Zamiast jeść go na potęgę, omijamy go w sklepie. A jest jak pokarm bogów

Na całym świecie jest bardzo popularny, jednak w Polsce kupowany jest sporadycznie. Ten owoc jest jednak odpowiednikiem boskiej ambrozji. Ma niesamowite właściwości i mówi się o nim, że wydłuża życie. Co to za owoc? Podpowiadamy.
Najpierw kaki występował w Chinach, a następni był hodowany również w Korei i Japonii. Do dziś są to najwięksi producenci tego owocu. Uprawą zajmują się też inne kraje - Brazylia, Włochy i Izrael. W Polsce nie jest możliwa uprawa tego owocu, ponieważ jest rośliną klimatu tropikalnego, a zimowe temperatury w Polsce są dla niego zabójcze.
Kaki – co to takiego?
Kaki to superowoc, który mimo wyjątkowych właściwości, nie jest doceniany przez Polaków. Coraz częściej pojawia się jednak na sklepowych półkach i budzi ciekawość. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że to skarbnica wielu cennych witamin i minerałów.
Owoc ten bardzo łatwo rozpoznać na sklepowych półkach. Kształtem przypomina małe, intensywnie pomarańczowe pomidory, jednak w smaku ma niewiele z nimi wspólnego. To owoc o słodkim miąższu z lekko kwaskową nutą.
Dlaczego warto jeść kaki?
Kaki to niezwykle zdrowy owoc. Zawiera ogromne ilości witaminy C, A, beta-karotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny oraz kryptoksantyny, a także żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu. Owoc ten jest również świetnym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit.
Zawarte w tym owocu związki obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Witamina C wzmacnia odporność na infekcje. Karotenoidy zapobiegają z kolei chorobom oczu – np. zaćmie. Z kolei przeciwutleniacze chronią skórę przed starzeniem się. Nie bez powodu mówi się więc, że kaki to pokarm bogów.
Czy każdy może jeść kaki?
Choć wiemy już, że kaki ma wspaniałe właściwości, to może również powodować alergie. Owoc ten zawiera alergeny, które występują również w jabłkach, brzoskwiniach, truskawkach czy marchwi. Mogą też wchodzić w alergię krzyżową z brzozą. Objawy, które powinny nas zaniepokoić po zjedzeniu kaki, to: wysypka, katar, nudności i wymioty, katar, biegunka.
Kaki powinny też ograniczyć osoby chore na cukrzycę, ponieważ owoc ten zawiera dużo cukru. Powinniśmy też darować sobie podawanie go niemowlętom.
Zobacz też:
Wystarczy 1 łyżka dziennie przed śniadaniem. Ten olej to płynny skarb
Ten chleb jest jak opatrunek dla jelit. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy i nowotworów
W zaledwie siedem dni wypędzi pasożyty z twoich jelit. Składniki na ten napój masz w kuchni





































