Alkohol "karmi" raka przełyku. Przeżywa tylko 5 procent chorych
Nadwaga, otyłość, refluks, palenie papierosów – jest wiele czynników sprzyjających rakowi przełyku, ale najważniejszy jest jeden – to alkohol. Badania dowodzą, że regularne spożywanie alkoholu nawet w niewielkich ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na ten nowotwór nawet o 90 procent.
Chorobę zdiagnozowano niedawno u polityka Zbigniewa Ziobry, który jak sam przyznaje, zignorował pierwsze objawy. Jak rozpoznać raka przełyku na wczesnym etapie i czego nie robić, żeby go nie mieć?
Rak przełyku – nowotwór ze złym rokowaniem
Rak przełyku jest jednym z najrzadszych nowotworów w Polsce – co roku nad Wisłą diagnozuje się ok. 1300 nowych przypadków. Niedawno usłyszeliśmy o nim za sprawą polityka Zbigniewa Ziobry, któremu usunięto część przełyku.
Nowotwór przełyku cechuje się złym rokowaniem. 5 lat po diagnozie przeżywa zaledwie 5-10 proc. chorych. Najbardziej poprawia je wczesne wykrycie zmian – wtedy szanse na wyleczenie ma nawet 90 proc. chorych.
W raku przełyku kluczowa jest profilaktyka. Jest mnóstwo rzeczy, które sprzyjają tej chorobie. Jednym z najważniejszych z nich jest alkohol. U osób pijących regularnie ryzyko choroby wzrasta o 34 proc.
Alkohol głównym czynnikiem ryzyka
Rak płaskonabłkonkowy przełyku, który stanowiąc aż 90 proc. przypadków, jest najczęstszy wśród nowotworów złośliwych przełyku. Niestety choroba często daje przerzuty: do węzłów chłonnych, wątroby i płuc.
– Alkohol, zwłaszcza wysokoprocentowy, wpływa na częstość występowania raka przełyku, żołądka i jelit – mówi w rozmowie z Pacjentami specjalistka onkologii klinicznej dr Olga Urbanowska-Domańska.
Według naukowców ryzyko zachorowania na ten rodzaj raku u osób regularnie pijących jest o 34 proc. wyższe niż u osób pijących rzadko, a przy połączeniu alkoholu z papierosami, ryzyko wzrasta do 90 procent.
U osób nadużywających alkoholu wzrasta też ryzyko innych nowotworów, m.in. żołądka, trzustka, jelita grubego i wątroby. Palenie papierosów sprzyja z kolei rakowi krtani, jamy ustnej i płuc – to kolejny powód, by rzucić nałóg.
Zobacz też: Zbigniew Ziobro opublikował zdjęcie ze szpitala. “Codziennie prosiłem Boga”
Pierwsze objawy raka przełyku
U większości pacjentów rak przełyku rozwija się bezobjawowo, a pierwsze symptomy pojawiają się dopiero w bardziej zaawansowanych stadiach choroby. Niestety bywają one ignorowane.
Pierwsze objawy raka przełyku:
- trudności w przełykaniu (dysfagia),
- nudności i wymioty,
- krwawienie z przewodu pokarmowego,
- ból za mostkiem oraz duszności,
- czkawka,
- chrypka,
- utrzymujący się kaszel,
- osłabienie,
- utrata apetytu i spadek masy ciała.
Ponadto ze względu na możliwość wytworzenia przetoki, która powoduje przemieszczenie substancji pokarmowych z przełyku do dróg oddechowych, u pacjentów cierpiących na nowotwór przełyku niekiedy występuje także zapalenie płuc.
Gorące napoje i inne czynniki ryzyka
Rakowi przełyku mogą sprzyjać też niektóre napoje, a dokładniej wysoka temperatura, w której są podawane. Chodzi przede wszystkim o kawę i herbatę, ale ta tendencja wg Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem dotyczy również zup.
Przypomnijmy, że badania opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" dowodzą, że picie 700 ml gorącego napoju o temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększa ryzyko raka przełyku o 90 proc.
Czynniki ryzyka raka przełyku:
- refluks,
- dieta uboga w witaminy A, B2, C i E,
- niedobór magnezu, cynku, manganu,
- urazy mechaniczne przełyku,
- uszkodzenia chemiczne przełyku,
- oparzenie przełyku,
- zakażenie Helicobacter pylori,
- spożywanie nieświeżych warzyw i owoców.
Niebezpieczne są również pikatne przyprawy, które spożywane w dużych ilościach i regularnie, mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, co sprzyja rakowi. Do rozwoju choroby przyczynia się również nazywana "matką wszystkich chorób".
Źródło: International Journal of Cancer
Zobacz też:
Nowy lek na odchudzanie podbija rynek. Ma być lepszy niż Ozempic
Prof. Mariusz Wyleżoł: Nie istnieje coś takiego jak „zdrowa otyłość”
Tych 6 produktów nie jedz na czczo. Podrażniają żołądek i mogą powodować otyłość