Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Naukowcy są pewni: zbija odporność na 5 godzin. Jesz to codziennie
Alina Gałka
Alina Gałka 23.06.2025 11:29

Naukowcy są pewni: zbija odporność na 5 godzin. Jesz to codziennie

Zbija odporność na 5 godzin
Każdy taki posiłek wyłącza odporność na kilka godzin. Fot. Canva/@hrecheniukoleksii

Glukoza odgrywa kluczową rolę w metabolizmie i aktywacji komórek odpornościowych. Niestety jej nadmiar prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, dysfunkcji komórek odpornościowych i może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby autoimmunologiczne. Co to znaczy dla nas w praktyce?

Jak pokazuje przegląd badań opublikowany w magazynie „Biotechnology and Applied Biochemistry”, wysoki poziom glukozy zakłóca działanie kluczowych mechanizmów odpornościowych – od aktywacji limfocytów T po produkcję cytokin i funkcjonowanie makrofagów. Wystarczy jeden słodki posiłek, by osłabić naturalną obronę organizmu na kilka godzin.

  • Nadmiar cukru we krwi osłabia odporność nawet na 5 godzin po spożyciu, zwiększając podatność na infekcje
     
  • Wysoka glukoza pobudza stan zapalny i zaburza pracę komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom przewlekłym
     
  • Cukry proste z przetworzonej żywności działają najbardziej szkodliwie – ograniczając je, wzmacniasz naturalną obronę organizmu
     

Cukier chwilowo wyłącza odporność

Po zjedzeniu dużej ilości cukru organizm doświadcza gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. W odpowiedzi na to komórki odpornościowe – takie jak makrofagi czy limfocyty – działają mniej skutecznie. Słabnie ich zdolność do zwalczania bakterii i wirusów. Ten stan może utrzymywać się nawet do 5 godzin, co oznacza, że po każdym słodkim posiłku jesteśmy przez kilka godzin bardziej podatni na infekcje. Jednocześnie spada zdolność organizmu do zwalczania komórek rakowych.

1,3 mln nieodwołanych wizyt na NFZ tylko w 2023. Czy będą kary pieniężne? Ten czynnik drastycznie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Wywiad z prof. Pawłem Koczkodajem

Cukier napędza stan zapalny w organizmie

Zbyt dużo glukozy nie tylko spowalnia reakcje obronne, ale też pobudza organizm do produkcji substancji zapalnych. To prowadzi do tzw. cichego stanu zapalnego, który może trwać tygodniami lub miesiącami i nie daje wyraźnych objawów. Taki stan osłabia organizm i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2, miażdżycy czy problemów z tarczycą.

słodycze
Nadmiar cukru w diecie prowadzi nie tylko do nadwagi i otyłości, ale też do przewlekłych stanów zapalnych. Fot. Canva

Przeczytaj też: 5 sygnałów, że jesz za dużo cukru

Cukry proste – cichy wróg odporności

Najbardziej szkodliwe są cukry proste — te obecne w słodzonych napojach, batonach czy wypiekach z białej mąki. W przeciwieństwie do węglowodanów złożonych (np. z kasz, warzyw czy pełnoziarnistego pieczywa), cukry proste szybko podnoszą poziom glukozy we krwi i tym samym najsilniej osłabiają odporność. Jeśli sięgasz po nie codziennie — dajesz wirusom i bakteriom łatwiejszy dostęp do swojego organizmu.

słodycze.png
Cukry proste z przetworzonej żywności sieją największe spustoszenie w organizmie. Fot. unsplash.com @rawpixel

Nadmiar cukru prowadzi także do zaburzeń flory jelitowej, która odgrywa kluczową rolę nie tylko w funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale wpływa też na naszą kondycję psychiczną i ogólne samopoczucie.

Przeczytaj też: Jedzenie tego może powodować raka! 9 najbardziej rakotwórczych produktów

 


Źródło: Shomali N, Mahmoudi J, Mahmoodpoor A, Zamiri RE, Akbari M, Xu H, Shotorbani SS. Harmful effects of high amounts of glucose on the immune system: An updated review. Biotechnol Appl Biochem. 2021 Apr;68(2):404-410. doi: 10.1002/bab.1938. Epub 2020 Jun 8. PMID: 32395846.
 

Uważaj na „młode ziemniaki”. Sklepy oszukują, a klienci chorują
Ostrożnie z nowalijkami
ziemniaki Fot. Pixabay
W sklepach osiedlowych i na stoiskach warzywnych w dyskontach spożywczych pojawiły się już młode ziemniaki. Niestety nie wszystkie opisane tak ziemniaki to prawdziwe, polskie nowalijki. Jak nie dać się nabrać? Jak uniknąć rozczarowań przykrych dla podniebienia i niebezpiecznych dla zdrowia?• Prawdziwe młode ziemniaki mają cienką, łatwo schodzącą skórkę, świeży zapach i delikatny smak.• Solanina to toksyna obecna w ziemniakach, której stężenie rośnie w starych, źle przechowywanych lub zielonych bulwach.• Zawsze sprawdzaj pochodzenie ziemniaków — te sprzedawane luzem mogą pochodzić z importu i być traktowane konserwantami.
Czytaj dalej
W tej chorobie każdy oddech jest sukcesem
ALS
Nowy lek na ALS
Chorował na nią Steven Hawking, genialny brytyjski fizyk, który ze stwardnieniem zanikowym bocznym (ALS) żył ponad 60 lat. Był jednak wyjątkiem, bo w jego przypadku choroba postępowała wolno. Większość pacjentów żyje z diagnozą ALS znacznie krócej. Dla wielu stwardnienie zanikowe boczne oznacza dwa-trzy lata życia z postępującą niepełnosprawnością. Jak opisują pacjenci „człowiek znika ze świadomością, że znika”.Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) to nieuleczalna choroba układu nerwowego, która prowadzi do stopniowej utraty kontroli nad mięśniami, aż po całkowite unieruchomienie i problemy z oddychaniem. Objawy ALS mogą się różnić – najczęściej zaczynają się w kończynach lub w obrębie ust i gardła, ale istnieją też rzadsze warianty, m.in. oddechowa, piramidowa i obwodowa. Choroba najczęściej nie jest dziedziczna, ale ok. 10% przypadków ma podłoże genetyczne – tzw. ALS rodzinne, często związane z mutacją genu SOD1. Leczenie ALS skupia się na spowalnianiu postępu choroby i poprawie jakości życia, m.in. przez rehabilitację, wspomaganie oddechu i lek wydłużający życie. Nową nadzieję daje tofersen – lek celowany dla chorych z mutacją SOD1.
Czytaj dalej