Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Fermentują i sieją spustoszenie w jelitach. Tego nie jedz z ziemniakami
Daria  Siemion
Daria Siemion 19.06.2025 13:53

Fermentują i sieją spustoszenie w jelitach. Tego nie jedz z ziemniakami

ziemniaki
Nie łącz tego z ziemniakami. Fermentuje i szkodzi jelitom Fot. Pixabay

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Dodajemy je do wielu potraw: zup, zapiekanek, dań głównych. Wbrew pozorom nie tuczą – są bogate w błonnik i witaminy, ale jest coś, na co trzeba uważać – chodzi o to, z czym je łączymy. Tłuszcz i smażone dodatki nie tylko zwiększają kaloryczność dania, ale również zaburzają trawienie i obciążają jelita.

  • Ziemniaki wbrew pozorom są bardzo zdrowe i nie tuczą
  • Wszystko zależy od tego, co do nich dodamy
  • Ziemniaków lepiej nie łączyć z tłuszczem
  • Ziemniaki i tłuszcz – duet, który szkodzi jelitom

Właściwości zdrowotne ziemniaków

Ziemniaki zawierają mnóstwo cennych składników – są świetnym źródłem potasu, witaminy C, folianów, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. W 100 gramach mają jedynie 73 kcal, a dzięki wysokiej zawartości błonnika wspierają pracę jelit i dają długie uczucie sytości. Wbrew mitom, to nie one są winne nadwadze – problem tkwi w tym, z czym je łączymy. 

Korzyści zdrowotne z jedzenia ziemniaków:

  • zwiększają uczucie sytości,
  • zawierają mnóstwo błonnika,
  • wzmacniają odporność,
  • działają przeciwzapalnie.

Czytaj także: Te ziemniaki powinniśmy jeść kilogramami. Boi się ich nowotwór jelita grubego

"Znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia chorób układu pokarmowego (zgaga, choroby wrzodowe żołądka, zaparcia, nadciśnienie) są diety ziemniaczane. Ponadto w medycynie ludowej ziemniaki są stosowane jako środek łagodzący oparzenia, przeciwzapalny, napinający skórę i działający osłonowo na błonę żołądka" – wyjaśnia prof. dr hab. Kazimiera Zgórska z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka w Jadwisinie.

ziemniaki
Polacy kochają ziemniaki, lecz nie znają ich właściwości zdrowotnych fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Ziemniaki i tłuszcz – niebezpieczny duet

W polskiej kuchni często zestawiamy ziemniaki z tłustym mięsem i sosami – a jest to poważny błąd. Równie istotnym błędem jest całkowita rezygnacja z ziemniaków, "bo tuczą".
 

“Ziemniaki mają złą sławę, którą zawdzięczają opinii, że są bogate w węglowodany – tuczące związki, co wykluczyło je z jadłospisu wielu osób odchudzających się i dbających o linię. Jest to wyjątkowo niesłuszny pogląd, utwierdzany przez niektóre media propagujące różnego rodzaju diety” – komentuje naukowczyni.

Czytaj także: Ziemniaki a odchudzanie - czy ziemniaki tuczą? Dietetyk tłumaczy

Smażone mięso, tłuste sosy, skwarki czy duża ilość masła – to najgorsze dodatki do ziemniaków. Takie połączenie nie tylko znacznie zwiększa kaloryczność posiłku, ale przede wszystkim spowalnia trawienie. W jelitach zaczynają się procesy fermentacyjne i gnilne, co prowadzi do wzdęć, zgagi, zaparć, a nawet bólu brzucha. Obciążona zostaje także trzustka, która musi produkować więcej insuliny.

golonka Strzelczyka
Golonka i ziemniaki to zły duet. Ziemniaków lepiej nie łączyć z tłustym mięsem i tłustymi sosami Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

 

Jak jeść ziemniaki, żeby wspierały zdrowie?

Najzdrowszym sposobem przygotowania ziemniaków jest gotowanie ich w mundurkach lub na parze – wtedy zachowują najwięcej swoich cennych wartości. Oczywiście, warto zrezygnować z ciężkich dodatków, jak skwarki czy tłuste sosy. Zamiast nich użyj np. lekkich sosób na bazie jogurtów i warzywnych kotletów. Dzięki temu nie tylko poprawisz trawienie, ale też odciążysz swój układ pokarmowy i trzustkę.

"Ziemniaki ugotowane, pieczone i purée mają mniejszą wartość kaloryczną niż inne potrawy, czyli można mówić o ziemniaku jako o żywności małokalorycznej – nietuczącej" – wyjaśnia w swojej pracy prof. dr hab. Kazimiera Zgórska.


źródło: 

  • "ZIEMNIAK JAKO SKŁADNIK RACJONALNEJ DIETY", prof. dr hab. Kazimiera Zgórska, IHAR – PIB, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka w Jadwisinie 
Ma 0 kalorii, ale może powodować tycie. To jeden z najpopularniejszych słodzików
suklaroza
suklaroza Fot. Shutterstock / Pheelings media
Słodziki od lat cieszą się ogromną popularnością wśród osób dbających o linię. Szczególnie jedna substancja – sukraloza – jest szczególnie lubiania zarówno wśród producentów żywności, jak i konsumentów. Jej największą zaletą ma być to, że nie dostarcza ani jednej kalorii, a największą wadą, że – jak sugerują badania– może sprzyjać przybieraniu na wadze. Brzmi jak paradoks, ale to prawda – jak to możliwe?Popularny słodzik sukraloza, choć nie ma kalorii, może zwiększać apetytNaukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach podkreślają zagrożenia związane ze spożywaniem słodzikówWnioski z badań są jednoznaczne – im więcej używamy słodzików, tym wyższy wskaźnik otyłości 
Czytaj dalej
Rząd kombinuje przy emeryturach Polaków. Wszystkie dane jak na talerzu
premier Donald Tusk
premier Donald Tusk Fot. Anita Walczewska/East News
Rząd zmienia zasady dostępu do danych emerytalnych Polaków. Zamiast Centralnej Informacji Emerytalnej (CIE), od 2026 roku prognozowaną wysokość emerytury sprawdzimy w aplikacji mObywatel. Nowe rozwiązanie ma uprościć dostęp do informacji z ZUS, OFE, PPK, IKE i innych źródeł. Czy nasze dane będą bezpieczne? Rząd zapewnia, że tak.CIE nie powstanie – zamiast tego emeryturę sprawdzisz w mObywateluWszystkie dane o emeryturze w jednym miejscu Dane użytkowników mają być chronione
Czytaj dalej