Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Gniją i fermentują w jelitach tygodniami. Nigdy nie łącz ze sobą tych składników
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 08.04.2025 07:50

Gniją i fermentują w jelitach tygodniami. Nigdy nie łącz ze sobą tych składników

Fermentują i gniją w jelitach
for. Canva/Olga Kriger

Niedzielny obiad z rodziną. Na stole stoją napoje, obiad dochodzi w garnku, w piekarniku coś się piecze, a domownicy już zbierają się wokół stołu. Nikt jeszcze nie podejrzewa, że niektóre z potraw będą miały swoje przykre konsekwencje. Mało kto bowiem wie, że niektórych składników się ze sobą nie łączy. Od lat przecież gościły na polskich stołach.

Jak kuchnia wpływa na nasze zdrowie?

Polska kuchnia nie należy do zdrowych. Szczególnie ta tradycyjna. Jest ciężka, tłusta i łączy w sobie składniki, które nie zawsze tworzą dobre połączenie, zwłaszcza dla naszego zdrowia. Podnosi cholesterol, może powodować cukrzycę, a nawet nadwrażliwość jelita i wrzody żołądka. Tak jest i w tym przypadku. To połączenie, o którym mowa nie jest jednak tylko ciężkostrawne.

Może nawet miesiącami zalegać w jelitach. A ból i przykre konsekwencje będą nam towarzyszyć każdego dnia. Co najgorsze, jest to stały punkt praktycznie każdego polskiego obiadu. I to nie tylko raz w tygodniu. Do nadużyć dochodzi zwłaszcza latem i późną wiosną.

Duży problem znanej sieci. Oddaje pieniądze za mięso z terenów objętych ptasią grypą Żegnaj wiosno, wraca zima. Będzie nawet sporo na minusie

Połączenia których należy unikać

Jedzenie może być świetnym paliwem, ale niektóre połączenia nie zawsze poza smakiem przejawiają wartości odżywcze. Ba! Często nawet źle wpływają na układ trawienny. Pierwszym znanym połączeniem są pomidory i ogórek gruntowy. Mimo, że smakuje wybitnie, szczególnie jako dodatek do grilla czy obiadu, lepiej unikać takiego połączenia.

Już wyjaśniamy. Pozbawiasz w ten sposób swój organizm składników odżywczych. Jedno niestety w tym przypadku wyklucza drugie. Ogórki bowiem zawierają aksorbinazę, która niweluje witaminę C zawartą w pomidorach. To właśnie dlatego nie poleca się ich łączenia. To jednak nie koniec. Okazuje się, że nawet ziemniaki mogą nieprawidłowo wpłynąć na nasze zdrowie. Z czym nie wolno ich łączyć? Będziecie w szoku.

Nigdy nie łącz z tym ziemniaków

Ziemniaki mogłoby wydawać się neutralne. Pasują do wszystkiego, można je spożyć na słono, a także na słodko, w przypadku placków ziemniaczanych. Okazuje się, że nie powinno się łączyć ziemniaków z mięsem. Być może nie raz odczułeś to po zjedzonym obiedzie. Wzdęcia, uczucie ciężkości, zgaga czy odbijanie się, to wszystko wina tego zestawienia. Mianowicie ziemniaki zawierają węglowodany, a w połączeniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego może dojść do fermentacji, co obciąży układ pokarmowy.

Natomiast zestawienie ziemniaki i masło może być zgubne szczególnie dla cukrzyków. Podnosi bowiem poziom glukozy we krwi, co dodatkowo zmusza trzustkę do zbyt intensywnej pracy.

Niezdrowe połączenie jedzeniowe
fot. Canva/ Jakob Berg/ Tłuczone ziemniaki