Regeneruje trzustkę i działa jak balsam. Ziołowy napar dla seniorów po 60. roku życia

Pokrzywa zwyczajna to zioło, które może okazać się wielkim sprzymierzeńcem w walce o zdrowie. Jej działanie wspierające trzustkę, regulujące poziom cukru i łagodzące stany zapalne sprawia, że warto po nią sięgnąć zwłaszcza po 60. roku życia. Wyjaśniamy, jak działa i dlaczego warto ją stosować.
- Pokrzywa jest wykorzystywana w medycynie naturalnej od wieków
- Pomaga na wiele schorzeń: kamicę nerkową, zatrzymywanie wody
- Z badań na szczurach wynika, że pokrzywa wspiera trzustkę
Właściwości lecznicze pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to roślina od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej. Jest ceniona za swoje działanie moczopędne i wsparcie układu moczowego – świetnie sprawdza się w kamicy nerkowej czy stanach zapalnych dróg moczowych. Ma zbawienny wpływ na trzustkę.
U mężczyzn, ponieważ hamuje konwersję testosteronu do dihydrotestosteronu (DHT), jest wykorzystywana do leczenia łagodnego przerostu gruczołu krokowego (BPH). Niektóre badania sugerują, że pokrzywa reguluje poziom cukru we krwi, co może być wsparciem dla cukrzyków.
Pokrzywa pomaga również na anemię i stany zapalne – łagodzi ból stawów i mięśni. Ponadto pokrzywa znajduje zastosowanie w kosmetyce: eliminuje łupież, łojotok i trądzik – właśnie dlatego można znaleźć ją w składzie wielu szamponów czy kremów.

Pokrzywa na zdrową trzustkę
W pokrzywie znajduje się wiele składników przeciwzapalnych, takich jak flawonoidy, kwas kawowy i kwas chlorogenowy, które mogą pomóc na zapalenie trzustki. Co jeszcze dobrego dla trzustki zawiera pokrzywa? Witaminy A,C, i K, a także minerały: żelazo, wapń, magnez. Czytaj także: Ostre zapalenie trzustki. Jakie objawy daje chory narząd?
Kolejną zaletą pokrzywy jest wspieranie metabolizmu, co może pośrednio wpłynąć na trzustkę, regulując poziom glukozy we krwi i ułatwiając trawienie. Przypomnijmy, że trzustka to bardzo ważny narząd odpowiedzialny za produkcję insuliny.
Pokrzywa ma również działanie oczyszczające organizm, co odciąża trzustkę. Dodatkowo jest bogatym źródłem antyoksydantów, które redukują stres oksydacyjny i ochronią komórki – również trzustki – przed uszkodzeniami.
A jak stosować pokrzywę? Można zrobić to na wiele sposób: pijąc herbaty ziołowe, napary, soki ze świeżej pokrzywy, a także poprzez suplementy w tabletkach. Dla najlepszych rezultatów należy pić 3-4 filiżanki dziennie – najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Czy są na to badania?
Nie ma jeszcze badań na ludziach potwierdzających pozytywny wpływ pokrzywy na trzustkę, ale podobne badania przeprowadzono na zwierzętach.
"Badanie na szczurach z ostrym zapaleniem trzustki, którym podawano ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej, wykazało mniejsze zmiany histopatologiczne oraz mniejszą apoptozę w grupie badanej, co wskazuje na ochronny efekt pokrzywy zwyczajnej" – czytamy w opracowaniu naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
"Najnowsze badania wykazały, iż wodny ekstrakt Urtica dioica L. zmniejsza o 60% aktywność alfa amylazy trzustkowej. Inhibicja tego enzymu wykorzystywana jest w farmakologicznym leczeniu cukrzycy" – zauważają naukowcy.
Nie oznacza to jednak, że pokrzywa jest dobra dla każdego. Przeciwskazaniem do spożywania pokrzywy jest m.in. niewydolność nerek oraz alergia na tę roślinę. Ostrożność powinni zachować niskociśnieniowcy oraz kobiety w ciąży bądź karmiące piersią. Czytaj także: Niedociśnienie tętnicze – na czym polega? Przyczyny, objawy i leczenie hipotonii
Inne zioła i przyprawy na trzustkę:
- ostropest plamisty – działa silnie przeciwutleniająco,
- korzeń mniszka lekarskiego – wspiera produkcję żółci,
- kurkuma – ma silne właściwości przeciwzapalne,
- kozieradka – wspomaga trawienie,
- cykoria – wspomaga produkcję enzymów trawiennych.
źródła:
- "Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne"; Karolina Jakubczyk, Katarzyna Janda, Sylwia Szkyrpan, Izabela Gutowska, Jolanta Wolska





































