Dodawaj do potraw. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i poprawia nastrój

To, co jemy, ma ogromne znaczenie, jednak nie zawsze przykładamy do tego wagę. Pewna niepozorna roślina, dodawana do posiłków, może zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że będziemy regularni, a zmniejszy się ryzyko choroby Alzheimera, której obawia się wielu z nas.
Nawyki żywieniowe Polaków. Nie jest najgorzej
Z raportu Cheers: Nawyki żywieniowe Polaków 2018 wynika, że aż 68-proc. ankietowanych deklaruje, że starannie czyta etykiety produktów, oceniając ich skład pod kątem wartości odżywczych. 66-proc. okazyjnie sięga po najmniej zdrową żywność, czyli fast - foody, a 19-proc. podjada słodycze między posiłkami. Przeczytaj: To warzywo to istny wymiatacz. Chroni wątrobę, wzmacnia trzustkę i serce
Co ciekawe, ponad połowa ankietowanych spożywa minimum 5 porcji warzyw i owoców w tygodniu. Wyniki badania z 2018 roku zaskakują pozytywnie – tym bardziej, że z roku na rok rośnie świadomość dotycząca tego, jak ogromny wpływ ma nasza dieta na zdrowie.
Dodawaj tę przyprawę do każdego posiłku. Nie tylko poprawi smak, ale i zdrowie
Właściwości rozmarynu doceniano już setki lat temu. Od wieków był wykorzystywany jako roślina wspierająca pamięć i jasność umysłu. Z najnowszych badań wynika, że zawarty w rozmarynie związek – 1,8-cyneol – może wpływać na aktywność mózgu. Zwiększa czujność, poprawia koncentrację i ułatwia przetwarzanie informacji. Przeczytaj: Głożyna pospolita. Dziwny owoc, który wpływa na pamięć i poprawia jakość życia

Co więcej, z badań przeprowadzonych przez naukowców z Northumbria University wynika, że uczestnicy wystawieni na działanie zapachu olejku rozmarynowego osiągali lepsze wyniki w testach pamięciowych niż ci, którzy przebywali w neutralnym otoczeniu. Różnica była ogromna – wynosiła nawet 15 procent!
Rozmaryn chroni przed starzeniem się mózgu. I nie tylko
Rozmaryn ma szereg wspaniałych właściwości:
- łagodzi bóle stawów i mięśni,
- wspiera walkę z infekcjami,
- chroni komórki przed uszkodzeniami, związanymi z wolnymi rodnikami,
- wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinson,
- pomaga w relaksacji i poprawie samopoczucia,
- wspiera układ odpornościowy,
- ma działanie moczopędne - wspiera usuwanie toksyn z organizmu,
- może obniżać ciśnienie krwi i wspomagać pracę serca,
- może pomóc w redukcji trądziku, poprawić nawilżenie skóry i działać przeciwzapalnie.
Źródło:
RaportCheers: Nawyki żywieniowe Polaków 2018





































