Niesamowite combo dwóch trendów żywieniowych. Dieta MIND na myślenie i koncentrację

To nie jest kolejna dieta-cud. To profesjonalny sposób żywienia pomyślany tak, aby usprawnić funkcjonowanie naszego mózgu. Dieta MIND łączy w sobie dwie najbardziej uznane diety – śródziemnomorską i DASH. I po raz pierwszy opisano ją już w 2015 roku.
Głównym celem diety MIND jest ochrona zdrowia mózgu i wspieranie funkcji poznawczych. Jej bazą jest 10 grup produktów, które wspierają pamięć i koncentrację. Jednocześnie zaleca się, aby z codziennego menu wyeliminować składniki, które również zebrano w grupy – tak powstała kategoria 5 produktów szkodliwych dla układu nerwowego.
Co to jest dieta MIND?
Dieta MIND została opracowana z myślą o profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer i demencja.
„Wyniki badania opublikowane w czasopiśmie Alzheimer’s & Dementia w 2020 r. wskazują, że osoby, które ściśle przestrzegały diety śródziemnomorskiej miały mniejsze ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych w ciągu następnych 10 lat, w porównaniu z osobami, które nie przestrzegały tego wzorca żywieniowego” – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Badania wskazują, że osoby stosujące dietę MIND mogą zmniejszyć ryzyko utraty funkcji poznawczych nawet o 53%! Na czym polega jej skuteczność? Dieta MIND opiera się na 10 grupach produktów, które wspierają zdrowie mózgu oraz na wykluczeniu tych składników, które mogą przyspieszać procesy starzenia. W badaniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazano, że dieta MIND wspiera redukcję szkodliwych białek beta-amyloidowych w mózgu, które przyczyniają się do rozwoju choroby Alzheimera.

Fot. Canva/oleksandranaumenko
Dieta śródziemnomorska i DASH – wyjątkowa kombinacja
Dieta MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) to wyjątkowa kombinacja dwóch diet: śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie, oraz diety DASH, która znana jest z obniżania ciśnienia krwi i poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego. Jej nazwa nawiązuje do głównego celu stosowania diety, czyli ochrony mózgu.
Twórcą diety MIND jest dr Martha Clare Morris, która opracowała ją z myślą o redukcji ryzyka choroby Alzheimera i innych schorzeń związanych z utratą pamięci.
Dieta MIND – co wolno, a co jest zabronione
Główne założenia diety MIND opierają się na spożywaniu produktów bogatych w antyoksydanty, zdrowe tłuszcze i składniki odżywcze, które wspierają funkcje mózgu.
10 grup produktów zalecanych w diecie MIND
- zielone warzywa liściaste – bogate w przeciwutleniacze i witaminy (szpinak, rukola, jarmuż)
- inne warzywa – dostarczają błonnika i mikroelementów
- orzechy – źródło, błonnika, białka, zdrowych tłuszczów i witamin (np. włoskie, pekan, migdały)
- owoce jagodowe – zawierają antyoksydanty, które pomagają w ochronie neuronów przed stresem oksydacyjnym (jeżyny, jagody, ma
- pełnoziarniste produkty zbożowe – dostarczają energii i poprawiają pamięć
- ryby – bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają zdrowie układu nerwowego (np. łosoś, makrela)
- drób – źródło chudego białka, które sprzyja regeneracji komórek mózgowych
- rośliny strączkowe – pełne białka roślinnego i błonnika, wspierają zdrowie mózgu
- oliwa z oliwek – działa przeciwzapalnie, główny tłuszcz do przygotowywania posiłków
- czerwone wino – w umiarkowanych ilościach dostarcza resweratrolu, który wspomaga zdrowie mózgu
5 grup produktów, których należy unikać
- czerwone mięso – zawiera tłuszcze nasycone, które mogą prowadzić do stanów zapalnych
- masło i margaryna – bogate w tłuszcze trans, negatywnie wpływające na zdrowie układu krążenia i mózgu
- sery żółte – zawierają tłuszcze nasycone, działają negatywnie na układ nerwowy
- słodycze i wyroby cukiernicze – nadmiar cukru może mieć zły wpływ na funkcjonowanie mózgu i zaburzać funkcje poznawcze
- smażone potrawy – produkty przetworzone i smażone na głębokim tłuszczu mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób neurodegeneracyjnych

Fot. Canva/pixelshot
Dla kogo zalecana jest dieta MIND?
Nie jest to dieta-cud, nie przynosi spektakularnych efektów w postaci niższej masy ciała, choć część badań potwierdza, że efekt w postaci utraty wagi jest możliwy. Mimo wszystko MIND znajduje się w pierwszej piątce najchętniej stosowanych diet na świecie. Przynosi bowiem długoterminowe korzyści dla zdrowia całego organizmu.
Choć powstała jako odpowiedź na potrzebę ochrony funkcji mózgu, mogą z niej korzystać praktycznie wszyscy, a zwłaszcza:
- Seniorzy – dieta MIND opóźnia procesy starzenia mózgu i pomaga w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, jest zalecana także w rekonwalescencji np. po udarze
- Osoby z grup ryzyka – np. z historią chorób neurodegeneracyjnych w rodzinie
- Młodzież – dieta MIND wykazuje pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, zalecana jest zatem osobom, które potrzebują wsparcia w pracy umysłowej, np. maturzyści czy studenci
Dieta MIND wspiera koncentrację, pamięć i odporność na stres, pamiętajmy jednak, że jednym z jej składników jest wino. Osoby, które wykluczają z diety alkohol, muszą więc z tego jednego elementu zrezygnować (m.in. kobiety w ciąży, dzieci i młodzież, osoby z chorobą alkoholową, osoby stosujące leki, które mogą wejść w interakcję z alkoholem).
Źródło: Mayo Clinic, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Zobacz także:
Osoby z ADHD i autyzmem częściej zmagają się z nadwagą. Psychoterapeutka wyjaśnia dlaczego
Lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców na świecie. Najnowszy raport
W takich ziemniakach aż roi się od bakterii. W większości polskich domów się to praktykuje





































