdrowych, a więc chipsów, smalcu i… słodyczy. Czytaj także: Ten lek hamuje uczucie głodu i pomaga schudnąć. Nie chodzi o Ozempic
źródło:
- "Właściwości oraz zastosowanie oleju rzepakowego i oleju z amarantusa w leczeniu zaburzeń metabolicznych związanych z otyłością", Małgorzata Moszak, Agnieszka Zawada, Marian Grzymisławski; Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu





































