Wymiatają toksyny i oczyszczają płuca. Nie tylko dla palaczy są prawdziwym skarbem
Wszyscy doskonale wiemy, że palenie papierosów nie jest korzystne dla zdrowia. Nałogowi palacze, którzy nie widzą możliwości zerwania z nałogiem, powinni chociaż zadbać o suplementację odpowiednich witamin. Podpowiadamy, które witaminy powinniśmy brać – nawet jeśli nie jesteśmy palaczami.
Zawarte w dymie tytoniowym substancje toksyczne szkodzą organizmowi od chwili inhalacji dymu przez usta i nos. Uszkadzają tkanki i komórki przez całą drogę, aż do płuc, gdzie są wchłaniane. W rezultacie powodują choroby płuc.
Witamina C jest niezbędna dla palaczy
U palaczy poziom witaminy C w organizmie spada aż o 25 proc. Oznacza to, że osoby, które palą papierosy, powinny przyjmować trzy razy więcej witaminy C. Kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem, który poprawia odporność, niszczy szkodliwe wolne rodniki, zmniejsza ryzyko nowotworów i pomaga pozbyć się toksyn zalegających w płucach. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie glukozy we krwi.
Raka przełyku łatwo pomylić z inną chorobą. Objawy występują dość późno Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachuCo ma największą zawartość witaminy C?
Osłabienie organizmu, a także ból mięśni, szybsze męczenie się po wysiłku fizycznym i brak energii to sygnały od organizmu, że brak mu witaminy C. Wśród warzyw najwyższą zawartością witaminy C mają nać pietruszki (269mg/100g), następnie papryka (125-200 mg/100g), brukselka (65-145mg/100g), brokuły (65-150 mg/ 100g). Najlepszym źródłem w owocach, wbrew powszechnej opinii, nie jest cytryna, a rokitnik.
Witamina A wspomaga proces detoksykacji płuc
Palenie papierosów rujnuje odporność organizmu, więc zdecydowanie warto suplementować witaminę A. Doskonale wspomaga proces detoksykacji płuc i chroni przed chorobami nowotworowymi. Ponadto wpływa na proces widzenia, wzmacnia układ immunologiczny, bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Co ma największą zawartość witaminy A?
Niedobór witaminy A objawia się pogorszeniem stanu skóry, włosów i paznokci. Warto zwrócić też uwagę na spadek odporności, suchość oczu, zaburzenia widzenia i problemy z płodnością. Niedobór witaminy możemy zmniejszyć, pijąc tran, jedząc wątrobę i inne rodzaje podrobów, żółtko jaja, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak oraz dynię.
Zobacz też:
Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia
Stulatkowie kochają ten napój. Oto sekret do długowieczności z "niebieskich stref"
"Cebula czarownic" rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować