Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Dietetyk wyjaśnia, co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru. Efekty już po 14 dniach
Daria  Siemion
Daria Siemion 20.08.2025 08:39

Dietetyk wyjaśnia, co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru. Efekty już po 14 dniach

korzyści z odstawienia cukru na 2 tygodnie
Fot. Canva / University of Nevada

Coraz więcej dowodów wskazuje, że nawet krótka przerwa od cukru może wywołać zaskakujące korzyści — od lepszej cery po stabilną energię. Zastanawiasz się, jakie zmiany mogą nastąpić po dwóch tygodniach bez słodyczy? Sprawdź, co o tym mówią eksperci i jak unikać cukrowych pułapek.

  • Już po dwóch tygodniach bez cukru można odczuć widoczną poprawę cery i samopoczucia
  • Nadmiar cukru sprzyja stanom zapalnym, zaburza mikrobiom jelitowy i sprzyja odkładaniu tłuszczu
  • Produkty o największej zawartości cukru to słodkie napoje, słodycze, dżemy, syropy i niektóre gotowe dania

Wszechobecny cukier – poważny problem

Cukier dodany — obecny w słodyczach, gazowanych napojach czy sosach — spożywany w nadmiarze to problem zdrowotny XXI wieku. 

Według Powiatowej Stacji Sanitarno‑Epidemiologicznej w Szczecinku, nadmiar cukru może prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, zaburzać równowagę mikrobiomu jelitowego oraz wpływać na trawienie i zdrowie jelit. To ważne, bo przewlekłe stany zapalne są powiązane z wieloma chorobami przewlekłymi.


"We współczesnych nam czasach cukier niestety jest nieodłącznym dodatkiem do większości produktów spożywczych. Pacjenci często zupełnie nieświadomie spożywają duże jego ilości, do czego dochodzi cukier stosowany do słodzenia napojów, słodycze, czy nawet fruktoza zawarta w owocach, co prowadzi do znacznego przekroczenia dziennej zalecanej dawki spożycia" – czytamy na stronie gov.pl.


Ten sam portal ostrzega — nadmiar cukru sprzyja magazynowaniu tłuszczu, stymuluje produkcję insuliny, a kiedy zapasy glikogenu w organizmie się wyczerpią, nadmiar glukozy przekształca się w tłuszcz 

coca cola
Słodycze i gazowane napoje to bomby pełne cukru Fot. MAREK KUDELSKI/AGENCJA SE/East News

Co się stanie po dwóch tygodniach bez nadmiaru cukru?

Eksperci podkreślają, że już po dwóch tygodniach bez słodyczy i napojów gazowanych zauważalne są konkretne korzyści: 

  • cera staje się bardziej promienna, 
  • zmniejsza się stan zapalny, 
  • kontrola wagi staje się łatwiejsza.


– Kiedy wyeliminujesz cukier, pozbędziesz się mnóstwa pustych, bezużytecznych kalorii, co powinno pomóc w utracie wagi — pod warunkiem, że nie zastąpisz kalorii pochodzących z cukru innymi pustymi kaloriami! – tłumaczy dr Samantha Coogan z University of Nevada.

– Zastąpienie cukru produktami takimi jak błonnik i białko zwiększy poziom sytości, pozwalając na dłuższe uczucie sytości przy jednoczesnym zmniejszeniu ogólnego spożycia kalorii. Cukier ma bardzo niski poziom sytości i powoduje gwałtowne skoki i spadki poziomu cukru we krwi, co powoduje uczucie „roztrzęsienia” i niemal wilczego głodu wkrótce po spożyciu. 

Objawy odstawienia cukru – jak sobie z nimi radzić?

Na początku może pojawić się:

  • zmęczenie,
  • trudności z koncentracją,
  • silna ochota na słodycze.

To efekt działania cukru na ośrodek nagrody w mózgu. Aby złagodzić te objawy, warto jeść regularne, zbilansowane posiłki, bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze.

– Cukier jest silnie uzależniający, więc niektórzy mogą odczuwać objawy odstawienia. Brzmi to głupio, ale to prawda: kiedy organizm przyzwyczaja się do pewnych substancji, ich usunięcie w zasadzie pozostawia go w stanie szoku. Powoduje to nieprzyjemne momenty, takie jak bóle głowy, rozstrój żołądka lub zaburzenia pracy jelit, gdy organizm zaczyna się resetować. Objawy odstawienia mogą trwać od kilku dni do dwóch tygodni – tłumaczy dietetyk, dr Coogan.

Jeśli objawy nie ustępują lub się nasilają – np. bezsenność, uczucie lęku czy osłabienie – warto skonsultować się ze specjalistą. Czytaj także: Cukier biały czy trzcinowy? Obalamy popularny mit