Polskie zamienniki superfoods. Zdrowe i tanie. Wpisz na listę zakupów
Moda na superfoods trwa nadal. Termin ten zazwyczaj używamy w odniesieniu do egzotycznych produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Tym, co zniechęca wielu z nas do ich zakupu, niestety jest wysoka cena. Jednak zamiast soku z noni czy jagody goji, możesz wybrać tańszą i rodzimą opcję. Polska też ma swoje superfoods.
Zamiast komosy ryżowej – kasza jaglana
O kaszy jaglanej mówi się, że jest królową kasz. Ma dobrze przyswajalne białko, niewiele skrobi i nie zawiera glutenu. W porównaniu do innych kasz ma dużą zawartość żelaza, miedzi i witamin z grupy B oraz miedzi. Jaglankę może jeść na słodko i na słono – świetnie smakuje z owocami, miodem i orzechami czy z warzywami w stylu meksykańskim.
Według medycyny chińskiej ma właściwości ocieplające. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc wspomaga odkwaszanie organizmu. Co ciekawe, zawiera rzadko obecny w innych produktach spożywczych krzem, mający leczniczy wpływ na stawy – krzem wspomaga proces mineralizacji kości i chroni je przed odwapnianiem. Przyspiesza również regenerację kości.
Najzdrowsza dieta wytypowana. Czy to może jeszcze dziwić? Zasady diety w celiakii - co jeść, a czego unikać? Dieta bezglutenowa nie taka straszna!Zamiast amla – aronia
Aronia zawiera wiele związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Najcenniejsze wśród bioflawonoidów w niej zawartych są antocyjny, flawonoidy (m.in. kwercytyna i rutyna), leukocyjany i katechiny. Bioflawonoidy wymiatają z organizmu wolne rodniki. Aronia to także bogate źródło witamin np. B2, B3, B3, C i E – substancje te mają silne właściwości przeciwutleniające i wspomagają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Spożywanie jej opóźnia także procesy starzenia i przyspiesza procesy naprawcze w komórkach.
„Nasza polska aronia jest najzdrowszym owocem na świecie! Bije na głowę owoce noni czy jagody goji, czyli importowane do naszego kraju owoce, na które fani zdrowej żywności wydają horrendalne kwoty. Nasza tania polska aronia jest w 90 procentach eksportowana! Zdecydowanie nie doceniamy jej walorów i jest u nas zbyt mało popularna”. - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik
Jeśli mamy wybór, warto wybierać stuprocentowy sok z aronii:
„Stuprocentowy sok z aronii, bez dodatku cukru czy miodu to jeden z moich ulubionych suplementów diety dla pacjentów, którzy cierpią na różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne — zmiany skórne czy choroby tarczycy”. - dodaje Magdalena Kartasińska – Kwaśnik
Zamiast jagód goji – żurawina
Polska jest znanym w Europie producentem żurawiny. Znana jest głównie jako środek zapobiegający i leczący infekcje pęcherza i dróg moczowych. Na tym nie kończą się jej zalety – bywa pomocna też leczeniu dolegliwości reumatycznych, przeziębień i dolegliwości żołądkowych np. spowodowanych zakażeniem Helicobacter pylori i wirusami. Żurawina to także witaminowa petarda – stanowi bogat źródło witamin z grupy B, C i A
Zamiast nasion chia – siemię lniane
Siemię lniane można spożywać w postaci zmielonej lub w postaci napęczniałych nasion. Zarówno ten, jak i poprzednio wymienione produkty można równie dobrze uznać za superfood niż tylko za zamienniki. Siemię lniane jest to nieprzetworzona żywność. Ma bogaty skład odżywczy – zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, błonnik rozpuszczalny, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk i mangan.
Picie siemienia lnianego w każdej postaci dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Spożywanie go m.in.:
- zmniejsza ryzyko udaru,
- zmniejsza stany zapalne,
- reguluje perystaltykę jelit,
- ma właściwości przeciwnowotworowe,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
źródła: doz.pl