Tego pierwiastka potrzebują mięśnie. Działa jak odżywka, zmniejszając ból i zmęczenie

To jeden z najciekawszych pierwiastków. Stanowi aż 78 proc. powietrza, które wdychamy, ale nie potrafimy go w ten sposób wykorzystać. Możemy jednak dostarczyć go razem z pożywieniem. Chodzi o azot. W jakich produktach jest go najwięcej, jak wpływa na mięśnie i jakie są objawy jego niedoboru? Wyjaśniamy.
- Azot znajduje się nie tylko w powietrzu, ale również w jedzeniu
- Jego niedobory mogą powodować zmniejszenie masy mięśniowej
- Ten pierwiastek wpływa również na umysł
Azot – ważny pierwiastek dla mózgu i mięśni
Azot wchodzi w skład białka, czyli podstawowego budulca mięśni. Bez niego nie mogłyby powstać enzymy, hormony ani przeciwciała, które chronią organizm przed infekcjami. Pierwiastek ten jest również niezbędny do syntezy DNA i RNA – materiału genetycznego odpowiedzialnego za rozwój i naprawę uszkodzonych komórek. Ponadto azot bierze udział w produkcji neuroprzekaźników. To jednak nie koniec.
Z badań opublikowanych w czasopiśmie Acta Physiologica wynika, że związki azotu odgrywają szczególną rolę w pracy mięśni szkieletowych. Naukowcy z University of Exeter, amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia oraz University of Queensland zaobserwowali, że azotany (NO₃⁻) mogą w mięśniach przekształcać się w tlenek azotu (NO). Ten z kolei usprawnia mikrokrążenie i zwiększa wydajność mitochondriów – centrów energetycznych komórek.
Badanie na grupie ochotników pokazało, że po suplementacji azotanem potasu siła mięśni podczas ćwiczeń wzrosła średnio o 7 proc. w porównaniu z grupą placebo. Uczestnicy nie tylko mieli więcej energii, ale też odczuwali mniejsze zmęczenie i ból mięśni.

Azot a dieta. Po jakie produkty warto sięgać?
Najważniejszym źródłem związków azotowych są białka obecne w mięsie, rybach, nabiale, roślinach strączkowych czy orzechach. To one dostarczają organizmowi cennych aminokwasów. Z kolei dla zwiększenia poziomu tlenku azotu szczególnie cenne są produkty bogate w azotany i azotyny – te cenne substancje znajdziemy w wielu warzywach, np. w:
- burakach,
- szpinaku,
- rukoli,
- jarmużu,
- selerze,
- sałacie.
Oprócz tego warto sięgać po aminokwasy takie jak L-arginina (obecna m.in. w orzechach, pestkach dyni, soczewicy i indyku) oraz L-cytrulina, której źródłem są arbuzy i inne dyniowate. Oba związki wspierają naturalną produkcję tlenku azotu w organizmie. Czytaj także: Lekarka mówi wprost: To najgorsze warzywo jakie można jeść. Polacy je uwielbiają
Poważne skutki niedoboru azotu:
- osłabienie i przewlekłe zmęczenie,
- spadek masy mięśniowej,
- wolniejsza regeneracja i gojenie ran,
- pogorszenie koncentracji,
- zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży.
Objawy niedoboru azotu te szczególnie często obserwuje się u osób stosujących diety ubogie w białko lub cierpiących na zaburzenia wchłaniania.
źródło: Pacjenci, Acta Physiologica





































