Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Dodawaj do potraw. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i poprawia nastrój
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 19.04.2025 08:06

Dodawaj do potraw. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i poprawia nastrój

Wielu jej nie docenia, dodawaj do wszystkiego
fot.Edward Smith/canva

To, co jemy, ma ogromne znaczenie, jednak nie zawsze przykładamy do tego wagę. Pewna niepozorna roślina, dodawana do posiłków, może zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że będziemy regularni, a zmniejszy się ryzyko choroby Alzheimera, której obawia się wielu z nas. 

Nawyki żywieniowe Polaków. Nie jest najgorzej

Z raportu Cheers: Nawyki żywieniowe Polaków 2018 wynika, że aż 68-proc. ankietowanych deklaruje, że starannie czyta etykiety produktów, oceniając ich skład pod kątem wartości odżywczych.  66-proc. okazyjnie sięga po najmniej zdrową żywność, czyli fast - foody, a 19-proc. podjada słodycze między posiłkami. Przeczytaj: To warzywo to istny wymiatacz. Chroni wątrobę, wzmacnia trzustkę i serce

Co ciekawe, ponad połowa ankietowanych spożywa minimum 5 porcji warzyw i owoców w tygodniu. Wyniki badania z 2018 roku zaskakują pozytywnie – tym bardziej, że z roku na rok rośnie świadomość dotycząca tego, jak ogromny wpływ ma nasza dieta na zdrowie

Ten 1 produkt zmniejsza ryzyko raka jelita grubego! Jedz go codziennie Cudokrem wygładzi zmarszczki jak najdroższe serum z drogerii. Zmiękczy też skórę na piętach dając efekt baby feet

Dodawaj tę przyprawę do każdego posiłku. Nie tylko poprawi smak, ale i zdrowie

Właściwości rozmarynu doceniano już setki lat temu.  Od wieków był wykorzystywany jako roślina wspierająca pamięć i jasność umysłu. Z najnowszych badań wynika, że zawarty w rozmarynie związek – 1,8-cyneol – może wpływać na aktywność mózgu. Zwiększa czujność, poprawia koncentrację i ułatwia przetwarzanie informacji. Przeczytaj: Głożyna pospolita. Dziwny owoc, który wpływa na pamięć i poprawia jakość życia

 

Projekt bez nazwy (27).png
fot.webentwicklerin/pixabay, Rozmaryn powinien zająć szczególne miejsce w naszej kuchni

Co więcej, z badań przeprowadzonych przez naukowców z Northumbria University wynika, że uczestnicy wystawieni na działanie zapachu olejku rozmarynowego osiągali lepsze wyniki w testach pamięciowych niż ci, którzy przebywali w neutralnym otoczeniu. Różnica była ogromna – wynosiła nawet 15 procent!

Rozmaryn chroni przed starzeniem się mózgu. I nie tylko

Rozmaryn ma szereg wspaniałych właściwości:

  • łagodzi bóle stawów i mięśni, 
  • wspiera walkę z infekcjami,
  • chroni komórki przed uszkodzeniami, związanymi z wolnymi rodnikami,
  • wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinson,
  • pomaga w relaksacji i poprawie samopoczucia,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • ma działanie moczopędne - wspiera usuwanie toksyn z organizmu,
  • może obniżać ciśnienie krwi i wspomagać pracę serca,
  • może pomóc w redukcji trądziku, poprawić nawilżenie skóry i działać przeciwzapalnie.

 

Źródło:

RaportCheers: Nawyki żywieniowe Polaków 2018