Naukowcy są pewni: zbija odporność na 5 godzin. Jesz to codziennie

Glukoza odgrywa kluczową rolę w metabolizmie i aktywacji komórek odpornościowych. Niestety jej nadmiar prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, dysfunkcji komórek odpornościowych i może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby autoimmunologiczne. Co to znaczy dla nas w praktyce?
Jak pokazuje przegląd badań opublikowany w magazynie „Biotechnology and Applied Biochemistry”, wysoki poziom glukozy zakłóca działanie kluczowych mechanizmów odpornościowych – od aktywacji limfocytów T po produkcję cytokin i funkcjonowanie makrofagów. Wystarczy jeden słodki posiłek, by osłabić naturalną obronę organizmu na kilka godzin.
- Nadmiar cukru we krwi osłabia odporność nawet na 5 godzin po spożyciu, zwiększając podatność na infekcje
- Wysoka glukoza pobudza stan zapalny i zaburza pracę komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom przewlekłym
- Cukry proste z przetworzonej żywności działają najbardziej szkodliwie – ograniczając je, wzmacniasz naturalną obronę organizmu
Cukier chwilowo wyłącza odporność
Po zjedzeniu dużej ilości cukru organizm doświadcza gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. W odpowiedzi na to komórki odpornościowe – takie jak makrofagi czy limfocyty – działają mniej skutecznie. Słabnie ich zdolność do zwalczania bakterii i wirusów. Ten stan może utrzymywać się nawet do 5 godzin, co oznacza, że po każdym słodkim posiłku jesteśmy przez kilka godzin bardziej podatni na infekcje. Jednocześnie spada zdolność organizmu do zwalczania komórek rakowych.
Cukier napędza stan zapalny w organizmie
Zbyt dużo glukozy nie tylko spowalnia reakcje obronne, ale też pobudza organizm do produkcji substancji zapalnych. To prowadzi do tzw. cichego stanu zapalnego, który może trwać tygodniami lub miesiącami i nie daje wyraźnych objawów. Taki stan osłabia organizm i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2, miażdżycy czy problemów z tarczycą.

Przeczytaj też: 5 sygnałów, że jesz za dużo cukru
Cukry proste – cichy wróg odporności
Najbardziej szkodliwe są cukry proste — te obecne w słodzonych napojach, batonach czy wypiekach z białej mąki. W przeciwieństwie do węglowodanów złożonych (np. z kasz, warzyw czy pełnoziarnistego pieczywa), cukry proste szybko podnoszą poziom glukozy we krwi i tym samym najsilniej osłabiają odporność. Jeśli sięgasz po nie codziennie — dajesz wirusom i bakteriom łatwiejszy dostęp do swojego organizmu.

Nadmiar cukru prowadzi także do zaburzeń flory jelitowej, która odgrywa kluczową rolę nie tylko w funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale wpływa też na naszą kondycję psychiczną i ogólne samopoczucie.
Przeczytaj też: Jedzenie tego może powodować raka! 9 najbardziej rakotwórczych produktów
Źródło: Shomali N, Mahmoudi J, Mahmoodpoor A, Zamiri RE, Akbari M, Xu H, Shotorbani SS. Harmful effects of high amounts of glucose on the immune system: An updated review. Biotechnol Appl Biochem. 2021 Apr;68(2):404-410. doi: 10.1002/bab.1938. Epub 2020 Jun 8. PMID: 32395846.





































