To najgorsze produkty dla osób 45+. Powodują tycie i nadciśnienie

Kontrolowanie tego, co jemy, jest ważne w każdym wieku. Jednak są pewne produkty, które po 45. roku życia stają się wyjątkowymi wrogami. Kuszą smakiem, sprzyjają tyciu, podnoszą ciśnienie i sprawiają, że pojawiają się problemy z sercem. Sprawdź, co nie powinno znajdować się w twojej diecie, jeśli przekroczyłeś 45. rok życia.
- Kusi smakiem, ale po 45 może przyspieszać tycie i nadciśnienie
- Popularny napój, który obciąża wątrobę i podnosi cukier po 45
- Przysmak, który po 45 staje się wrogiem serca i sylwetki
Wyklucz to z diety po 45. roku życia
Smażone przekąski, choć pyszne, mogą napytać biedy. Są wysoko przetworzone, zawierają sporo tłuszczów trans. Warto więc odpuścić chipsy, krakersy, frytki i inne dania z frytury, a zastąpić je daniami pieczonymi z jak najmniejszą ilością tłuszczu i gotowanymi.


Masz 45 lat i więcej? Nawet nie myśl o tych napojach
Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu nie jest dobre w żadnym wieku. Po 45 roku życia powinno się jednak z niego całkowicie zrezygnować lub postawić na okazyjnego drinka maksymalnie kilka razy w roku. Napoje tego typu obciążają wątrobę, mogą powodować tycie i problemy ze snem i są uzależniające, przez co bardzo groźne.

Należy też wykluczyć napoje słodzone. Zarówno kawę z łyżeczką cukru, jak i lemoniadę z jego dodatkiem. Słodzone napoje gazowane to również bardzo zły wybór. Sprzyjają odkładaniu tłuszczu w okolicach brzucha i rozwojowi cukrzycy typu 2.
Obłędnie pyszne rarytasy, ale nie w tym wieku
Bekon, kiełbasa i parówki – coś, czym wielu z nas się zajada, to zły wybór. To przetworzone mięso zawiera tłuszcze nasycone, sód i azotany, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Strzałem w dziesiątkę zdecydowanie nie są takie produkty jak białe pieczywo, biały makaron i ryż, a także słodkie wypieki. Taka żywność z kolei powoduje szybki wzrost i spadek poziomu cukru we krwi i przyczynia się do zwiększenia masy ciała.

Tłuszcze trans to kolejna śmierć na talerzu. Zwiększają poziom złego cholesterolu, więc powinno się unikać wszystkiego, co jest zrobione z uwodornionych olejów lub margaryn. Są to zazwyczaj dania gotowe i paczkowane wypieki.
Należy uważać też na pełnotłusty nabiał, który zawiera sporo tłuszczów nasyconych, które karmią choroby serca oraz gotowe musli, które jest pełne cukru i zawiera znikome ilości błonnika.



































